Varsava - Poljska

Varsava (0), Poljska (0)
Varšava, Poljska - aranžmani, hoteli, smeštaj, hosteli, city break, kružne ture

Varšava je moderna metropola, sa bogatom istorijom, impresivnom kulturnom scenom, bogatim noćnim životom i nizom zanimljivih atrakcija.
Turistički epicentar Varšave je ”Kraljevska ruta”, koja se pruža severoistočno od Novog i Starog grada, pored prodavnica visoke mode u ulici Novi Sviat, palata koje su preživele rat i kraljevskih bašta parka Lazienki, do palate Vilanov južno od centra grada. Obnova Starog grada posle Drugog svetskog rata je bila uspešna i nagrađena 1980. godine, kada je taj deo Varšave proglašen kulturnom bašitinom pod zaštitom UNESCO-a.

Geografija i klima

Položaj

Varšava je glavni i najveći grad Poljske. Nalazi se na reci Vistuli, na oko 260 km od Baltičkog mora i 300 km od Karpata.

Klima

Varšava ima vlažnu kontinentalnu klimu sa hladnim zimama i umereno toplim letima.

Razumevanje

Jezik

Zvanični jezik je poljski.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Impresivna umetnicka kolekcija Nacionalnog muzeja Varšave obuhvata period od antičkih vremena do danas. Ističe se Jan Matejkova monumentalna Bitka Grunvalda (1878), koja slavi poljsku pobedu nad teutskim vitezovima 1410. godine. Takođete možete videti i kolekciju egipatske umetnosti, jedinstvenu u Evropi. Ovde postoje i galerije poljskih i evropskih dekorativnih umetnina. Česte povremene izložbe dovode u Varšavu cenjene umetnike iz celog sveta.
- Muzej Pavoiljon-X smešten je u Citadeli, odbrambenoj tvrađavi iz 19. veka severno od Starog grada. Ovaj muzej se ranije koristio kao zatvor za političke zarobljenike ruskih careva. Oni koji su imali sreće odvođeni su na prinudni rad u Sibir, a ostali su pogubljivanji kod Kapije za egzekucije (Brama Strace). Ćelije još uvek postoje u originalnom izdanju i obeležene su imenima nekih najpoznatijih zatvorenika, a oslikao ih je Aleksandar Sosačevski, bivši osuđenik.

Dvorci i palate


- Palate Vilanov - sredinom 17. veka, kralj Jan III Sobiski naredio je Augustu Lociju sa sagradi baroknu palatu i baštu Vilanov kao letnju rezidenciju. Radovi su trajali od 1677. do kraljeve smrti 1696. godine. Ostala je popularna i kod njegovih naslednika. Posetioci mogu obići unutrašnjost i galeriju, u kojoj se nalaze portreti znamenitih Poljaka. Ovde se nalazi i Muzej postera Vilanov, jedinstven u svetu.
- Šetajuci Kraljevim dvorcem u Varšavi imajte na umu da je njegov veći deo rekonstruisan između 1971. i 1984. godine, iako su neki elementi dekora sačuvani od rušenja. Dvorac, smešten na platou iznad reke Vistule, izgrađen je za vojvodu od Mazovije i proširen kada je kralj Zigmund III proglasio Varšavu svojom prestonicom. Od ranog 17. do kasnog 18. veka, to je bilo sedište poljskih kraljeva. Potom je tu bio smesten Parlament, a sada je muzej u kom se čuvaju tapiserije, nameštaj, kolekcije porcelana i druge umetnine. Njegove bašte su uništene tokom Drugog svetskog rata, ali su rekonstruisane i vraćen im je stari sjaj.

Verski objekti


Crkva svetog Džona je katolička crkva koja se nalazi u Starom gradu. Nalazi se odmah pored je jezuitske crkve, jedna je od najstarijih crkava u gradu i glavna u varšavskoj arhiepiskopiji. Sagrađena je u 14. veku u gotičkom stilu i služila je kao grobnica i kao mesto krunisanja za brojne vojvode od Mazovije. U toj katedrali je krunisan poslednji poljski kralj Stanislav II 1764. godine, a i prvi parlament je tu položio svoju zakletvu 1791. godine. Uništena je tokom Drugog svetskog rata, ali je obnovljena u originalnom stilu. Postoji i pešački most između katedrale i kraljeve palate.

Ostale atrakcije

- Frederik Šopen je živeo u Varšavi samo do svoje 20. godine, ali se ipak smatra počasnim Poljakom. Šopenova radionica, u njegovoj porodičnoj kući, otvorena je za javnost. Postoji i muzej Frederika Šopena, smešten u dvoru Ostroški, sa postavkama iz raznih faza njegovog života. U parku Lazienki nalazi se spomenik Šopenu (tu se održava Šopenov festival svake godine u leto, sa recitalima dva puta nedeljno od juna do avgusta)
- Jevrejski geto - predratna Varšava je imala, posle Njujorka, drugu po veličini populaciju Jevreja. Posle invazije Nacista, oko 380.000 Jevreja je opkoljeno i proterano u geto. Oblast je okružena zidom visokim 3 m, od Palate kulture i nauke do spomenika Umslagplac, na uglu ulica Stavki i Džika. Ovaj spomenik, izgrađen krajem 80-ih, označava mesto odakle su Jevreji transportovani vozom u koncentracioni logor Treblinku.

Šta raditi i gde izaći

- Palata na vodi se najbolje vidi iz blizine spomenika Janu Sobivskom, na mostu gde ulica Agrikola seče vodu. Izgrađen 1624. godine za kralja Zigmunda III, zamak Ujazdovski je danas pretvoren u Muzej savremene umetnosti. Palata Belveder je bila rezidencija kralja Stanislava Augusta Poniatovskog, a kasnije i poljskih predsednika. Kada je toplo i sunčano, brodićem se može obići jezero u praku. Biciklima je zabranjen pristup parku.
- Al jeroziliski je velika saobraćajnica koja čini fizičku granicu između istočnog i zapadnog dela grada. Komunisti su izdvojili južnu oblast za posleratni razvoj, pa tu možemo naići na tipičnu socijalističku arhitekturu. Ulica Marsalkovska, široka avenija koja se pruža južno od finansijksog okruga, sadži najimpresivnije primere ove arhitekture.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije