Krakov - Poljska

Krakov (0), Poljska (0)
Krakov, Poljska - aranžmani, hoteli, hosteli, city break, kružne ture, proleće 2020

Krakov, koji je 2007. proslavio svoj 750 rođendan, najveći je adut Poljske,a odmah vam biva jasno i zašto. Obzirom da predstavlja kraljevsko sedište već 500 godina, vekovima je upijao istoriju i talente i danas je prava riznica gotičke i renesansne arhitekture. Nekim čudom, ovaj kovčeg sa blagom uzdigao se iz Drugog svetskog rata poprilično netaknut. Kao proizvod toga, nijedan drugi grad u Poljskoj ne može da se pohvali tolikim brojem istorijskih građevina i spomenika ili tako velikom zbirkom umetničkih radova, sa nekih 2.3 miliona registrovanih.
Krakov je obdaren atrakcijama i proizvodima modernog sveta, poseduje na stotinu restorana, barova i muzičkih klubova koji su ušuškani u podrumima i uske prolazima. Iako su cene hotelskog smeštaja iznad prosečnih, a broj posetilaca veoma visok tokom leta, ovaj živahni, kosmopolitski grad je glavna stavka svake posete Poljskoj.

Geografija i klima

Položaj

Krakov je glavni grad Malopoljske provincije u južnom delu Poljske.

Regioni i okruzi

Krakov je veliki grad sa nekoliko distrikata.

Klima

U ovom gradu vlada okeanska klima.

Razumevanje

Kultura

Krakov mnogi smatraju kulturnim sedištem Poljske. Od Evropske Unije je dobio titulu Evropskog sedišta kulture za 2000. godinu. Ovaj grad poseduje neke od najboljih muzeja u zemlji i nekoliko poznatih pozorišta.

Jezik

Zvanični jezik je poljski.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Renesansna građevina na Trgu Volnica nekada je bila gradska većnica u Kazimježu, ali danas se u njoj nalazi Etnografski muzej. Poseduje jednu od najvećih zbirki u Poljskoj, uključujući rekonstruisanu unutrašnjost poljskih seoskih koliba i radionica. Tu je takođe i gomila nošnji, rukotvorina i zanatlijskih eksponata, zajedno sa izuzetnim scenama Hristovog rođenja i religijskim umetničkim radovima.
- Jevrejsko-galicijski muzej: ovaj izvanredni muzej i istraživački centar odaje počast jevrejskim žrtvama Holokausta i veliča jevrejsku kulturu u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Galicije. Glavni deo muzeja predstavlja izložba ’’Tragovi sećanja’’, emotivna fotografska izložba koja prikazuje današnje ostatke jevrejske zajednice na jugoistoku zemlje, koja je nekada cvetala. Takođe možete pogledati i video-zapis sa svedočenjima preživelih i istražiti neke značajne privremene postavke, kao što je izložba ’’Poljski junaci: oni koji su spasili Jevreje’’.

Dvorci i palate

Izgubljeni Vavel: ova arheološka izložba pokušava da uđe u trag dvorcu Vavel, počevši od ruševina rotonde Svetog Feliksa i Adaukta, iz 10. veka. Među ostatke iz ostalih doba spadaju štale iz 16. veka i renesansne kuhinje.
Politički i kulturni centar Poljske do kraja 16. veka, Kraljevski dvorac Vavel, kao i katedrala, predstavlja sam simbol poljskog nacionalnog identiteta.

Verski objekti

Izdižući se iznad severoistočnog ugla Glavnog pijačnog trga (Rynek Główny), Sv. Marija je najvažnija crkva u Krakovu, posle Vavelske katedrale. Prvobitna crkva, sagrađena tokom 1220-tih, uništena je za vreme tatarskih upada, a zdanje koje vidite danas jeste delo iz 15. veka. Gledano spolja, najzanimljivija crta ove crkve jesu njena dva tornja nejednake visine.

Ostale atrakcije

- Odmah izvan administrativnih granica Krakova, nekih 14 km jugoistočno od centra grada, nalazi se grad Vjelička, poznat po svom izuzetno dubokom Rudniku soli, koji je već 700 godina u funkciji bez prestanka i može da se poseti. Čini ga jezivi svet jama i odaja, a sve to je isklesano rukom od blokova soli. Ovaj rudnik se od 1978. nalazi na listi Uneskove Svetske baštine.
- Danas jedno od unutrašnjih predgrađa Krakova, koje se nalazi nedaleko od Vavela i Starog grada, ka jugu, Kazimjež je dugo bio nezavisan grad sa sopstvenim opštinskim ispravama i zakonima. Njegova raznobojna istorija je bila definisana njegovom mešovitom jevrejsko-poljskom populacijom, a iako je etnička struktura danas potpuno drugačija, arhitektura daje dobru sliku prošlosti ovog grada, sa jasno razdvojenim sektorima sa hrišćanskim i jevrejskim četvrtima.
- Nekoliko koraka južno od Crkve Sv. Adalberta na Glavnom pijačnom trgu nalazi se statua Adama Mickjeviča, okružena sa četiri alegorijske figure koje predstavljaju Domovinu, Učenje, Poeziju i Junaštvo. Takmičenje za najlepšu scenu Hristovog rođenja održava se pored ove statue početkom decembra.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

- Zurek je supa bazirana na fermentisanom pirinču - kisela je i kremasta i često se uz nju služe komadi kobasice ili tvrdo kuvano jaje.
- Baršč je supa koja se pravi od cvekle - jako ukusna. Hlodnik je još jedna vrsta supe od cvekle, koja se služi hladna i predstavlja osvežavajuće letnje jelo. Pravi se i od listova cvekle i od njenog korena, a začinjena je kornišonima, koprom i pavlakom.
- Pjerogi su valjušci koji se najčešće pune rusinskim nadevom (sa sirom od usirenog mleka i krompirom), mesom, kupusom, pečurkama, borovnicama, jabukama i jagodama. Voćni pjerogi se obično služe sa kremom i šećerom.

Piće

- Tatanka je jedinstveno (i ukusno) poljsko piće koje se pravi od jabukovog soka i naročite vrste votke po imenu zubrovka, koje se začinjava bivoljom travom.
- Vredi probati i šlivovicu, konjak od šljive.

Šta raditi i gde izaći

- Ptičija služba je glavna ustanova u Poljskoj koja je specijalizovana za izlete sa svrhom posmatranja ptica. Organizuje ptičije izlete u istočnoj Poljskoj, uključujući i Nacionalne parkove Bjalovježe i Bjebže, a takođe organizuje i Poljski ptičiji festival, koji se održava jednom godišnje u drugoj nedelji maja u severoistočnoj Poljskoj.
- Oko 2 km istočno od gradskog centra, Park fantazije, u trgovačkom centru na Krakovskom trgu, nalazi se savršeno mesto na koje možete da se uputite kada je kišni dan. Poseduje 20 kuglaških podloga, stolove za bilijar, teren za vazdušni hokej, automate sa video-igrama, pa čak i internet-kafe i bar.
- Najromantičniji način da obiđete Krakov jeste vozeći se u nekoj od njegovih mnogobrojnih kočija koje vuku konji, koje se skupljaju na severnom kraju Glavnog pijačnog trga i u ulici Grocka nasuprot Crkvi Sv. Andreja. Odlučite kuda želite da se uputite, ili prepustite svom vozaču da vas provoza kroz Stari grad, ili čak do Kazimježa.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude