Poljska

   Poljska vam može ponuditi od planinskih predela na jugu, odličnih za skijanje i pešačenje, preko iznenađujuće lepih gradova poput Krakova, Gdanjska i Zamošća do Nacionalnog parka Bjalovješka šuma i Mazurijskih jezera na severu.
   Poljska ima boagto kulturno nasleđe u skoro svim oblastima. Bivši tekstilni grad Lođ je je takođe poznat po filmskoj školi iz koje potiču Roman Polanski i Kšištof Kješlovski.
   Torunj je rodni grad Nikole Kopernika, a Varšava Marije Kiri i Frederika Šopena.
   Gdanjsk, najveća luka, poznat je takođe kao mesto odakle je 1980.godine oformljen pokret Solidarnosti Leha Valense, koji je izveo državu iz komunizma i uveo u demokratiju 1989.godine.

   Geografija i klima

   Položaj

   Poljaska, zvanično Republika Poljska je zemlja centralne Evrope koja se graniči sa Nemačkom na zapadu, Češkom Republikom i Slovačkom na jugu, Ukrajinomm, Belorusijom, Litvanijom na istoku i Baltičkim morem i ruskom enklavom - Kaljingradskom oblašću na severu.

   Regioni i okruzi

   Takozvana vojvodstva (voivodeships) na koje je podeljena Poljska su dalje podeljena na povajte (powiats) koji predstavljaju pandan okruzima, dok su oni potom podeljeni na opštine (gminas).

   Klima

   Klima je uglavnom umerena i od okeanske koja vlada na severu i zapadu zemlje polako prelazi u kontinentalnu, što se više ide ka istoku i jugu. Leta su uglavnom topla sa prosečnom temperaturom od 17 do 20°C. Zime su hladne sa prosečnom temperaturom od oko 3°C na severozapadu do -6°C na severoistoku.

   Razumevanje

   Kultura

   Poljska kultura se razvijala pod uticajem različitih naroda. Veliku ulogu u raznolikosti uticaja ima i njen izvanredan geografski položaj. Sa svojim slovenskim korenima vremenom se menjala pod uticajem Germana, Rimljana, Vizantinaca, uključujući pritom i uticaje mnogih drugih etničkih grupa i manjina koje su kroz istoriju boravile na ovom prostoru.

   Jezik

   Zvanični jezik je poljski.

   Religija

   Do Drugog svetskog rata, Poljska je bila verski raznoliko društvo, u kojem su znatan udeo imali jevreji, protestanti i pravoslavni hrišćani. Kao rezultat holokausta, Poljska je posle rata postala zemlja u kojoj preovlađuju rimokatolici.

   Turističke atrakcije

   Muzeji

   - Muzej Amber, gde će vas oduševiti postavka koja se tiče istorije Baltičkog zlata.
   - Nacionalni muzej - maleno selo Rogalin, 12 kilometara zapadno od Kornika je bilo sedište aristokratske familije (Racznynski) koja je ovde izgradila palatu u poslednjim decenijama 18. veka i živela tu do početka Drugog svetskog rata. Opljačkana ali ne i uništena tokom Drugog svetskog rata palata je nacionalizovana od strane države i pretvorena u muzej poljskog i međunarodnog slikarstva
   - Muzej borbe i mučeništva Treblinka, je mesto gde se nalazio drugi najveći nacistički logor posle Aušvica. Između jula 1942. i avgusta 1943. prosečno 2000 ljudi dnevno, uglavnom jevreja, je bilo ubijano zatvaranjem u ogromne gasne komore da bi potom njihova tela bila bacana na gomilu i spaljivana.

   Dvorci i palate

   Kralejvski dvorac - ova masivna građevina od cigala, danas izvanredna kopija, koji su nacisti razneli krajem Drugog svetskog rata, je nastala kao drveno utvrđenje vojvode od Mazovije u 14. veku. Svoj vrhunac je dostigla sredinom 17. veka kada je postala jedno od najlepših evropskih kraljevskih palata, a naročito za vreme vladavine Stanislava Augusta Ponijatovskog (1764. - 1795.) kada su izgrađeni apartmani u barkonom stilu. Potom je služila kao carska rezidencija, a od 1918. nakon što je Poljska povratila nezavisnost postaje rezidencija predsednika.

   Verski objekti

   - Crkva Svete Marije (Krakov) predstavlja najvažnju crkvu nakon Vavelske katedrale. Originalna crkva, sagrađena 1220. godine je uništena tokom najezda Tatara, a izdanje koje danas postoji je sagrađeno u 15. veku. Ono što predstavlja glavni odlik ovog objekta su dve kule, nejednake veličine.
   - Crkva Svetog Jovana (Poznan) - jedna od najstarijih crkvi od cigala, poreklom iz 12. veka sadrži prelepe gotske lukove kao i zapadni ulaz napravljen u rimskom stilu.

   Ostale atrakcije

   - Skupština grada (Biecz) sa svojom 56 metara visokom kulom, pravougaonog oblika u osnovi na koju se možete popeti. Kula koja izgleda kao svetionik je sagrađena između 1569. i 1581.godine, osim samog vrha koji dodat u baroknom periodu.
   - Sagrađen 1900. godine u neo-gotskom stilu Vodo-toranj (Gizycko) je snabdevao grad vodom do 1997. godine. Danas se u ovoj građevini od crvene cigle nalazi kafe i suvenirnica vezana za istoriju regiona, ali najveću atrakciju svakako predstavlja pogled koji se odatle pruža.

   Kulinarski specijaliteti

   Hrana

   Pojska kuhinja je prvenstveno zdrava, obuhvata dosta mesa i povrća (sa posebnim naglaskom na turšiji). Neki od specijaliteta su:
   Bigos - seckan svež kupus, luk, meso.
   Kabanos - duge, tanke kobasice
   Pierogi - knedle punjene mesom, pecčurkama, kupusom, sirom ili voćem.

   Piće

   Iako je poznato da je vodka poreklom iz Poljske, pivo se ovde troši u većim količinama.

   Šta raditi i gde izaći

   - Posetite koncentracioni logor Aušvic, 70 km daleko od Krakova. Pruža uvid u jedan od najmračnijih perioda ljudske istorije.
   - Iako na prvi pogled nezamislivo, činjenica je da Poljska raspolaže nekim od najboljih plaža u severnoj Evropi, kao što su Kolobrzeg i Leba.
   - Obiđite Nacionalni park Slovinski, koji je čuven po svojim ogromnim peščanim dinama.
   Upit za sve partnere
   Detaljno pretraživanje
   Hit ponude
   1. maj

   1. maj

   Popularne prolećne ture
   Atraktivne destinacije
   Autobusom ili avionom
   Kružne ture

   Kružne ture

   Znameniti gradovi
   Nezaboravni pejzaži
   Od mita do stvarnosti
   Metropole

   Metropole

   Svetske metropole
   Turističke atrakcije
   Nezaboravna putovanja
   8. mart

   8. mart

   Romantična putovanja
   Nezaboravni trenuci