Cusco - Peru

Cusco (0), Peru (0)
Cusco, Peru - aranžmani, hoteli, smeštaj, hosteli, egzotične destinacije

Kusko, koji su podigli bogati kraljevi Inka a opustošili španski konkvistadori, najpopularnija je turistička destinacija u Peruu, kao i jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Južnoj Americi. Posetioce naročito privlači njegova kolonijalna arhitektura, ruševine inkanskih palata napravljenih od savršeno istesanog kamena i prelepi kaldrmisani trgovi. Ovde možete uživati u fascinantnim muzejima, raznobojnim pijacama, živahnim noćnim mestima i planinskim predelima. Najveća atrakcija Kuska je Inkanska staza koja vodi do Maču Pikčua.

Geografija i klima

Položaj

Kusko je grad u jugoistočnom Peruu, blizu doline Urubambe u Andima.

Regioni i okruzi

Kusko je podeljen na 5 distrikata.

Klima

U Kusku vlada subtropska brdska klima.

Razumevanje

Kultura

Kusko je utemeljen na slojevima raznih kultura, sa Tavantisujuom (starim Carstvom Inka) čiji je temelj kilkenska kultur i Špancima koji su starosedelačke hramove zamenili katoličkim crkvama i palatama za napadače.

Jezik

Zvanični jezik je španski.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Ako želite da se odmorite od razgledanja uobičajenih istorijskih lokaliteta Kuska, posetite Muzej kakaoa kako biste saznali nešto više o ovoj svetoj inkanskoj biljci. Muzej vas vodi kroz istoriju biljke i objašnjava zašto je ona toliko bitna za peruanski identitet. Takođe ćete saznati ponešto o botaničkim i lekovitim svojstvima ove biljke.
- Muzej pretkolumbijske umetnosti (Museo de Arte Precolombino): ovaj mali ali fascinantni muzej je smešten unutar veličanstvene, prostrane kolonijalne kuće Grofa od Kabrere. Posvećen je umetničkim dostignućima raznih peruanskih kultura i u njemu se nalazi izvanredna zbirka rukotvorina močikanske, čimuske, parakaske, nazkanske i inkanske kulture. U ova arheološka blaga, koja potiču iz perioda 1250 - 1532. godine, spadaju rezbarije, keramika i predmeti od zlata i srebra.

Verski objekti

- Iglesia de San Blas: u ovoj jednostavnoj crkvi od opeka sušenih na suncu nalazi se neverovatno bogato izrezbarena propovedaonica od kedrovine, na kojoj se nalaze i anđeo, sunčev disk, razna lica i mnogo grožđa. U crkvi se takođe nalazi i barokni pozlaćeni oltar.
- La Catedral: podignuta u periodu 1556 - 1669. godine na lokaciji nekadašnje inkanske palate Virakoča. Ova monolitska katedrala dominira čitavom jednom stranom Trga oružja (Plaza de Armas). Prepuna je blaga, stoga predstavlja jednu od najboljih gradskih riznica kolonijalne umetnosti, a u njoj se nalaze i raskošno izrezbareni oltari i sakristija prepuna portreta nekadašnjih sveštenika, kao i crno raspeće koje se 1650. godine nosilo širom Kuska u nadi da će zaustaviti zemljotres. Tu je takođe i čuvena Tajna večera Markosa Zapate, na kojoj su Hrist i njegovi sledbenici.
- La Compañía: ova jezuitska crkva je druga masivna građevina na Trgu oružja. Podignuta je na ruševinama palate Vajne Kapaka i predstavlja veličanstvenu građevinu upotpunjenu ukrasnom baroknom fasadom. Gradnja je počela 1578. godine, ali je veliki zemljotres 1650. godine praktično razorio čitavu građevinu, te nije bila završena sve do 1668. godine.

Ostale atrakcije

Inkanski hram Sunca, Korikanča, bio je središte inkanske religije. Nekada je bio raskošno ukrašen zlatnim pločama i dragim kamenjem. Opljačkali su ga španski konkvistadori i predali ga dominikancima, koji su na njegovom vrhu podigli samostan Sv. Dominga. Godine 1950. zemljotres je uništio samostan, ali oni inkanski kameni zidovi, jedan od najlepših primera peruanskog zidarstva, ostali su neoštećeni.
- Maču Pikču: sveti grad Inka, koji se nalazi najvišem delu istočnih Anda. Veruje se da je izgrađen oko 1300. godine, a otkriven je 1911. godine. Arheolozi tvrde da Maču Pikču nije bio grad u pravom smislu, već da je građen kao carski posed i religijsko utočište. Grad ima oko 200 građevina koje su raspoređene po terasama, a 2007. godine je dodat na listu novih sedam svetskih čuda.

Kulinarski specijaliteti


Hrana

Čorbe su izvanredne. Probajte ’’sopa de zapallo’’, čorbu od bundeve.

Šta raditi i gde izaći

- Amazonas Explorer je profesionalna onlajn-agencija sa opremom i vodičima vrhunskog kvaliteta nudi splavarske izlete na rekama Apurimak i Tambopati. Mogu se organizovati i privatni izleti na još udaljenijim rekama, poput Kotahuasi blizu Arekvipe. U ponudi takođe imaju i izvrsne dvodnevne ili čak desetodnevne brdsko-biciklističke avanture.
- Ako želite odmor posle napornog pešačenja, ogroman broj banja može da vam ponudi masaže, kao npr. luksuzna Samanska banja.
Crni labud
22:10HRT 1
Crni labud
Psiho
22:30TV1000
Psiho
Ed Vud
23:40Cinemax
Ed Vud
Biće krvi
01:25Cinemax 2
Biće krvi
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Last minute

Last minute

Ne propustite
Popusti i do 30%

Egzotične destinacije

Egzotične...

Putovanja iz snova
Egzotične zemlje
Daleke destinacije
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
Banje i wellness

Banje i wellness

Banjski turizam
Opuštanje u spa centrima
Odmor i dobra zabava