Peru

    Nema mnogo država na svetu koje imaju toliko toga da ponude turistima kao Peru. Ovde ćete pronaći panoramične planinske vence, ogromne pustinje, prelepe plaže i tropske džungle, da ne pominjemo fantastično bogatu istoriju, arheologiju, divlje životinje i drevnu domorodačku kulturu. Slike izvanrednih ostataka drevnih civilizacija će vas neminovno osvojiti i ostati duboko urezane u vaše pamćenje. Tvrđava Inka Maču Pikču je jedna od najpoznatijih i najznačajnijih arheoloških nalazišta u svetu premda za njom ne zaostaju ni misteriozne Naska linije (ogromni geoglifi), ali pored navedenog postoji na stotine sličnih čak i starijih nalazišta koje treba posetiti.

    Geografija i klima

    Položaj

    Peru, zvanično Republika Peru je zemlja na zapadu Južne Amerike. Graniči se na severu sa Ekvadorom i Kolumbijom, na istoku sa Brazilom, na jugoistoku sa Bolivijom, na jugu sa Čileom i na zapadu izlazi na Tihi okean.

    Regioni i okruzi

    Peru je podeljen na 25 regiona i pokrajnu Lima.

    Klima

    Peru, za razliku od drugih ekvatorskih zemalja, nema isključivo tropsku klimu. Uticaj Anda i Humboltova struja uzrokuju velike klimatske razlike u zemlji.

    Razumevanje

    Kultura

    Peruanska kultura primarno ima korene u tradiciji američkih starosedelaca kao i španskoj tradiciji, mada je takođe bila pod uticajem različitih afričkih, azijskih i evropskih etničkih grupa. Peruanska umetnost počiva na predmetima od grnčarije, tekstilu, nakitu i skulpturama koje datiraju iz perioda pre pojave civilizacije Inka.

    Jezik

    Španski je osnovni jezik komunikacije, iako značajan broj Peruanaca priča kečua jezik ili druge domorodačke jezike.

    Religija

    Peruanska vlada je blisko povezana sa katoličkom crkvom, a druge religije su adventizam i islam.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    Nacionalni muzej antropologije, arheologije i istorije prati istoriju Perua od prekeramičkog perioda do prvih dana samostalne države. Izložbe uključuju poznatu Raimondi Stelu, 2, 1 metara visoku stenu iz perioda Čavin kulture, jednu od prvih andskih kultura koja je imala prepoznatljiv umetnički stil i bila široko rasprostranjena. Zgrada muzeja je nekada bila dom revolucionarnih heroja San Martina (od 1821. do 1822.) i Bolivara (od 1823. do 1826.). Muzej takođe sadrži i slike iz post-kolonijalnog perioda i perioda rane republike, uključujući prikaz Poslednje Večere iz 18.veka
    - Prirodnjački muzej, održava se od strane univerziteta San Markos, poseduje krajnje skromnu ali vrlo zanimljivu kolekciju prepariranih životinja koja pruža uvid u faunu Perua.

    Dvorci i palate

    Palacio del Marqués - u Ayacucho - u ima nekoliko dobro očuvanih kuća iz perioda kolonizacije uključujući i palatu Markiz, koja je najstarija i datira iz 1550. godine. Postoji i niz drugih kuća iz ovog perioda mahom koncetrisanih u samom centru grada, od kojih mnoge danas služe kao kancelarijski prostori.

    Verski objekti

    - Crkva Santo Domingo jbudi sećanja na mesto gde se nekada nalazio Korikanča (Hram Sunca) koji je predstvaljao najveci hram Inka, izgrađen u Kusku. Do sada je u tri navrata bila pogođena zemljotresom - 1650., 1950. i 1986. godine. Ulazna vrata su urađena u arapskom stilu, što podseća na vekove mavarske dominacije u Španiji.
    - Nedaleko od Trga oružja, ova jezuitska crkva, jedna od najstarijih u Arekipi, je poznata po svojoj kitnjastoj fasadi i glavnom oltaru, koji je izrezbaren u čurigeresko stilu (složeni dekorativni motiv popularan tokom kasnog perioda španskog baroka) i potpuno prekriven zlatnim lišćem. Sa leve strane oltara je kapela San Ignasio, sa kupolom prekrivenom muralima koji sadrže tropsko cveće, voće i ptice , među koje su vešto uklopljeni ratnici i anđeli.

    Ostale atrakcije

    Istražite veličanstveni ceremonijalni centar Inka - Saksaiuaman. Ovo je najimpresivnija od sve četiri ruševine iz perioda vladavine Inka (ostale su Puka Pukara, Kuenko i Tambo Makai).
    - Krenite stazom jednog od najpoznatijih svetskih planinskih puteva koji vode do čuvenog svetilišta Inka Maču Pikčua. Ovo misteriozna staza vodi vas kroz snegom pokrivene planine, beskrajne prostore pokrivene sumama i niz od 12 ceremonijalnih centara, uključujući Fujupatamarku i Huania Huinai.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    Pirinač je osnovna namirnica tako da možete očekivati veliki broj jela koja ga sadrže. U Sieri to su kukuruz i krompir, a u džungli manioka. Meso je tradicionalan sastojak mnogih peruanskih jela. Tu se pre svega misli na piletinu (pollo), svinjetinu, ovčetinu i govedinu. Alpakas (jedna od dve vrste domaće lame) se mahom gaji zbog vune, manje zbog prehrane. Uglavnom, ćete teško pronaći alpaka meso u ponudi u restoranima.

    Piće

    Oblast Pisko-Naska je poznata po vinogradima i dobrom vinu. Pivo je lepo, jače nego američki brendovi, ali manje obojeno nego evropski.

    Šta raditi i gde izaći


    - Posetite Kahamarka karneval, poznat širom Perua zbog toga što traje čitavih mesec dana. Upozorenje - ukoliko vas neki od učesnika karnevala polije vodom nemojte biti iznenađeni u pitanju je tradicionalan pozdrav.
    - Ne propustite putovanje u glavni grad nekadašnje imperije Inka, Kusko. Ova svetska kulturna baština, pod zaštitom UNESC-a pronađena je 1100 godina posle nove ere. Predstavlja fascinantnu mešavinu arhitekture Inka kao i španskih kolonizatora. Murali opisuju istorijske scene prskanja preko zidova i lokalnih žena koje nose tradicionalnu odeću.
    - Letite preko drevnih Naska linija, ogromnih i spektakularnih geoglifa urezanih u pustinju 420 kilometara južno od Lime. Najznačajniji crteži predstavljaju životinje (ptice, feline, gmizavci), datiraju iz perioda od 200 godina pre nove ere i 600 godina nakon rođenja Hrista.
    - Izaberite jednu od najpoznatijih svetskih planinarskih ruta, poput rute Oleros - Čavin koja će vas odvesti do impresivnog arheološkog nalazišta Čavin de Huantar. Druge rute su: Kordiljera Huaraz, duboka dolina Kolka i zahtevna ruta Ausangate.
    - Ukoliko ste ljubitelj tradicionalnih zanata u oblasti kao sto je Ajakuo (posebno poznata po grnčariji, koži, tekstilu i nakitu) ili Kahamarki pronaći ćete ono sto tražite. Toplo vam preporučujemo da ne propustite ni buvljak u limskoj kineskoj četvrti.
    - Fizički zahtevno, ali s druge strane predivno iskustvo možete doživeti ukoliko se odlučite za rutu koja će vas odvesti putem Belih Kordiljera. Ova 180 kilometara duga staza obuhvata snegom prekrivene planine, glečere, smaragdno - zelena jezera i arheološka nalazišta.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    Letovanje

    Letovanje

    Najveći izbor aranžmana
    Hoteli i privatan smeštaj
    Najpovoljnije letovanje
    Izleti i vikend ture

    Izleti i vikend ture

    Upoznajte Srbiju
    Posetite Evropu
    Uživajte u vikendu
    Specijalne ponude

    Specijalne ponude

    Saznajte prvi
    Promotivne akcije
    Najpovoljnije ponude
    Metropole

    Metropole

    Svetske metropole
    Turističke atrakcije
    Nezaboravna putovanja