Oslo - Norveška

Oslo (0), Norveška (0)
Oslo, Norveška - aranžmani, hoteli, smeštaj, hosteli, metropole, kružne ture

Glavni grad Norveške se nalazi na spektakularnoj lokaciji na vrhu fjorda dugačkog 110 km. Jedan od najboljih načina da se dođe do Osla je morskim putem, plovidbom koja vas vodi duž slikovitih fjordova, gde se ribarski čamci susreću sa putničkim brodovima i luksuznim jahtama.
Ovde posetioci mogu da uživaju u čitavom nizu aktivnosti, od skijaških takmičenja tokom ledenih zimskih meseci do opuštanja na nekoj od mnogih plaža na fjordu tokom divnih dugih letnjih dana.

Geografija i klima

Položaj

Oslo je glavni i ujedno najveći grad Norveške.

Regioni i okruzi

U Oslu vlada vlažna kontinentalna klima.

Razumevanje


Kultura

U Oslu postoji veliki broj raznih kulturnih atrakcija. Među je i nekoliko građevina u kojima se nalaze radovi Edvarda Munka, kao i mnogih drugih međunarodnih i norveških umetnika.

Jezik

Zvanični jezik je norveški.

Religija

Oslo je grad sa različitim verskim zajednicama. Za razliku od ostalih delova Norveške, hrišćana je ovde malo.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Ibsenov muzej: najpoznatiji norveški pisac, Henrik Ibsen, živeo je u ovoj kući u Oslu od 1895. godine do svoje smrti (1906.). Njegov dom, u kom je boravio sa svojom suprugom Suzanom restauriran je i ponovo otvoren od maja 2006. godine (na stogodišnjicu Ibsenove smrti).
- Munkov muzej se nalazi istočno od gradskog centra u prostranim parkovima Tejenhagena. Iz njega su ukradena dva najpoznatija Munkova rada 2004. godine, ali zbirka preostalih njegovih radova je obimna. Privremene izložbe prikazuju različite aspekte Munkovog stvaralaštva.

Dvorci i palate

Dvorac i tvrđava Akershus (Akershus Slott i Festning): kralj Hokon V Magnuson je 1929. godine naredio izgradnju dvorca Akershus. Iako su tokom vekova oštećene, popravljane i renovirane, drevne zidine i središnja srednjevekovna utvrda ovog impozantnog dvorca i dalje dominiraju obalom. Grad je bio obnovljen unutar zidina utvrđenja nakon velikog požara iz 1624.godine. Renovirana verzija dvorca iz 17. veka, sa veličanstvenim banketskim salama i prostorijama za prijem, izdiže se iznad vlažnih i hladnih srednjevekovnih tamnica i podzemnih prolaza. U prizemlju se nalazi i Norveški muzej otpora (Norges Hjemmefrontsmuseum), sa eksponatima iz perioda nacističke okupacije Norveške.

Verski objekti

Katedrala u Oslu (Oslo Domkirke) je osveštana 1697. godine. Renovirana je nekoliko puta. Njena današnja barokna unutrašnjost datira iz 1950.godine. Tu se nalazi i nekoliko prvobitnih elemenata, uključujući oltarski paravan, propovedaonicu i krstionicu, koji su dosad bili izloženi u Muzeju primenjene umetnosti.

Ostale atrakcije

- Od svečanog otvaranja 2008. godine Norveška opera je postala najveća kulturna norveška ustanova. Ovu operu sa pogledom na fjord je dizajnirala cenjena norveška arhitektonska firma SnØhetta. U operi postoje tri pozornice na kojima se održavaju razni nastupi, od opere i baleta do dramskih komada i koncerata savremene muzike.
- Kompleks bazena na otvorenom u Frognerbadetu jedna je od najpopularnijih letnjih lokacija u gradu. Sa tri bazena na otvorenom, uključujući i bazen za ronjenje, vodene tobogane i odeljke za odrasle i za decu, deluje kao da čitav grad može da se smesti u ovaj kompleks. Tokom letnjih dana većina posetilaca su Norvežani, koji se svakog dana u nedelji sakupljaju na bazenima. Vikendom su gužve često prevelike, tako da se preporučuje jutarnja poseta. Frognerbadet je opremljen svlačionicama i toaletima, a tu je i restoran sa samoposluživanjem.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Probajte hotdog. Ovde ih nazivaju ’’grillpølse’’ ili ’’kjempegrill’’, odlični su kad vam je potrebno da povećate nivo šećera u krvi.

Šta raditi i gde izaći

Razgledajte predivni deo Osla uz obalu na mini-krstarenju! Krstarenje će vas provesti kroz Oslofjord, pored Operskog teatra i gradskih muzeja. Plovite prema drevnoj utvrdi Akershusa koji je nekada štitio Oslo od napada sa mora. Zaustavite se kod Operskog teatra i prođite pored brojnih gradskih muzeja na poluostrvu Bigdej. Tokom krstarenja imate i audio-vodiča pomoću kog možete da pratite svaki deo putovanja.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Last minute

Last minute

Ne propustite
Popusti i do 30%

Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude