Norveška

Upit za sve partnere

Norveška (0)

    Od vrtoglavih glečera do strmih klisura i kristalno bistrih fjordova, prirodnu lepotu Norveške je naprosto nemoguće preuveličati. Netaknuta divljina arktičkog severa je jedan od par lokaliteta na zemaljskoj kugli gde sunce leti sija i u ponoć, i gde veličanstvena severna svetlost osvetljava nebo tokom duge zimske hladnoće. Dalje ka jugu, slikoviti gradovi Oslo, Trondhajm i Bergen krcati su građevinama na kojima se oslikava vekovima stari smisao za dizajn. Oslo je dan-danas glavni grad Norveške i njeno finansijsko središte, dok Bergen, grad na drugom mestu po značaju, predstavlja nekadašnji trgovački lučki grad Hanzeatske lige i ulaz u Fjordland. Stavanger je središte norveške naftne industrije, a nekadašnji glavni grad, Trondhajm, jeste davno ustanovljeni centar hrišćanskog hodočašća i u novije vreme istraživanja na polju tehnike. Koliko god gradovi bili prelepi, prava čuda Norveške se nalaze u prirodi, uz skijanje, pecanje i mogućnosti za penjanje po stenama, kako za ljubitelje avantura, tako i za ljubitelje prirode.

    Geografija i klima

    Položaj

    Norveška je najzapadnija, najsevernija, a i najistočnija od tri skandinavske zemlje. Najpoznatija je po kompleksnim i dubokim fjordovima duž svoje zapadne obale, a proteže se od Severnog mora blizu Danske i Škotske, do Arktičkog okeana, gde se graniči sa severnim delom Finske i severozapadnim vrhom Rusije.

    Regioni i okruzi

    Norveška, država koja teži ujedinjenosti, podeljena je na 19 administrativnih okruga prvog stepena. Pored toga u Norveškoj postoji i 96 naseobina sa statusom grada. U većini slučajeva, gradske granice se podudaraju sa granicama pojedinih samoupravnih opština.

    Klima

    Južni i zapadni delovi Norveške podložni su većem broju padavina i imaju blaže zime nego jugozapadni deo. Nizije oko Osla imaju najtoplija i najsunčanija leta, ali i hladno vreme i sneg tokom zime (posebno u unutrašnjosti).

    Razumevanje

    Kultura

    Najveći uticaj na norvešku kulturu bile su Danska i Švedska. U ostale faktore koji su uticali na norvešku kulturu spadaju: luteranska crkva i Nemačka tokom srednjeg veka, Francuska tokom 18. veka, ponovo Nemačka tokom 19. veka i svet sa engleskog govornog područja nakon Drugog svetskog rata. Danas, Norveška je uživalac zapadne kulture koju je prilagodila sebi. Tokom proteklih 30 godina, Norveška se iz etnički homogenog društva preobrazila u kulturološki raznovrsnu naciju, sa velikim imigrantskim zajednicama, naročito u Oslu, gde četvrtinu stanovništva čine imigranti.

    Jezik

    Norveški, severno-germanski jezik, ima 2 zvanične forme: bukmol i ninošk. Oba važe za zvanične jezike i oba se koriste u javnoj administraciji, školama, crkvama i medijima. Bukmol ipak koristi veći deo stanovništva. Stanovnicima Norveške maternji jezik je uglavnom norveški, mnogi govore dijalekte koji mogu značajno da se razlikuju od pisanog jezika.

    Religija

    Norvežani se pri krštenju registruju kao pripadnici Crkve Norveške. Mnogi ostaju pripadnici državne crkve kako bi bili u mogućnosti da koriste službe kao što su krštenje, krizmanje, brak i sahrana, rituale koji imaju snažan kulturni položaj u Norveškoj.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    Ne propustite izvrsne muzeje glavnog grada, uključujući i muzej Tora Hejerdala ’’Kon-tiki’’, Munkov muzej i Muzej vikinškog broda.

    Dvorci i palate

    Pođite u razgledanje Kraljevskog zamka koji je otvoren za posetioce od kasnog juna do sredine avgusta ili istražite vojničku prošlost grada u zamku Okershus, do kog možete dopešačiti iz centra grada.

    Verski objekti

    Obavezno posetite neku od 28 preostalih srednjevekovnih norveških drvenih crkava (tzv. stavkirke), kojih ima najviše u južnom delu zemlje. Najstarija, prema listi Svetskih baština Uneska, jeste drvena crkva Urnes, kod Sognefjorda, koja potiče iz 1130.

    Ostale atrakcije

    - Propovednička stena, na vrhu izbočene litice visoke 600 m, sa pogledom na nebesko plave vode Lisefjorda, vredna je pešačenja, maker samo zbog izvanrednog pogleda. Nalazi se tik izvan Stavangera, a do nje se može i doploviti iz Lisefjorda.
    - Svalbard, najseverniju deo Norveške, jedino je mesto u Evropi gde se polarni medvedi još uvek mogu videti. Iako glečeri pokrivaju 60% Svalbarda, njegove visoke planine i dramatične litice čine ga vrednim posete bilo da volite divljinu ili ne.
    - Oni koji traže književnu poslasticu moraju posetiti Skien, mesto rođenja dramskog pisca Henrika Ibsena. Dom u kojem je ovaj istaknuti Norvežanin proveo detinjstvo pruža detaljni uvid u njegov život, zajedno sa opsežnom multimedijalnom izložbom.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    Tradicionalna Norveška ’’farmerska’’ hrana se pravi od bilo čega što može da se uzgoji u severnoj klimi, da se čuva godinu dana dok ne dođu novi usevi i što sadrži dovoljno energije da bi se mogli obavljati teški poslovi.
    Tipični primeri jela u Norveškoj su kvasni ili bezkvasni hleb i ostali vidovi peciva, zatim kaše, supe, usoljeno i dimljeno meso i sveža, usoljena ili dimljena riba. Sušeni bakalar i usoljeni bakalar jesu osnovna namirnica obalskih zajednica na severu, i tokom proleća i leta može se videti kako se suše na gredama izvan kuća. Nacionalno jelo Norveške jeste ’’fårikål’’, dinstani đuveč od jagnjećeg mesa i kupusa.

    Piće

    Norvešku često opisuju kao ’’suvu’’ zemlju, zbog visoke cene alkohola.
    Norveško pivo nije najbolje na svetu, ali ga sigurno vredi probati.
    Kafa koja se služi u Norveškoj je uglavnom obična crna.

    Šta raditi i gde izaći

    - Svega par prizora na kugli zemaljskoj može biti opčinjavajuće i lepše od aurore borealis ili Severnih svetala – prirodnog fenomena uzrokovanog magnetizovanim česticama koje emituje Sunce. Morate da budete u stanju da se hrabro suprotstavite zimskoj hladnoći norveškog arktičkog regiona (od oktobra do marta) da biste ih videli, ali je zaista vredno.
    - Prošetajte Jostedalsbrenom, kopnom najvećeg evropskog glečera i centralnim delom velikog nacionalnog parka. U ovom parku koji je meka za ljubitelje avantura u prirodi možete se oprobati u velikom broju sportova koji dižu nivo adrenalina, poput planinske vožnje kajakom, a tu je i glečerski autobus, za one koji žele nešto mirniju zabavu.
    - U Norveškoj postoji hiljade kilometara obeleženih traka različitih nivoa, za entuzijastične skijaše i snoubordere, a sve one se nalaze na terenima zapanjujuće lepote.
    - Pođite iz Bergena na obilazak pod nazivom ’’Norveška u kratkim crtama’’. Možete izabrati da provedete 1-3 dana na putu, koji obuhvata panoramske vožnje vozom ili autobusom, kao i plovidbe duž najlepših norveških fjordova.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    Specijalne ponude

    Specijalne ponude

    Saznajte prvi
    Promotivne akcije
    Najpovoljnije ponude
    Metropole

    Metropole

    Svetske metropole
    Turističke atrakcije
    Nezaboravna putovanja
    First minute

    First minute

    Popusti za rane uplate
    Najbolje ponude
    Top destinacije
    Letovanje

    Letovanje

    Najveći izbor aranžmana
    Hoteli i privatan smeštaj
    Najpovoljnije letovanje