Dresden - Nemačka

Dresden (10), Nemačka (27)
Dresden, Nemačka - aranžmani, hoteli, smeštaj, hosteli, metropole, kružne ture

1. maj 2018. - Prag - 6 dana / 3 noćenja, autobusom
1.dan 27.04.2018: Beograd / Novi Sad... - Polazak autobusom iz Beograda u 21.00h (tačno mesto i vreme polaska bide poznato dva dana pred putovanje) iz Novog Sada sa parkinga kod Lokomotive oko...
1. maj 2018. - Prag - 6 dana, 3 noći
Polazak iz Beograda oko 19:00 časova sa dogovorenog mesta i iz Novog Sada sa parkinga kod Lokomotive oko 20:00 časova (proveriti 3 dana pre putovanja tačno vreme i mesto polaska autobusa). Noćna...
Berlin
1.dan: Beograd - Polazak iz Beograda oko 17:00 časova sa dogovorenog mesta i iz Novog Sada sa parkinga kod Lokomotive oko 18:00 časova (proveriti 2 dana pre putovanja tačno vreme i mesto polaska...
Prag - 5 dana, avionom
1.dan Sreda: Beograd - Prag - Sastanak putnika dva sata pre poletanja, na beogradskom aerodromu Nikola Tesla. Poletanje aviona za Prag oko 06:50h. Sletanje na aerodrom oko 08:55h. Dolazak u Prag,...
Prag - 6 dana / 3 noći, autobus
Polazak autobusa u 19:00 h, sa parkinga kod O.T.C. Buvljak u ulici Jurija Gagarina N. Beograd. Vožnja preko Novog Sada, Subotice, graničnog prelaza Horgoša sa usputnim zadržavanjem radi odmora. -...
Prag - 6 dana, 4 noćenja
1.dan utorak / *sreda: Beograd, Novi Sad - Polazak iz Beograda u 22.00h (tačno mesto i vreme polaska bide poznato dva dana pred putovanje), iz Novog Sada sa parkinga kod lokomotive oko 23.00h. Vožnja...
Prag - 6 dana, autobus
Sastanak grupe u 17.30h na parkingu Štark Arene, južna strana, ulaz iz Bulevara Arsenija Čarnojevida (ulaz sa autoputa)... Predviđeno vreme polaska u 18.00 h. Vožnja preko Novog Sada, Subotice,...
Prag i Bratislava
Prag - je jedan od najpopularnijih gradova u istočnoj Evropi. Njegova privlačnost je u 600 godina staroj arhitekturi netaknutoj tokom ratova. Centar grada je pod zaštitom UNESCO-a. Grad sagrađen...
Uskrs i 1. maj - Berlin - 6 dana, bus
Polazak iz Beograda oko 17:00 časova sa dogovorenog mesta i iz Novog Sada sa parkinga kod Lokomotive oko 18:00 časova (proveriti 3 dana pre putovanja tačno vreme i mesto polaska autobusa). Noćna...
Zlatni Prag - 6 dana, bus
1.dan Polazak iz Beograda oko 18 časova (tačno mesto i vreme biće poznato dva dana pred putovanje). Iz Novog Sada oko 19 časova sa parkinga kod Lokomotive. Noćna vožnja preko Mađarske i Slovačke sa...
1 - 10 od 10 rezultata
Ova saksonska prestonica je u 18. veku nazivana ''Firencom severa''. U to doba je bila centar umetničke aktivnosti kojim su upravljali kosmopolita Avgust Moćni (August der Starke) i njegov sin Avgust III. Njihove vizije su zaslužne za podizanje mnogih čuvenih drezdenskih zdanja, uključujući i palatu Cvinger (Zwinger), Frauenkirche (Crkvu Deve Marije) i Hofkirche (Crkvu kraljevskog dvora Saksonije).
Iako je grad 2006. godine proslavio svoju 800. godišnjicu, ovde ćete uživati u odličnim primercima nove arhitekture, umetničkoj i kulturnoj sceni.

Geografija i klima

Položaj

Drezden je glavni grad Slobodne države Saksonije u Nemačkoj. Nalazi se u dolini, na reci Labi, blizu češke granice.

Klima

U Drezdenu vlada klima koja se kreće od hladno-umerene do kontinentalne, sa letima koja su toplija i zimama koje su hladnije od tipičnih zima u Nemačkoj.

Razumevanje

Kultura

Drezden teži ponovnom uspostavljanju svog kulturnog značaja, koji je imao u periodu od 19. veka do 1920-tih, kada je bio centar umetnosti, arhitekture i muzike. Rihard Vagner je veliki broj svojih dela premijerno izveo baš u Drezdenu.

Jezik

Zvanični jezik je nemački.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Neo-renesansni Drezdenski dvorac (Residenzschloss) bio je sedište saksonskih kraljeva do 1918. godine. Nakon što je posleratna rekonstrucija najvećim delom okončana, čuveni Zeleni svod (Grünes Gewölbe) je vraćen palati. Ovde se nalaze vredni predmeti iskovani od zlata, srebra, dijamanata i ostalih materijala. Sve što je od palate sačuvano izloženo je u dve zasebne ’’riznice sa blagom’’, a obe su smeštene u zapadno krilo palate (u koje se ulazi iz Sophienstrasse).
- Nemački muzej higijene (Deutsches Hygiene-Museum) je zapravo fokusiran na ljudska bića. Fascinantna stalna postavka predstavlja virtuelno putovanje kroz ljudsko telo, koje se zasniva na anatomiji, kulturološkim studijama, društvenim naukama, istoriji i naučnim istraživanjima. Naučićete ponešto o raznim aspektima ljudskih iskustava, od jela, pića i razmišljanja do pamćenja, kretanja, održavanja i umiranja. Glavni deo postavke je Gläserne Mensch u sobi br. 1 - prvi providni model čoveka, gde se mogu videti kosti, mišići i arterije.
- Istorijski muzej Grünes Gewölbe - u sklopu čuvenog muzeja 3000 eksponata je izloženo u raskošnim prostorijama, kakve su i bile za vreme vladavine Avgusta Moćnog. Dozvoljeni broj posetilaca je 120 na svakih sat vremena.
- U Albertinumu se nalaze mnoga umetnička blaga Drezdena, uključujući i Galeriju novih majstora, u kojoj se nalaze čuvene slike iz 19. i 20. veka koje su naslikali vodeći francuski i nemački impresionisti, a tu je i Zbirka skulptura (Skulpturensammlung), koja obuhvata klasične i egipatske radove.

Dvorci i palate

Pored opere se nalazi dvorac Cvinger, jedno od najraskošnijih baroknih zdanja u čitavoj Nemačkoj. Nastao je saradnjom između arhitekte Mateusa Pepelmana i vajara Baltazara Permosera. Prvenstveno je bio namenjen za održavanje kraljevskih zabava, uprkos čudnom imenu (koje znači ’’tamnica’’). Nekoliko prolaza vodi do prostranog dvorišta sa fontanom, raskošno opremljenog baroknim skulpturama. Na vrhu zapadnog paviljona stoji Atlas sa svetom na plećima, a nasuprot njemu je niz od 40 majsenskih porcelanskih zvona koja se oglašavaju svakih 15 minuta.

Verski objekti

- Crkva Deve Marije (Frauenkirche) jedan je od najpoznatijih simbola Drezdena. Originalno zdanje, koje je dizajnirao Georg Ber, dva veka je ukrašavalo Drezden pre nego što je bilo srušeno - dva dana pre bombardovanja u februaru 1945. godine. Nemačka demokratska republika je ostavila njene ostatke kao spomen na rat. Posle ponovnog ujedinjenja rasla je težnja da se ova crkva obnovi. Osveštana je u novembru 2005.godine, godinu dana ranije nego što je predviđeno.
- Crkvu Dreikönigskirche je dizajnirao Pepelman, arhitekta koji je radio na dvorcu Cvinger. Obratite pažnju na najistaknutiju osobinu ove crkve, barokni oltar koji je razrušen 1945. godine i ostavljen kao spomen na rat. Toranj od skoro 90 m uređen je tako da se sa njega može gledati na okolinu. Za vreme Diksilendskog festivala ovde se održavaju džez-koncerti.

Ostale atrakcije

- Velika bašta (Grosser Garten) zauzima nekadašnje područje za lov i prelepo je mesto za uživanje tokom toplih meseci. Ovde se nalazi izvanredni Zoo-vrt. Veliki broj posetilaca se okuplja u Afričkoj dvorani i na novoj izložbi tundri, sa arktičkim lisicama i snežnim sovama. U severozapadnom uglu vrta nalazi se botanička bašta (Botanischer Garten).
- Izvanredna Folksvagenova Prozirna fabrika (Gläserne Manufaktur) otvorena je 2001. godine i veći deo izgradnje se mogao posmatrati i kroz velike staklene panoe. Ovo zdanje je ostavilo veliki utisak na sve, pa su se u njemu čak održavali i operski nastupi kad se Semperoper zatvorio 2002. godine.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Obavezno probajte doner kebab. Uglavnom ga služe kao neku vrstu sendviča u lepinji.

Šta raditi i gde izaći

- Dresdner Elbtal predstavlja jedno od najraskošnijih mesta u čitavoj Nemačkoj. Ova rečna dolina od 20 km nalazi se na pod zaštitom UNESCO-a. Prostire se zajedno sa tokom Labe od Pilnickog dvorca (Schloss Pillnitz) do dvorca Ibigau, usput prolazeći pored drezdenskih baroknih zdanja kojima gotovo da nema ravnih.
- Posetite Jenidce, to je prva građevina na svetu čija je konstrukcija ojačana betonom. Postoji još od 1907. godine kao fabrika duvana, koja je proizvodila marku cigareta po imenu Salam Alakhem. Danas se u ovom zdanju nalaze tri restorana i bašta (na krovu), a u kupoli se održavaju kulturni događaji.
Tesna koža
21:14Pink Film
Tesna koža
Maratonci trče počasni krug
22:44Pink Film
Maratonci trče...
Roki
23:10HRT 2
Roki
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje
1. maj

1. maj

Popularne prolećne ture
Atraktivne destinacije
Autobusom ili avionom