Nemačka

Upit za sve partnere

Nemačka (0)

    Današnja Nemačka, na svom uvaženom položaju u srcu Evrope (i bukvalno i figurativno) prepuna je svojih draži: to je zemlja visoke kulture, penušavog piva, sela sa kućama u stilu fahverk i dinamičnih gradova. Svako ko očekuje da je Nemačka homogena zemlja koja se povinuje tevtonskim stereotipima biće iznenađen. Zbacila je okove svoje neslavne prošlosti i uspravila se kao zemlja raznolikosti, poznata po svojoj avangardnoj arhitekturi kao i po svojim prostranim prirodnim horizontima. Turisti će se susresti sa mešavinom neukroćene prirode, lepih umetnosti i mladalačke kreativnosti. Glavni grad, Berlin, ima reputaciju moderne i hedonističke zajednice gde je gotovo sve dopušteno.

    Geografija i klima

    Položaj

    Nemačka je najveća zemlja u Srednjoj Evropi. Na severu se graniči sa Danskom, na istoku sa Poljskom i Češkom, na jugu sa Austrijom i Švajcarskom a na zapadu sa Francuskom, Luksemburgom, Belgijom i Holandijom.

    Regioni i okruzi

    Nemačka je federacija sastavljena od 16 država koje se otprilike mogu nazvati regionima, jer svaki ima sopstvenu jedinstvenu kulturu.

    Klima

    U najvećem delu Nemačke vlada umerena sezonska klima u kojoj dominiraju vlažni zapadni vetrovi. Na klimu utiče Severnoatlantska struja, severni produžetak Golfske struje. Ova topla voda utiče na oblasti koje se graniče sa Severnim morem, a kao posledica toga klima na severozapadu i na severu je okeanska. Kiše ima tokom čitave godine, naročito leti. Zime su blage a leta imaju tendenciju da budu sveža, iako temperatura može da pređe i 30 °C.

    Razumevanje

    Kultura

    Kulturu u Nemačkoj su oblikovale glavne intelektualne i popularne evropske struje, verske i svetovne. Nazivaju je zemljom pesnika i mislilaca (Das Land der Dichter und Denker).

    Jezik

    Nemački je zvanični jezik u Nemačkoj.

    Religija

    Hrišćanstvo je najveća veroispovest u Nemačkoj, a druga po veličini je islam.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    - U Muzeju DDR možete naučiti ponešto o tome kakva je bila svakodnevica života iza Gvozdene zavese. Saznaćete da su decu u Istočnoj Nemačka kolektivno trenirali da koriste nošu, da su inženjeri zarađivali malo više od farmera i da su svi išli na nudistički odmor. Ulaz se nalazi na obali Špreje, nasuprot Berliner Domu.
    - Ako se pitate čime su se Nemci bavili u poslednjih 2000 godina zavirite u izvrsni Muzej nemačke istorije (Deutsches Historisches Museum). Vrhunac posete predstavlja veliki globus koji je nekada stajao u nacističkoj Kancelariji spoljnjih poslova, sa rupama od metaka na mestu gde bi trebalo da je Nemačka. U dvorištu se nalaze skulpture Andreasa Šlitera u stilu baroknih maski koje predstavljaju umiruće vojnike, pokazujući tako jasan protivratni stav. Privremene izložbe visokog kalibra se održavaju u naknadno sazidanoj geometrijski pravilnoj prostoriji muzeja po imenu IM Peu Bau, koja je naziv dobila po arhitekti koji ju je dizajnirao.

    Dvorci i palate

    - Kad biste mogli da izdvojite svaki sloj promena kroz koje je prošla palata Niederschönhausen došli biste do skromnog dvospratnog seoskog imanja iz 17. veka. Kao i svaki vešti posrednik za prodaju nekretnina, Elektor Fridrih III je 1691. video potencijal u jednoj skromnoj građevini, da bi potom njeno proširenje poverio istom timu arhitekata iz Neringa i Eosandera koji će kasnije sarađivati u radu na Schloss Charlottenburg. U periodu od 1740. do 1797. Frederik Veliki je proterao svoju ženu Elizabetu Kristinu u iste prostorije iz kojih je prvi predsednik Nemačke Demokratske Republike, Vilhelm Pik, upravljao 1950tih.
    - Pruski vladari su voleli lov. Grunevaldska šuma je bila jedna od njihovih omiljenih lokacija još otkada je Elektor Joakim II sa svojim lovačkim psima počeo da lovi na tom području 1542. On je u ovoj oblasti izgradio i svoju Renesansnu palatu, na slikovitoj lokaciji blizu lepog jezera Grunevaldsee. Najstarija postojeća kraljevska kuća u gradu nekada je nazivana ’’Kućom u zelenoj šumi’’ (’’Haus am Grünen Walde’’) - otuda i naziv šume. Danas, prostorije palate su prepune starog nameštaja, slika i ukrasnih predmeta koji su ponovo izloženi za javnost nakon što su završeni restauratorski radovi na ovom objektu.

    Verski objekti

    - Crkva Frauenkirche je jedan od najvažnijih objekata u duhovnom srcu Minhena. Može se nazvati crkvenim Mont Everestom. Nijedna druga građevina u centralnom delu grada nije toliko visoka kao tornjevi ove crkve, visoki 99 m, sa svojim kupolama u obliku luka. U periodu od aprila do oktobra sa južnog tornja možete uživati u slikovitom pogledu na grad.
    Ova crkva je bila potpuno uništena u Drugom svetskom ratu a rekonstrukcijom je dobila visoki prolaz kroz koji dopire svetlost, a ostatak crkve je poprilično spartanski. Treba istaći da se odmah na ulazu nalazi prazni grob Ludviga od Bavarije, kao i da su bronzane komemorativne ploče Pape Benedikta XVI i njegovog prethodnika Jovana Pavla II pričvršćene na obližnjim stubovima.

    Ostale atrakcije

    Srce i duša Alstata, Marienplac, predstavlja popularno mesto za okupljanje i ima jaku ličnost uprkos svom malom obimu. Nalazi se kod Mariensäule (Marijinog stuba) sagrađenog 1638. u čast pobede nad švedskim snagama tokom Tridesetogodišnjeg rata. Na vrhu mu stoji zlatna statua Deve Marije na polumesecu.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    Nemačka kuhinja se uglavnom drži svojih korena, tako da se tipično jelo sastoji od mesa i krompira sa sosom od pečenja, uz povrće ili salatu. Na savremenu nemačku kuhinju su uticale ostale evropske zemlje kao što su Italija i Francuska. U jelima se primećuje velika lokalna raznovrsnost koju je zanimljivo otkrivati.
    Specijaliteti su:
    - Bratwurst (grilovana kobasica).
    - Eisbein mit sauerkraut (svinjska noga) i pire od krompira.
    - Schwäbische maultaschen (veliki sočni štutgartski ravioli).
    - Eierpfannkuchen (palačinke).
    - Schwarzwälder kirschtorte (torta ’’crna šuma’’).

    Piće

    Na tržištu domaćeg piva ne postoji jedan ili par dominantnih proizvođača piva. Iako ima i nekoliko velikih proizvođača, regionalna raznolikost je velika i postoji preko 1200 pivara od kojih najveći deo plasira proizvode samo na lokalnim tržištima.

    Šta raditi i gde izaći

    - Bavarski Alpi, prirodna linija koja razdvaja oblasti duž austrijske granice, prelep su prizor. Ljubitelji prirode će se ovde potpuno vratiti u formu uz aktivnosti poput skijanja, pešačenja i vožnje kanuom, dok će banje vrhunskog kvaliteta biti spas za one koji su u potrazi za opuštanjem.
    - Nijedan deo nemačke prirode nije toliko slojevit kao Crna šuma, gusti zeleni planinski lanac na jugozapadu. Osim fotogenične lepote i visokih vrhova, u ovoj šumi se nalazi i mnogo malih gradova od kojih svaki ima specifičan karakter.
    - U Nemačkoj postoji više od 200 dugačkih biciklističkih staza u svim oblastima, od puteva kraj reka i lepih gradova do velegrada i staza za brdski biciklizam. Gotovo da ne postoji bolji način da se upije celokupna raznovrsnost ove zemlje, stoga iznajmite bicikl i pođite u avanturu.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    Letovanje

    Letovanje

    Najveći izbor aranžmana
    Hoteli i privatan smeštaj
    Najpovoljnije letovanje
    First minute

    First minute

    Popusti za rane uplate
    Najbolje ponude
    Top destinacije
    Metropole

    Metropole

    Svetske metropole
    Turističke atrakcije
    Nezaboravna putovanja
    Kružne ture

    Kružne ture

    Znameniti gradovi
    Nezaboravni pejzaži
    Od mita do stvarnosti