Monako

Od usidrenih jahti vrednih i po više miliona funti u luci Monte Karlo pa sve do neograničenih količina šampanjca koje se ovde potroše svake godine jasno je da Kneževina Monako odiše elitizmom. Kao poput oaze imućnih i poznatih, Kneževinu Monako odlikuju pompeznost, prestiž i glamur. Daleko od svog tog glamura gotovo melemska klima i geografski položaj je čine mestom koje svakako treba posetiti. Za one koji imaju svega par dana na raspolaganju Provansa, Francuska rivijera i Italija su na dohvat ruke.

Geografija i klima

Položaj

Kneževina Monako je suverena grad-država na Francuskoj rivijeri. Sa ostale tri strane graniči se sa Francuskom a njen centar udaljen samo 16 kilometara od Italije.

Regioni i okruzi

Monako se sastoji od samo jedne opštine.

Klima

Mediteranska klima sa dosta toplih letnjih dana, morska klima karakteristična za ovo podneblje kao i vlažna suptropska klima. Kao posledica navedenh klima postoje topla, suva leta i blage, kišovite zime. Hladni i kišni intervali u proseku kratkog trajanja mogu prekinuti sezone suvih leta.

Razumevanje

Jezik

Službeni jezik je francuski. Engleski se uglavnom može čuti od strane Američkih i Britanskih državljana koji poseduju rezidenstvo Monaka zbog povoljne poreske klime, dok je Monegaski (tradicionalni nacionali jezik) sad u upotrebi uglavnom od strane malog broja državljana.

Veroispovest

Katolicizam sa pravom slobode na uživanje drugih veroispovesti koja je garantovana Ustavom. Postoji i jedna Anglikanska crkva. 1948.godine je osnovano i Izrealsko kulturno udruženje koja okuplja Jevreje u Monaku i u okviru koje se nalazi sinagoga, jevrejska škola kao i prodavnice košer hrane. Košer doslovno znači pripremljeno. Košer je hrana koju dopušta Tora i koja je pripremljena u skladu sa jevrejskim zakonom.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Okeanografski muzej koji je podigao Princ Albert I (1848-1922). Centralni deo ovog muzeja predstavlja 7,5 metara dugačak koralni greben sa živopisnim tropskim ribicama sa jedne i zastrašujućim morskim predatorima sa druge strane. U devedeset rezervoara manjih dimenzija održavanih putem 250,000 litara sveže morske vode koja se upumpava svakog dana nalazi se oko 450 mediteranskih i tropskih vrsta.
- Muzej Antrpološke praistorije. U ovom muzeju su izloženi ljudski artefakti.
- Nacionalni muzej Monaka je sa zanimljivom postavkom lutaka i mehaničkih igračaka.

Dvorci i palate

Kneževska palata koja potiče iz 13.veka. Uzimajući u obzir da je svaki član dinasteji Grimaldi ostavio sopstveni pečat u kontekstu arhitekture i izlgeda ovog objekta može se reći da Kneževska palata ne spada u red najimpozantnijih evropskih palata. Ova palata poseduje 15 soba uključujući kneževsku sobu.

Verski objekti

Katedrala.Sagradjena 1875.godine ova Rimsko - Vizantijska Katedrala sa pogledom na cvećem ukrašene grobove Pinceze Grejs (1929-1982) i Princa Rainijera III je jedno od najpopularnijih turističkih destinacija.

Ostale atrakcije

- Egzotična bašta Monaka sa koje se pruža spektakularan pogled predstavlja pravi raj za obožavaoce kaktusa (u njoj je izloženo oko 7 000 vrsta različitih kaktusa).
- Grottes de l’Observatoire je praistorijska mreža pećina bogata stalaktitima i stalagmitima. Ono što predstavlja svojevrstan kuriozitet je da to jedina pećina u Evropi u kojoj temperatura raste kako spuštate sve dublje i dublje.
- Park Fontevil zbog svojih bujnih bašta. Više od 4 000 ruža kao i malo jezero ispunjeno labudovima ukrašavaju baštu Princeze Grejs podignutu 1984.godine u sećanje na nju.

Kulinarski specijaliteti


Hrana

Specijaliteti su: Barbahuan (vrsta peciva punjena pirinčem i bundevom), Fugas (posebno pecivo ukrašeno orasima, bademima i anisom), Soka (vrsta palačinki), Stokafi (sušeni bakalar kuvan u sosu od paradajza)

Piće

Šampanjac ima status nacionalnog pića u Monaku.

Šta raditi i gde izaći

- Krstarenje brodom oko luke prepune skupocenih jahti kao i šetnja 28 metara širokom, 352 metra dugačkom i 163 000 tona teškom konstrukcijom na kojoj je smešten Jahting klub.
- Privatna kolekcija starinskih automobila njegove svetosti Princa Rainijera III koja uključuje „Rolls Royce Silver Cloud” , svadbeni poklon lokalnih trgovaca Rainijeru III, Ostin iz 1952.godine - čeveni londonskitaksi posebno opremljen za Grejs Keli, kao i :“Bugatti 1929“ - prvi trkački automobil koje je pobedio na Velikoj nagradi Monaka.
- Grimaldi Forum - mesto gde se održavaju vanžni kongresi i konferencije karakterističan po svojoj arhitekturi koju čini tanko kristalno staklo od koga se dve trećine nalazi ispod nivoa mora kao i veoma zanimljivoj postavci enterijera.
Savremene umetničke izložbe kao i kulturna dešavanja takodje obogaćuju svakodnevnu turističku ponudu.
- Velika nagrada Monaka - koja se odražava svakog maja predstavlja možda čak i najglamurozniju trku u Formuli 1. Ono što je spcefičnost ove trke je prvenstveno publika koju mahom čini svetska elita.
- Monakovil - ako se zadesite u Monakovilu ne propustite vožnju Azur Ekspresom (turistički voz).
- Plaža Lavarto - javna plaža, predstavlja idealno mesto za sunčanje i kupanje. Jedino što vam treba su peškir, krema za sunce i dvogled kako biste mogli da neometano posmatrate jahte usidrene u obližnjoj luci. Ova plaža takodje uključuje i dosta kafića i kioska gde se možete osvežiti ili nešto prezalogajiti.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
1. maj

1. maj

Popularne prolećne ture
Atraktivne destinacije
Autobusom ili avionom
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije