Monako

    Od usidrenih jahti vrednih i po više miliona funti u luci Monte Karlo pa sve do neograničenih količina šampanjca koje se ovde potroše svake godine jasno je da Kneževina Monako odiše elitizmom. Kao poput oaze imućnih i poznatih, Kneževinu Monako odlikuju pompeznost, prestiž i glamur. Daleko od svog tog glamura gotovo melemska klima i geografski položaj je čine mestom koje svakako treba posetiti. Za one koji imaju svega par dana na raspolaganju Provansa, Francuska rivijera i Italija su na dohvat ruke.

    Geografija i klima

    Položaj

    Kneževina Monako je suverena grad-država na Francuskoj rivijeri. Sa ostale tri strane graniči se sa Francuskom a njen centar udaljen samo 16 kilometara od Italije.

    Regioni i okruzi

    Monako se sastoji od samo jedne opštine.

    Klima

    Mediteranska klima sa dosta toplih letnjih dana, morska klima karakteristična za ovo podneblje kao i vlažna suptropska klima. Kao posledica navedenh klima postoje topla, suva leta i blage, kišovite zime. Hladni i kišni intervali u proseku kratkog trajanja mogu prekinuti sezone suvih leta.

    Razumevanje

    Jezik

    Službeni jezik je francuski. Engleski se uglavnom može čuti od strane Američkih i Britanskih državljana koji poseduju rezidenstvo Monaka zbog povoljne poreske klime, dok je Monegaski (tradicionalni nacionali jezik) sad u upotrebi uglavnom od strane malog broja državljana.

    Veroispovest

    Katolicizam sa pravom slobode na uživanje drugih veroispovesti koja je garantovana Ustavom. Postoji i jedna Anglikanska crkva. 1948.godine je osnovano i Izrealsko kulturno udruženje koja okuplja Jevreje u Monaku i u okviru koje se nalazi sinagoga, jevrejska škola kao i prodavnice košer hrane. Košer doslovno znači pripremljeno. Košer je hrana koju dopušta Tora i koja je pripremljena u skladu sa jevrejskim zakonom.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    - Okeanografski muzej koji je podigao Princ Albert I (1848-1922). Centralni deo ovog muzeja predstavlja 7,5 metara dugačak koralni greben sa živopisnim tropskim ribicama sa jedne i zastrašujućim morskim predatorima sa druge strane. U devedeset rezervoara manjih dimenzija održavanih putem 250,000 litara sveže morske vode koja se upumpava svakog dana nalazi se oko 450 mediteranskih i tropskih vrsta.
    - Muzej Antrpološke praistorije. U ovom muzeju su izloženi ljudski artefakti.
    - Nacionalni muzej Monaka je sa zanimljivom postavkom lutaka i mehaničkih igračaka.

    Dvorci i palate

    Kneževska palata koja potiče iz 13.veka. Uzimajući u obzir da je svaki član dinasteji Grimaldi ostavio sopstveni pečat u kontekstu arhitekture i izlgeda ovog objekta može se reći da Kneževska palata ne spada u red najimpozantnijih evropskih palata. Ova palata poseduje 15 soba uključujući kneževsku sobu.

    Verski objekti

    Katedrala.Sagradjena 1875.godine ova Rimsko - Vizantijska Katedrala sa pogledom na cvećem ukrašene grobove Pinceze Grejs (1929-1982) i Princa Rainijera III je jedno od najpopularnijih turističkih destinacija.

    Ostale atrakcije

    - Egzotična bašta Monaka sa koje se pruža spektakularan pogled predstavlja pravi raj za obožavaoce kaktusa (u njoj je izloženo oko 7 000 vrsta različitih kaktusa).
    - Grottes de l’Observatoire je praistorijska mreža pećina bogata stalaktitima i stalagmitima. Ono što predstavlja svojevrstan kuriozitet je da to jedina pećina u Evropi u kojoj temperatura raste kako spuštate sve dublje i dublje.
    - Park Fontevil zbog svojih bujnih bašta. Više od 4 000 ruža kao i malo jezero ispunjeno labudovima ukrašavaju baštu Princeze Grejs podignutu 1984.godine u sećanje na nju.

    Kulinarski specijaliteti


    Hrana

    Specijaliteti su: Barbahuan (vrsta peciva punjena pirinčem i bundevom), Fugas (posebno pecivo ukrašeno orasima, bademima i anisom), Soka (vrsta palačinki), Stokafi (sušeni bakalar kuvan u sosu od paradajza)

    Piće

    Šampanjac ima status nacionalnog pića u Monaku.

    Šta raditi i gde izaći

    - Krstarenje brodom oko luke prepune skupocenih jahti kao i šetnja 28 metara širokom, 352 metra dugačkom i 163 000 tona teškom konstrukcijom na kojoj je smešten Jahting klub.
    - Privatna kolekcija starinskih automobila njegove svetosti Princa Rainijera III koja uključuje „Rolls Royce Silver Cloud” , svadbeni poklon lokalnih trgovaca Rainijeru III, Ostin iz 1952.godine - čeveni londonskitaksi posebno opremljen za Grejs Keli, kao i :“Bugatti 1929“ - prvi trkački automobil koje je pobedio na Velikoj nagradi Monaka.
    - Grimaldi Forum - mesto gde se održavaju vanžni kongresi i konferencije karakterističan po svojoj arhitekturi koju čini tanko kristalno staklo od koga se dve trećine nalazi ispod nivoa mora kao i veoma zanimljivoj postavci enterijera.
    Savremene umetničke izložbe kao i kulturna dešavanja takodje obogaćuju svakodnevnu turističku ponudu.
    - Velika nagrada Monaka - koja se odražava svakog maja predstavlja možda čak i najglamurozniju trku u Formuli 1. Ono što je spcefičnost ove trke je prvenstveno publika koju mahom čini svetska elita.
    - Monakovil - ako se zadesite u Monakovilu ne propustite vožnju Azur Ekspresom (turistički voz).
    - Plaža Lavarto - javna plaža, predstavlja idealno mesto za sunčanje i kupanje. Jedino što vam treba su peškir, krema za sunce i dvogled kako biste mogli da neometano posmatrate jahte usidrene u obližnjoj luci. Ova plaža takodje uključuje i dosta kafića i kioska gde se možete osvežiti ili nešto prezalogajiti.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    Metropole

    Metropole

    Svetske metropole
    Turističke atrakcije
    Nezaboravna putovanja
    Specijalne ponude

    Specijalne ponude

    Saznajte prvi
    Promotivne akcije
    Najpovoljnije ponude
    First minute

    First minute

    Popusti za rane uplate
    Najbolje ponude
    Top destinacije
    Letovanje

    Letovanje

    Najveći izbor aranžmana
    Hoteli i privatan smeštaj
    Najpovoljnije letovanje