Meksiko Siti - Meksiko

Meksiko Siti (0), Meksiko (6)
Meksiko Siti, Meksiko - aranžmani, hoteli, smeštaj, avio karte, letovanje

Meksiko Siti su u 14. veku nastanili Asteci na jezeru Teskoko. Grad su uništili konkvistadori 1521. godine, a 1535. godine postao je glavni grad vicekraljevstva Nova Španija. Godine 1824. nakon sticanja nezavisnosti proglašen je za glavni grad Meksika
Danas, prestonica Meksika je poznata pod nadimkom ’’el DF’’ (’’el de-fe’’), koji su mu od milja nadenuli lokalni stanovnici i predstavlja sedište moderne umetničke i gastronomske scene.
Užurbani Meksiko Siti je jedno od najživljih urbanih mesta na svetu. Parkovi koji se nalaze ovde su među najvećim i najpoznatijim na planeti.

Geografija i klima

Regioni i okruzi

Ovaj grad je zvanično podeljen u 16 okruga (’’delegaciones’’), koji se dalje dele na naselja (’’colonias’’), kojih ima oko 250.

Klima

U Meksiko Sitiju vlada subtropska brdska klima, zbog njegove tropske lokacije i visoke nadmorske visine.

Razumevanje

Kultura

Meksiko Siti je jedno od najznačajnijih kulturnih središta u svetu, i poseduje više muzeja nego bilo koji drugi grad. Takođe je treći u svetu po broju pozorišta.

Jezik

Zvanični jezik je španski.

Religija

Većinu stanovništva Meksiko Sitija čine rimokatolici.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Muzej karikature (Museo de la Caricatura): Izuzev osmogodišnjeg perioda za vreme režima Porfirija Dijaza kada je ovaj diktator zabranio objavljivanje crteža, meksički politički crteži su kritikovali vođe ove zemlje još od ranog 19. veka. Muzej je smešten u građevini iz 18. veka koja je prvobitno bila dodata jezuitskom koledžu San Ildefonsa. Muzej prikazuje radove najistaknutijih meksičkih crtača u zbirci od skoro 1500 originalnih radova.
- ’’Plava kuća’’, u kojoj se čuvena meksička umetnica Frida Kalo rodila, živela i umrla, udaljena je šest blokova severno od Trga Hidalgo. Skoro svako ko poseti Meksiko Siti dolazi ovde kako bi saznali više o životu i ličnosti ove umetnice. ’’Plava kuća’’, koju je podigao Fridin otac Giljermo tri godine pre njenog rođenja, ispunjena je ličnim stvarima i uspomena koje podsećaju na njenu, često burnu, vezu sa suprugom Dijegom Riverom.

Dvorci i palate

- Nacionalna palata (Palacio Nacional) je sedište kancelarija meksičkog predsednika i Federalne riznice. U njoj se nalaze i murali autora Dijega Rivere. Ova palata zauzima čitavu istočnu stranu Zokala.
- Poštanska palata (Palacio Postal) je palata iz ranog 20. veka, koju je u italjanskom stilu dizajnirao Adamo Boari (originalni arhitekta Palate lepih umetnosti), predstavlja mnogo više od centralne pošte Meksiko Sitija. Na kamenoj fasadi bež boje nalaze se barokni stubovi i filigranske rezbarije oko prozora, a bronzani rukohvat na veličanstvenom stepeništu u unutrašnjosti palate izliven je u Firenci.

Verski objekti

- Bazilika Gvadalupe se nalazi u severnom delu grada i jedno je od najsvetijih mesta za katolike u Americi. Odredište je hodočasnika iz čitavog sveta, naročito tokom godišnje svečanosti i praznika 12. decembra.
- Hram Naše Gospe od Loreta je izvanredna crkva, nalazi se na lokaciji nekadašnje kapele u kojoj se čuvala replika Naše Gospe od Loreta koju je iz Italije 1675. godine doneo jezuitski sveštenik. Današnja crkva je završena 1816. godine i imala je neoklasicističku fasadu karakterističnu za taj period.

Ostale atrakcije

- Spomenik dečijim herojima (Monumento A Los Niños Héroes): šest mermernih stubova koji stoje ispred ulaza u park, u blizini čapultepečkog metroa, odaju počast dečacima - herojima, šestorici hrabrih kadeta koji su poginuli u bici kada je septembra 1847. godine više od 8000 američkih trupa okupiralo Čapultepečki dvorac. Meksički general Santa Ana se povukao pre juriša, poštedevši kadete ulaska u borbu, ali su najmlađi, starosti između 13 i 20 godina, odlučili da brane dvorac.
- Započet 1900-tih pod rukovodstvom Porfirija Dijaza, Spomenik revoluciji je prvobitno trebalo da bude mesto okupljanja za političare. Njegovu izgradnju je prekinula Revolucija. Modifikovan je 1930-tih i dobio je novu ulogu: grobnice revolucionarnih i postrevolucionarnih heroja Panča Vilje, Fransiska Madera, Venustijana Karance, Plutarka Elijasa Kaljesa i Lazara Kardenasa nalaze unutar njegovih širokih stubova.
- Nasuprot Palati lepih umetnosti (Palacio de Bellas Artes) nalazi se Latinski toranj, čuveni neboder podignut 1950-tih. Uputite se na platfromu za razgledanje na 44. spratu na nadmorskoj visini od 2422 m, odakle se, ako je vreme vedro, može videti predivna panorama Meksiko Sitija, Dolina Meksika i vulkani u daljini.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

U Meksiko Sitiju se nalazi veliki broj restorana sa morskim plodovima. Poznat je kao jedno od mesta sa najsvežijom ribom i morskom hranom, koji se najvećim delom isporučuju restoranima istog dana kada se nabave.

Piće

Probajte tekilu i Squirt.

Šta raditi i gde izaći

- Deca će uživati u La Feriji, staromodnom zabavnom parku sa jako uzbudljivim vožnjama.
- Obiđite Meksiko Siti, grada koji svakome ima nešto da ponudi. Bilo da ste zaljubljenik u istoriju i umetnost, ili da samo žudite za avanturom. Imaćete priliku da kočijom posetite neke od najvećih atrakcija ovog grada, uključujući Čapultepečki park, Antropološki muzej, Nadbiskupsku katedralu i Nacionalnu palatu.
Povratak u budućnost
11:50TV1000
Povratak u...
Kum 2
20:55Cinemax
Kum 2
Ko to tamo peva
20:56Pink Film
Ko to tamo peva
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti
Zimovanje

Zimovanje

Skijaški aranžmani
Najbolji zimski centri
Hoteli i apartmani
Jesen / Zima na moru

Jesen / Zima na moru

Jesenje letovanje
Topla zima na moru

First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije