Meksiko

    Začinjen poput salse rohe, opojan poput čaše tekile, nepostojan poput vulkana centralne sijere, nestvaran poput slika Fride Kalo, veličanstven poput piramida Teotihuakana i topao kao njegovi stanovnici - Meksiko vam ispunjava čula, zagolicava intelekt i hrani vam dušu.
    Fraza ’’ponešto za svakoga’’ se potpuno uklapa kad se radi o ovoj zemlji: ljubitelji prirode mogu da posmatraju kitove, leptirske migracije, koralne grebene izvan Jukatanske obale i najkrupnije drvo na svetu (u Taleu, u Oaksaki); za hedoniste, tu su živahne noći ispunjene plesom na kankunskim plažama; za ljubitelje arheologije, tu je na stotine mukotrpno sačuvanih ostataka drevnih civilizacija; za gurmane, bolno raznovrsna kuhinja, od krckavih takosa do veličanstvenog molea; za ljubitelje umetnosti, tu su milje murala; za kupoholičare, tu su izatkane i svilene rukotvorine, kao i fantastične životinjske figurice; a za ljubitelje plaža, 10.000 km obalne linije, sve sa visećim mrežama za ležanje.

    Geografija i klima

    Položaj

    Sjedinjene Meksičke Države, poznatije kao Meksiko, jesu savezna ustavna republika u Severnoj Americi. Na severu se graniči sa Sjedinjenim Državama, na jugu i zapadu sa Tihim okeanom, na jugoistoku sa Gvatemalom, Belizeom i Karipskim morem, a na istoku sa Meksičkim zalivom.

    Regioni i okruzi

    Sjedinjene Meksičke Države su federacija koja se sastoji od 31 slobodne i suverene države, čineći uniju koja ima određeni stepen jurisdikcije nad Saveznim distriktom i ostalim teritorijama.

    Klima

    Severni povratnik efektno deli ovu zemlju na umerenu i tropsku zonu. Severni deo 24. paralele ima hladnije temperature tokom zimskih meseci. Južni deo 24. paralele ima poprilično nepromenjive temperature tokom čitave godine, a variraju čisto usled izdizanja. Usled ovoga, Meksiko poseduje jedan od najraznolikijih klimatskih sistema na svetu.

    Razumevanje

    Kultura

    Meksička kultura je odraz složenosti istorije ove zemlje, kroz stapanje starosedelačkih kultura i kulture Španije, tokom 300 godina duge španske kolonizacije Meksika. Spoljašnji kulturološki elementi, koji potiču uglavnom iz Sjedinjenih Država, takođe su inkorporirani u meksičku kulturu.

    Jezik

    Zvanični jezik je španski.

    Religija

    Rimokatoličanstvo je glavna veroispovest.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    Ne bi trebalo da propustite da posetite predivne manastirske građevine koje se nalaze uz kuću Iglesia de Santo Domingo, kao ni Museo de las Culturas de Oaxaca. Jedan od najboljih regionalnih muzeja, povešće vas pravo kroz istoriju i kulture države Oaksaka sve do sadašnjeg trenutka.
    Meksiko se diči bogatom tradicijom crtanja. Izuzev osmogodišnjeg perioda za vreme režima Porfirija Dijaza kada je ovaj diktator zabranio objavljivanje crteža, meksički politički crteži su kritikovali političke vođe ove zemlje još od ranog 19. veka. A listajući mnoge dnevne novine može se zapaziti da je umetnost političkog karikaturizma i dalje živa i zdrava. Smešten u građevini iz 18. veka koja je izvorno bila dodatak jezuitskom koledžu San Ildefonsa, Muzej crtanja prikazuje radove najistaknutijih meksičkih crtača u zbirci od nekih 1500 originalnih radova.

    Dvorci i palate

    - Postavljena nasuprot Templo de las Inscripciones po dijagonali, nalazi se Palata (El Palacio), velika struktura podeljena na 4 glavna dvorišta, sa lavirintom hodnika i prostorija. Građena i pregrađivana tokom više od 400 godina od 5. veka pa nadalje, smatra se da je zapravo predstavljala rezidenciju vladara Palenke.
    - Guvernerska palata (Palacio del Gobernador), sa svojom veličanstvenom fasadom dugom skoro 100 m, nazvana je najlepšom građevinom u Uksmalu i kulminacijom pukskog stila majaniste Majkla D. Koua. Građevine imaju zidove ispunjene šutom, prekrivene cementom pa potom tankim premazom od krečnjaka. Niži deo fasade je ravan, gornji deo ukrašen stilizovanim licima Čaka i geometrijskim dizajnom, često u vidu rešetaka ili pragova. Ostali elementi pukskog stila su ukrašeni venci, redovi polu-stubova (kao u Kući kornjača) i okrugli stubovi u prolazima (kao u palati u Sajilu).

    Verski objekti

    - Templo de Santa Rosa de Viterbos iz 18. veka predstavlja najspektakularniju baroknu crkvu u Kerataru, sa svojim zvonikom nalik na pagodu, neobičnim spoljašnjim slikovnim ukrasima, izuvijanim potpornim stubovima i raskošnom pozlaćenom mermernom unutrašnjošću. Crkva se takođe diči (navodno) najstarijim četvorostranim satom u Novom svetu.
    - Zapopanska bazilika, ponos i dika Zapopana, podignuta 1730., predstavlja dom Nuestra Señora de Zapopan, malene statue Device koju posećuju hodočasnici tokom čitave godine. Vernici postaju ekstremni za vreme Oktobarskih fijesta, kada se na hiljade starih žena koje kleče puzeći kreću iza statue dok biva nošena ovamo iz središnje katedrale Gvadalahare. Hodočasnici koji kleče odlaze tada do pobočne lađe u bazilici kako bi se molili ispred njenog oltara. Devica se svake godine prenosi u novom automobilu, ali motor se nikad ne pali (ostajući tako ’’devičanski’’), već ga muškarci vuku pomoću konopaca.

    Ostale atrakcije

    Gran Plaza, sa gomilama nadgrobnih spomenika ispred svojih zgrada (Estructura V ima najbolje), predstavlja odlično mesto za prvo zaustavljanje tokom obilaska ruševina, a penjanje uz ogromnu Estructura II, na južnoj strani trga, obavezno se preporučuje. Svaka od strana ove piramide dugačka je 140 m, prostirući se na oko 2 hektra, i jedna je od najvećih poznatih majanskih građevina.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    Mole je naziv za niz složenih sosova baziranih na čiliju i velikom broju ostalog bilja i začina. Najčuveniju verziju, mole poblano, navodno su stvorile opatice u Pueblanskom samostanu. Ćureće pečenje se obično preliva čokoladnom mešavinom i začinjava susamom.
    Gvakamole je mole od avokada sa crvenom paprikom, lukom i paradajzom.
    Probajte i egzotično voće kao što je zapote (smeđe voće koje podseća na avokado), i tunu (sočnu kiselkastu krušku, plod kaktusa).

    Piće

    Tekila je dvostruko ili trostruko destilovano žestoko piće koje se pravi od plave vrste agave, koja nije kaktus već biljka u srodstvu sa ljiljanom.

    Šta raditi i gde izaći

    - Meksiko se diči nizom fantastičnih plaža duž obe obale. Na polustrvu Baha Kalifornija, mnogi se upućuju ka Los Kabosu, San Lukasu i San Hozeu. Ka istoku, na karipskoj strani, zaputite se do Isla de Mujeres, vitkom ostrvu izvan jukatanske obale obrubljenom koralnim peskom.
    - Krečnjački teren Jukatanskog poluostrva je začinjen sa dubokim, prirodno nastalim bazenima poznatijim kao senotes, koji su idealni za plivanje ili ronjenje. Neki od njih, poput Kslakaha u blizini arheološkog nalazišta u Dzibilhaltunu, imaju ritualni značaj za lokalne Maje. Ostali, kao Dos Ohos blizu Akumala, spajaju se sa mrežama podzemnih pećina.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    Letovanje

    Letovanje

    Najveći izbor aranžmana
    Hoteli i privatan smeštaj
    Najpovoljnije letovanje
    First minute

    First minute

    Popusti za rane uplate
    Najbolje ponude
    Top destinacije
    Kružne ture

    Kružne ture

    Znameniti gradovi
    Nezaboravni pejzaži
    Od mita do stvarnosti
    Izleti i vikend ture

    Izleti i vikend ture

    Upoznajte Srbiju
    Posetite Evropu
    Uživajte u vikendu