Mauricijus

Upit za sve partnere

Mauricijus (2)

Mauricijus je ostrvo u Indijskom okeanu na kome se može osetit skoro neverovatnu mešavina kineskog, indijskog, afričkog, francuskog i brtitanskog uticaja i koje samim tim deluje očaravajuće na sve koji ga posete. I dok su su njegove čuvene bele peščane plaže i luksuzni hoteli vrhunac atrakcije, Mauricijus nudi mnogo više nego mnoga druga tropska ostrva u pogledu svojih izvanrednih mogućnosti za šetnje, planinarenje, ronjenje i ekoturizm. Danas je Mauricijus jedna od najbogatijih zemalja u Africi. To je uspešno, multikulturalno društvo gde prijateljski suživot naroda i religije oslikava kroasan koji predstavlja tradicionalan doručak kao i kari - tradicionalna vecera, i jarko obojeni Indijski hramovi koji se nalaze pored francuskih kolonijalnih palata.

Geografija i klima

Položaj

Mauricijus, zvanično Republika Mauricijus je ostrvska zemlja desno od jugoistočne obale Africkog kontinenta u jugozapadnom delu Indijskog okeana, oko 900 kilometara istočno od Madagaskara. Pored ostrva Mauricijus, Republika obuhvata ostrva Kargados Karahos, Rodrigez i Agalega ostrva.

Regioni i okruzi

Ostrvo Mauricijus je podeljeno na 9 okruga: Blek River, Flak, Grand Port, Moka, Pamplemus, Planes Viljems, Port Luis, Rivier du Rempart, Savane.Tri ostrva ili grupe ostrva takođe pripadaju Mauricijusu: Agalega ostrva, Kargados Karahos, Rodrigez.

Klima

Klima je tropska, sa jakim naletima jugostiočnih vetrova, zime su tople i suve od maja do novembra a leta vlazna i vrela od novembra do maja. Anticikloni duvaju u periodu od maja do septembra.

Razumevanje

Kultura

Kultura Mauricijusa uključuje mešavinu nekoliko drugih kultura koje potiču iz istorije Mauricijusa, kao i pojedinačne koje proističu iz domorodačkih kultura.

Jezik

Ustav Mauricijusa ne pominje zvanični jezik i njegovih million građana govore uglavnom mauricijski Kreolski, francuski na bazi kreolskog, francuski i engleski.

Religija

Dominira hinduizam, praćen rimokatolicizmom, zatim hrišćanstvo i islam.

Turističke atrakcije

Muzeji

Bez obzira da li ili ne razumete u potpunosti filatelijsku opsednutost Mauritanskim postanskim markama od jednog ili dva penia iz 1847. godine, Muzej Plavi Peni sadrži daleko širi artefakata spektar nego što to njegovo ime sugeriše, pokrivajući na taj način istoriju ostrva, naseljavanje i kolonijalni period. To je Port Luisov najbolji muzej, dobro osvetljen i dizajniran sa fantastičnim izborom karata, fotografija i gravurama iz različitih istorijskih perioda, a tu su i galerija za povremene izložbe kao i raznorazne prodavnice. Kolonijalno zdanje u kome se sada nalazi Nacionalni istorijski muzej, južno od Maheburg centra je nekada pripadalo porodici Robilard i igralo vaznu ulogu u istoriji ostrva.

Verski objekti

Kula puter boje crkve Notr Dam des Anges (Mahebourg) predstavlja sasvim sigurno nešto sto će vam odmah privući pažnju. Prvobitna crkva je izgrađena 1849.godine, ali je obnovljena nekoliko puta tokom godina, najskorije 1938.godine.
Posetite neke od mnogobrojnih hramova posvecenih boginji Šivi – istinskom božanstvu na Maurucijusu. Posetioci moraju da se izuju pre ulaska u hram.

Ostale atrakcije

Pampleus Botaničke bašte - ove atraktivne bašte su jedne od najpopularnijih turističkih atrakcija na Mauricijusu. Jedna od ključnih atrakcija je džinovski Viktoria park lokvanja, poreklom iz Amazona. Takođe postoji zadivljujuća kolekcija palmi svih veličina i oblika. Plaza Grend Bej ne predstavlja poseban izazov i zaliv ovde je prenatrpan camcima. Umesto toga, bolje je da posetite La Kuvet, javnu plažu pored hotela Veranda na severnoj strani zaliva. Nije velika, ali su pesak i voda čisti.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

U zavisnosti od regiona, pirinač ili razne vrste pljosnatog hleba zvanog čapati ili roti, takođe zvanog od strane meštana farata (palacinka-hleb), se jede sa karijem. Začini poput šafrana, cimeta, kardamona, zatim karanfilića i bilja kao što je majčina dušica, bosiljak, lišća karija se obilno se koriste u ishrani i sastojci su koji daju moćan, ali ipak suptilan ukus. Čorbe od sočiva su brojne i raznovrsne i zavise od vrste sočiva koje se koristi; povrće, pasulj i krastavac obavezno takođe se obilato koriste u ishrani. Dahi puri i roti, originalno indijske poslastice, vremenom su postali ono što zovemo Mauricijski “fish and chips”.

Piće

Mauricijus proizvodi rum koji se pravi od šećerne trske. On je veoma jeftin i dobar je u kombinaciji sa koka-kolom i ledom. Ne zaboravite kokosovu vodu sa malom kolicinom limete i lokalnim rumom koji ide preko preko leda.

Šta raditi i gde izaći

- Obilazak Moka planina, biciklom, konjem ili autom na 1,500 dostupnih hektara nacionalnog parka Domaine Les Pailles.
Putujte do šećernih mlinova ili destilerije ruma vozom ili zapreznim kolima pre nego što večerate u nekom od četiri restorana.
Podvodni ribolov – Mauricijus je idealan za ribolov. U zavisnosti od doba godine moguće je uloviti plavu ili crnu sabljarku, parusnicu, vahu, žuto perajnu tunu, ogromnu karangidu, očnjak tunu, bonito, mahi-mahi, ajkule i mnoge druge.
- Grend Bej je dobar za vodene sportove kao sto su paraseilng, podvodno hodanje, ili La Kuvet – dugačka plaža sa čistom vodom izmeđe Grend Beja i Nesrecnog rta, koja je dobra za jedrenje, jedrenje na dasci i skijanje na vodi.
- Celodnevni obilazci - Idite u celodnevne obilaske i videćete mnoge lepe znamenitosti Mauricijusa. Birajte između: Obilaska severnog dela Mauricijusa, južnog i jugozapadnog dela, zapadnog dela, jugoistočnog dela ili tzv. Čaj ture.
- Putovanja džipom kroz Safari - se dešavaju u Nacionalnom parku Jemen na zapadnoj obali Mauricijusa. Kroz njega protiču dve najduže reke na ostrvu - Rivier i Tamarin - i predstavlja floru i faunu ovog ostrva. Stvarna veličina ovog prirodnog rezervata je oko 4,500 hektara. Safari obilazak uključuje uzbudljivu vožnju i daje vam mogucnost da vidite mnoge lepe životinje kao sto su zebre, nojevi, afričke antilope, java jelene, patke i guske, a videćete i izvarednu panoramu ovog veličanstvenog dela ostrva.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude