Marakeš - Maroko

Marakeš (0), Maroko (2)
Marakeš, Maroko - leto 2018, aranžmani, hoteli, avio karte, smeštaj, kružne ture

Započnite svoje putovanje u Marakešu od trga Džama el-Fna, jednog od najposećenijih trgova u čitavoj Africi. Ako uspete da se odvojite od prodavaca vode koji lupkaju kastanjetama, plesača i akrobata, uputite se u lavirint pijačnih uličica. Pijaca (souk) u Marakešu je prava atrakcija, a u nju možete ući iz bilo koje ulice koja se proteže ka severu izvan trga Džama el-Fna. Marakeš takođe poseduje zanimljive muzeje, kao i istorijske i arhitektonske lokalitete koje morate posetiti.

Geografija i klima

Regioni i okruzi

Grad je podeljen na dva dela: Medinu, istorijski grad, i novi evropski moderni distrikt po imenu Gveliz ili Ville Nouvelle.

Klima

U Marakešu vlada polu-suva klima, sa blagim vlažnim zimama i vrelim suvim letima. Prosečne temperature se kreću od 12 stepeni tokom zime do 23 stepena tokom leta. Raspored padavina za vreme zime/leta isti je kao i u zoni mediteranske klime.

Razumevanje

Jezik

Zvanični jezik je arapski.

Turističke atrakcije

Muzeji

Muzej Marakeša (Musée de Marrakech) je smešten u građevini koju je Fondacija Omara Bendželuna 1997. godine pretvorila u muzej. U njemu su izložene postavke tradicionalne umetnosti uključujući i rabatijske ukrase, marokansko-jevrejske rukotvorine i tepihe sa Visokog Atlasa.

Dvorci i palate

Palata El Badi: sagradio ju je sultan Ahmed el-Mansur u 16. veku. Palata je imala 360 soba, veliko dvorište i bazen. Ukrašena je bila italijanskim mermerom i velikom količinom zlata iz Sudana. Nekoliko decenija kasnije, nakon izgradnje, palata je opljačana. Obilazak palate, pogled sa vrha bedema i povremeni koncerti koji se održavaju u dvorištu se ne smeju propustiti.

Verski objekti

Džamija Kutubija je najveća džamija u Marakešu koju je u 12. veku sagradio Almohad Sultan Jakub el-Mansur. Minaret je visok 69 metara, a na vrhu se nalaze četiri kugle napravljene od bakra, dok su originalne, prema legendi, bile sačinjene od zlata.

Ostale atrakcije

- Hamam Palate Rul (Les Palais Rhoul Hammam) je klasični marokanski hamam, sa odvojenim odajama za različite stepene toplote, mozaikom (zelidžem) i zidovima od poliranog kreča (tadelakta). Među standardne tretmane u hamamu spadaju gomaž, rasul sa vodom punom narandžinih cvetova i masaža organskim esencijalnim uljima.
- Bab Agnau je jedna je od 20 kapija u Marakešu, koja potiče iz 12. veka, nazvana ’’kapijom Gnaua’’ (prema pod-saharskim robovima koji su služili sultana).
- Hamam Ksar Čar-Bag je fascinantni podzemni hamam od crvenog mermera. Uživaćete u mirisnim esencijalnim uljima, uz korišćenje proizvoda Ane Semonin.

Šta raditi i gde izaći

- Uživajte na balkonu u nekom od kafea na trgu Džama i posmatrajte ulice ispred sebe.
- U centru Nouvelle Ville možete da iznajmite bicikl i da uživate u obilaska grada na dva točka.
- Posetite Mažorelov vrt. Dizajnirao ga je francuski umetnik Žak Mažorel, a nakon njegove smrti je jedno vreme bio zanemaren. Sada mu je vraćena celokupna nekadašnja slava zahvaljujući Iv Sen-Loranu i može se reći da ovaj vrt predstavlja oazu mira u ovom užurbanom gradu.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti