Marakeš - Maroko

Marakeš (1), Maroko (3)
Marakeš, Maroko - leto 2018, aranžmani, hoteli, avio karte, smeštaj, kružne ture

Maroko - 8 dana
Program putovanja: - 1.Dan Beograd - Frankfurt - Marakeš - Sastanak učesnika putovanja na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ u 04.30 sati. Poletanje aviona (let LH 1411) za Frankfurt u 06.30. h....
1 - 1 od 1 rezultata
Započnite svoje putovanje u Marakešu od trga Džama el-Fna, jednog od najposećenijih trgova u čitavoj Africi. Ako uspete da se odvojite od prodavaca vode koji lupkaju kastanjetama, plesača i akrobata, uputite se u lavirint pijačnih uličica. Pijaca (souk) u Marakešu je prava atrakcija, a u nju možete ući iz bilo koje ulice koja se proteže ka severu izvan trga Džama el-Fna. Marakeš takođe poseduje zanimljive muzeje, kao i istorijske i arhitektonske lokalitete koje morate posetiti.

Geografija i klima

Regioni i okruzi

Grad je podeljen na dva dela: Medinu, istorijski grad, i novi evropski moderni distrikt po imenu Gveliz ili Ville Nouvelle.

Klima

U Marakešu vlada polu-suva klima, sa blagim vlažnim zimama i vrelim suvim letima. Prosečne temperature se kreću od 12 stepeni tokom zime do 23 stepena tokom leta. Raspored padavina za vreme zime/leta isti je kao i u zoni mediteranske klime.

Razumevanje

Jezik

Zvanični jezik je arapski.

Turističke atrakcije

Muzeji

Muzej Marakeša (Musée de Marrakech) je smešten u građevini koju je Fondacija Omara Bendželuna 1997. godine pretvorila u muzej. U njemu su izložene postavke tradicionalne umetnosti uključujući i rabatijske ukrase, marokansko-jevrejske rukotvorine i tepihe sa Visokog Atlasa.

Dvorci i palate

Palata El Badi: sagradio ju je sultan Ahmed el-Mansur u 16. veku. Palata je imala 360 soba, veliko dvorište i bazen. Ukrašena je bila italijanskim mermerom i velikom količinom zlata iz Sudana. Nekoliko decenija kasnije, nakon izgradnje, palata je opljačana. Obilazak palate, pogled sa vrha bedema i povremeni koncerti koji se održavaju u dvorištu se ne smeju propustiti.

Verski objekti

Džamija Kutubija je najveća džamija u Marakešu koju je u 12. veku sagradio Almohad Sultan Jakub el-Mansur. Minaret je visok 69 metara, a na vrhu se nalaze četiri kugle napravljene od bakra, dok su originalne, prema legendi, bile sačinjene od zlata.

Ostale atrakcije

- Hamam Palate Rul (Les Palais Rhoul Hammam) je klasični marokanski hamam, sa odvojenim odajama za različite stepene toplote, mozaikom (zelidžem) i zidovima od poliranog kreča (tadelakta). Među standardne tretmane u hamamu spadaju gomaž, rasul sa vodom punom narandžinih cvetova i masaža organskim esencijalnim uljima.
- Bab Agnau je jedna je od 20 kapija u Marakešu, koja potiče iz 12. veka, nazvana ’’kapijom Gnaua’’ (prema pod-saharskim robovima koji su služili sultana).
- Hamam Ksar Čar-Bag je fascinantni podzemni hamam od crvenog mermera. Uživaćete u mirisnim esencijalnim uljima, uz korišćenje proizvoda Ane Semonin.

Šta raditi i gde izaći

- Uživajte na balkonu u nekom od kafea na trgu Džama i posmatrajte ulice ispred sebe.
- U centru Nouvelle Ville možete da iznajmite bicikl i da uživate u obilaska grada na dva točka.
- Posetite Mažorelov vrt. Dizajnirao ga je francuski umetnik Žak Mažorel, a nakon njegove smrti je jedno vreme bio zanemaren. Sada mu je vraćena celokupna nekadašnja slava zahvaljujući Iv Sen-Loranu i može se reći da ovaj vrt predstavlja oazu mira u ovom užurbanom gradu.
Miris žene
21:00Diva
Miris žene
Tesna koža
21:22Pink Film
Tesna koža
Maratonci trče počasni krug
22:57Pink Film
Maratonci trče...
Roki
23:08HRT 2
Roki
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
1. maj

1. maj

Popularne prolećne ture
Atraktivne destinacije
Autobusom ili avionom
Last minute

Last minute

Ne propustite
Popusti i do 30%

Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja