Kazablanka - Maroko

Kazablanka (1), Maroko (1)
Kazablanka, Maroko - leto 2020, aranžmani, hoteli, avio karte, smeštaj, kružne ture

Krstarenje - Jesenji Fado - MSC Splendida
Program putovanja - 1. dan, 15. okt. četvrtak: Beograd - Polazak autobusom iz Beograda U 15:00h sa parkinga Milan Gale Muškatirović, bivši 25.maj. Vožnja preko Hrvatske i Slovenije sa kraćim usputnim...
1 - 1 od 1 rezultata
Iako je za mnoge Kazablanka samo usputna stanica na daljim putovanjima, pogrešno je misliti da ovaj grad nema šta da ponudi. Možda nije egzotičan kao drugi gradovi Maroka, ali je veoma značajan kao ekonomski i kulturni centar. Odličan je pokazatelj napretka Maroka. Tu se zarađuje novac, locirana je industrija, centar je umetničkih dešavanja i modnih noviteta. Grad je veliki napredak doživeo pod francuskim protektoratom. Mnogi ponosno pokazuju svoje novostečeno bogatstvo. Nasuprot tome, mnogo ljudi još uvek čami u prljavim, siromašnim naseljima na obodu grada.

Geografija i klima

Položaj

Kazablanka se nalazi u zapadnom Maroku na Atlanskom okeanu.

Okruzi i regioni

Kazablanka je komuna, deo regiona Velika Kazablanka. Komuna je podeljena na osam distrikata koji su podeljeni na 16 delova.

Klima

Kazablanka ima veoma blagu klimu sa velikim uticajem hladnih struja sa Atlantika koje mogu da dovedu do varijacija u temperaturi. Količina padavina je zanemarljiva od maja do septembra, ali je klima tokom ostatka godine sasvim pogodna za poljoprivredu.

Razumevanje

Jezik

Zvanični jezik je arapski.

Turističke atrakcije

Muzeji

Jevrejski muzej je smešten u prelepoj vili, okruženoj bujnim rastinjem. Jedini je muzej u Kazablanci i jedini jevrejski muzej u islamskom svetu. On prikazuje istoriju nekada napredne jevrejske zajednice i njen uticaj na moderno marokansko društvo sa više od 1500 istorijskih eksponata (dokumenti, tradicionalna nošnja, fotografije...).

Dvorci i palate

Kraljevska palata se nalazi na severu Nove Medine (Quartier Habous).

Verski objekti

- Južno od Nove Medine nalazi se stari Mahakma du Paša, koji ima preko 60 soba dekorisanih izrezbarenim drvenim plafonom, sa ogradama od kovanog gvožđa i podovima od zemlje. Glavna džamija u Starom gadu je Kleuh džamija na staroj medini.
- Katedrala Kazablanka (Cathédrale Sacré-Coeur) nalazi se na ivici najvećeg parka Kazablanke i jedno je od nekoliko mesta koja su ostala iz perioda fancuskog protektorata. Iako u evropskom stilu, ovo zdanje ima i dosta marokanskih motiva. Trenutno se ne koristi u verske svrhe, a vlada Maroka preuzela je korake na njegovoj restauraciji.
- Drugo hrišćansko mesto koje valja posetiti je crkva Naša gospa od Lurda sa svojim izuzetnim vitražima, na Zerkouni aveniji.

Ostale atrakcije

- Srednja medina u Kazablanci daje dobru sliku o tome koliko je grad bio mali pre dolaska Francuza. Iako je najstariji deo grada, većina građevina datira iz 19. veka i nedostaje mu duh srednjovekovnih medina.
- Nova Medina je idealizovana, skoro igračka-grad, verzija tradicionalne medine, sa malim, uskim ulicama i tezgama.
Uđite sa severoistočne strane u blizini Sat kule. Ovde možete kupiti jeftine cipele, veš i stvari za domaćinstvo. Ostatak medine je uglavnom za stanovanje.
- Skver Muhameda V je nesumnjivo srce Kazablanke. Puno je kafića i prodavnica suvenira, a tu je i impresivna Sat kula. Kada se odavde krene ka luci ide se Houphuet Boigni bulevarom na čijem se kraju nalazi spomenik Sindi Belioutu, zaštitniku grada.

Šta raditi i gde izaći

- Nezaobilazan deo posete ovom gradu je odlazak u javni hamam.
- U najvećem gradskom parku možete uživati u šetnji, sportovima, kafeima, zabavnom parku Jasmina ili u vašarskoj atmosferi.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje