Fes - Maroko

Fes (0), Maroko (1)
Fes, Maroko - leto 2019, aranžmani, hoteli, avio karte, smeštaj, kružne ture

Osnovan neposredno po doseljavanju Arapa na teritoriju Severne Afrike i Španije, Fes je brzo postao verski i kulturni centar zemlje. Plodno zemljište dozvoljavalo je gradu da se razvija i neguje reputaciju mesta koje je centar kulture i obrazovanja. Svaki stanovnik će sa zadovoljstvom istaći da je u ovom gradu osnovan prvi fakultet na svetu, vekovima pre Oksforda i Kembridža. Sa obrazovanjem je došao i ortodoksni Islam. Zelena boja-boja Islama je i boja ovog grada koja se beskrajno ponavlja na njegovim pločicama i vratima.
Medina Fes el-Bali (Stari Fes) je najveći islamski srednjevekovni grad na svetu. Ma koliko se pripremali za posetu ovom mestu, sigurno ćete biti iznenađeni. Uske, krivudave uličice, bazari, prodavnice na svakom koraku, restorani, radionice, džamije, teološke škole, veliki broj radionica za bojenje i štavljenje kože, znamenitosti, zvuci i mirisi. Magarci i mule su i dalje glavno prevozno sredstvo, ali tu su i antene za mobilnu telefoniju i satelitske antene pa se sa pravom možete zapitati u kom se veku nalazite.

Geografija i klima

Regioni i okruzi

Fes se sastoji od tri odvojena dela: Fes el Bali (stari, utvrđeni grad), Fes-Jdid (novi Fes, Melah) i najnovijeg dela Fesa (Ville Nouvelle) koji su osnovali Francuzi.

Klima

Fes ima mediteransku klimu. Smešten pored Atlas planina, on ima sezonsku klimu, koja se prebacuje od hladnih i ponekad kišnih dana tokom zime do toplih tokom letnjih meseci. Noći su uvek hladne.

Razumevanje

Jezik

Zvanični jezik je arapski.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Smešten u letnjoj palati iz 19. veka koja je pretvorena u muzej, Bata muzej ima izvanrednu postavku tradicionalne marokanske umetnosti i zanata. Možete uživati u duborezima, gipsanim figurama, a dosta toga je izvučeno iz uništenih ili propalih medresa. Ovde se nalaze i ručni radovi, berberski tepisi živopisnih boja i stari instrumenti.
- Privatni Belgazi muzej, čiji je vlasnik porodica istog imena, sadrži kolekciju koja je takoreći rival Bata muzeju. Muzej se nalazi u palati iz 17. veka i odlično je mesto za postavku predivnih tepiha, nakita, oružja...
- Nejarin muzej dveta dominira trgom. Smešten je u zgradi iz 18. veka. Na ovom trgu nalazi se i prelepo dekorisana fontana na zidu. Odmor u nekom kafiću ili razgledanje prodavnica, odlična su ideja za provod u ovom gradu.

Dvorci i palate

Dvorac Mokri ima veliko pravougaono dvorište sa salonima na kraju. Na spratu su prelepo uređene sobe, sale za koncerte, a pogled se puža preko cele medine.

Verski objekti


Dar Paca Tazi-Medresa Sefarina-izgrađena je 1270. godine, još uvek se koristi i najstarija je medresa u Fesu. Molitvena sala ima najstariji mihrab u gradu, minaret sa šarenim mozaikom i pravougaoni bazen u centralnom dvorištu. Danas se ovde nalazi sedište Fes Sais udruženja (Fès Saïss Association) koje organizuje Fes festival svetske duhovne muzike.
- Kairaouine džamija - samo Muslimani mogu da uđu u ovu džamiju koja se nalazi u centru Fes el-Balija, ali moguće je proviriti unutra pošto su vrata uglavnom otvorena. Osnovana 857. godine, ova džamija je jedna od najstarijih u zapadnom muslimanskom svetu. Zbog blizine okolnih kuća i kuća i prodavnica, najbolje je videti džamiju sa vrha Medrese el Atarin koja je ponekad otvorena za javnost.

Ostale atrakcije

- Bab Guisa - ova kapija je izgrađena u 12. veku. Bazar ptica se ovde održava petkom ujutru izvan zidina. Sa unutrašnje stane zida u blizini kapije nalazi se trg sa velikom fontanom, Bad Gisa džamija i medresa koja je i danas u upotrebi. U vazdruhu se oseća miris kedrovine iz okolnih stolarskih radnji.
- Moulay Hassan skver je stvoren krajem 19. veka po nalogu sultana Alavite Mulaj alHasana I, okružen je visokim zidinama. Severna kapija kraljevske palate, poznata kao Bab Makzen nalazi se ovde kao i monumantalna Lavlja kapija koja ima tri luka i dve kule. Hodajte po ovoj kapiji kako biste videli mesto na kome se održava Fes festival svetske duhovne muzike.
- Demnati fontana i Dar Dmana.
- Trg Bagdadi - lokalni turistički poslanici vole da govore o ovom trgu kao ekvivalentu Marakeškom Đema elFna. Iako je ovo pretenciozno poređenje, ipak ga treba posetiti, ova mesta naročito uveče, posebno tokom festivalskog perioda kada sve vrvi od uličnih zabaljača i raznih prodavaca.

Šta raditi i gde izaći

Tradicionalni hamami ili kupatila odlična su mesta za upoznavanje ljudi pored toga što su odlična za masažu i opuštanje. U hamamu Mernisi stranci su dobrodošli, a postoje odvojeni termini za muškarce i žene. Najrazličitije masaže su vam na raspolaganju u mnogim hamamima.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti
Jesen / Zima na moru

Jesen / Zima na moru

Jesenje letovanje
Topla zima na moru

Banje i wellness

Banje i wellness

Banjski turizam
Opuštanje u spa centrima
Odmor i dobra zabava
Nova godina

Nova godina

Hit destinacije
Romantičan ili party provod
Ispunite novogodišnje želje