Maroko

Maroko predstavlja opojnu mešavinu jezika, kultura, religija, drevnih tradicija i modernih senzibiliteta.
U to se možete uveriti u Tangeru, elegantno izbledelom lučkom gradu, koji je postao igralište za internacionalne putnike koji traže uzbuđenja, aristokratske poreske izgnanike, autore i špijune.
Maroko poseduje divljinu u svojoj srži, od surovih vrhova Visokih Atlaskih planina, u kojima su raštrkana drevna berberska sela, do zastrašujuće, veličanstvene praznine Zapadne Sahare. Maroko je zemlja u kojoj se često možete osetiti kao da ste došli u potpuno novi svet koji čeka da bude istražen.

Geografija i klima

Položaj

Maroko je severnoafrička zemlja koja ima obalnu liniju i na Severnoatlantskom okeanu i na Sredozemnom moru. Graniči se sa Zapadnom Saharom ka jugu, Alžirom ka istoku i španskim severnoafričkim teritorijama Seutom i Melilom na Sredozemnoj obali na severu. Od Gibraltara ga deli Gibraltarski moreuz.

Regioni i okruzi

Maroko je podeljen na 16 regiona, a dalje se deli i na 62 prefekture i provincije.

Klima

Klima je mediteranska na Severu i u nekim planinskim predelima (zapadno od Atlasa), a postaje ekstremnija ako se ide prema unutrašnjim regionima.

Razumevanje

Kultura

Maroko je etnički raznovrsna zemlja sa bogatom kulturom i civilizacijom. Kroz svoju istoriju, predstavljala je dom mnogim narodima koji su došli sa Istoka (Feničanima, Kartaginjanima, Jevrejima i Arapima), Juga (Podsaharski Afrikanci) i Severa (Rimljani, Vandali, Andaluzijci, uključujući i Maure i Jevreje). Sve te civilizacije su izvršile uticaj na društvenu strukturu Maroka.

Jezik

Zvanični jezici Maroka su arapski i berberski.

Religija

Većina Marokanaca praktikuje sunitski islam, i potiče od arabizovanih Berbera i Berbera uopšte.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Muzej Kasba: ovaj muzej je savršeno smešten u Dar el-Makzenu, palati nekadašnjeg sultana (u kojoj su takođe živeli i portugalski i britanski guverneri), i od skoro je potpuno renoviran. Sada se fokusira na istoriju ove oblasti od praistorijskih vremena do 19. veka, a većina toga je prikazana u sedam prostorija postavljenih oko središnjeg dvorišta.
- Marokanski muzej: ovaj etnografski muzej izvan Kale Garnate vredi posetiti, makar da se samo baci pogled unutar bedema u gradskim zidinama, među kojima je smešten. Topovi su i dalje na svom mestu u vrtu, a terasa je ponekad otvorena, nudeći neverovatan pogled na Rifske planine. Nažalost, muzej se često zatvara tokom svih meseci osim letnjih.

Dvorci i palate

Raisulijeva palata: ova građevina u Asilahu i dalje stoji kao svedočanstvo raskošnog života koji je ozloglašeni Mulej Ahmed ben Mohamed er-Raisuli (ili Raisuni) vodio na vrhuncu svoje moći. Bio je to bandit, otimač i uopšte izazivač nereda, čija su se zlodela kretala od malih zločina do ubistva. Španci su ga naposletku prisilili da ode iz Asilaha nakon Drugog svetskog rata, ali on je nastavio da pravi nevolje u unutrašnjosti Rifa sve do 1925., kada ga je rifski pobunjenik Abd al-Krim uhapsio i optužio ga za preveliku povezanost sa Špancima.

Verski objekti

- Kratka šetnja niz Rue d’Angleterre dovodi vas do jednog od šarmantnijih čuda Tangera, crkve Sv. Andrije. Građena je od 1894. do 1905., na zemlji koju je dodelila kraljica Viktorija, a unutrašnjost ove anglikanske crkve je maurskom stilu, bez ikakvih idola, i sa tekstom ’’Oče Naš’’ na arapskom. Iza oltara nalazi se pukotina koja ukazuje u kom je pravcu Meka, a uklesani citati su iz Kurana. O čemu li su razmišljali lokalni graditelji?
- Crkva bezgrešnog začeća: ako se uputite niz Rue as-Siaghin, od ulaza u Medinu, uskoro ćete ugledati divnu špansku Crkvu bezgrešnog začeća sa svoje desne strane, koja je sagrađena 1880. kada su Španci činili jednu petinu tangerske populacije.

Ostale atrakcije

- Srce mekneske Medine je Place el-Hedim, veliki trg koji je okrenut ka Bab el-Mansuru. Sagrađen od strane Muleja Ismaila i izvorno korišten za kraljevske objave i javna pogubljenja, predstavlja dobro mesto na kojem možete sedeti i posmatrati svet - decu koja igraju fudbal, torbare koji prodaju čudotvorne lekove i porodice koje šetaju. Zapadna strana trga je oivičena izvrsno natkrivenom pijacom sa poljoprivrednim proizvodima.
- Place Mohammed V je veličanstveni središnji deo francuskog regenerativnog obrasca. Ogromni trg je okružen impresivnim nizom veličanstvenih administrativnih građevina, koje su dizajnirali uglavnom Henri Prost i Robert Marast. Drevna prefektura (stari policijski štab), koja potiče iz 1930., dominira južnom stranom trga i na njenom vrhu stoji modernistički satni toranj.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Marokanska kuhinja se odavno smatra jednom od najraznolikijih kuhinja na svetu. To je rezultat vekovima duge interakcije Maroka sa spoljašnjim svetom. Kuhinja ove države je uglavnom berbersko-maurska, evropska i mediteranska. Na nju su uticale sefardska i maurska kuhinja, od vremena kada su ovi narodi izbegli u Maroko posle Rekonkviste.
Začini se u marokanskoj hrani obilato koriste. Začini se uvoze već hiljadu godina, ali se zato mnogi sastojci, poput šafrana iz Tiluina, nane i maslina iz Meknesa, i pomorandže i limuna iz Feza, uzgajaju na domaćem terenu. Piletina je meso koje se najviše jede. Najuobičajenije crveno meso koje se jede u Maroku jeste goveđe. Jagnjetina se preferira, ali je relativno skupa. Kuskus je najpoznatije marokansko jelo, zajedno sa pastiljom, tadžineom i harirom.

Piće

Najpopularnije piće je zeleni čaj sa nanom.

Šta raditi i gde izaći

- Bilo da ostajete u Asilahu, malom ispranom gradu u blizini plaža koji je popularan kod Marokanaca, ili u Agadiru, u beskraju peska na koji se dopunjavaju zapadnjački luksuzi, ili prelepim, divljim i napuštenim obalama na putu do Nacionalnih parkova Oued Massa, Souss Masa i El Houceima, Atlantska obala Maroka je san snova za ljubitelje plaža.
- Šta može biti veća atrakcija u neplodnoj, polupustinjskoj zemlji od bučnih vodopada koji padaju kroz obilje zelenila? Vodopadi d'Ouzoud u Centralnom Atlasu su najveći u Maroku, čineći tako popularnu destinaciju na kojoj se možete zaustaviti na putu između Marakeša i Feza.
- Probajte ovdašnju izvorsku vodu, tako hladnu i osvežavajuću da nećete želeti da je napustite.
- Draska dolina predstavlja traku plodnog zelenila, sa raštrkanim berberskim selima i impresivnim kazbama, od kojih su neke ugrađene u kamene zidove doline. Dolina je divno mesto za istraživanje, a najspektakularnija je uveče, kada zalazeće sunce svojim bojama pali crvenu zemlju.
- Vratite se kroz vreme, u dekadentne boemske dane Tangera u Velikom Sokou i Malom Sokou, gde su neki od najvećih pisaca 20. veka, bitnici i rok-zvezde poput Rolling Stonesa nalazili inspiraciju, leđa uz leđa sa aristokratskim poreskim izgnanicima i međunarodnim špijunima. Čak i danas, grubi šarm ovog lučkog grada uz imperativ ’’ne-pitaj-ništa’’ i dalje nudi uzbuđenja.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja