La Valletta - Malta

La Valletta (0), Malta (1)
La Valletta, Malta - leto 2019, letovanje, hoteli, smeštaj, aranžmani, avio karte

Valeta je poznata po svojim masivnim utvrđenjima i arhitektonskoj izvrsnosti. Ulica Republike (Triq ir-Repubblika) i Trgovačka ulica (Triq il-Merkanti) prepune su aktivnosti, ali ako želite da osetite svakodnevni život, prošetajte se tihim, uskim sporednim ulicama.

Geografija i klima

Položaj

La Valeta se nalazi u centralno-istočnom delu ostrva Malta.

Klima

U Valeti vlada mediteranska klima sa veoma toplim, suvim letima i blagim, vlažnim zimama.

Razumevanje

Jezik

Zvanični jezici su malteški i engleski.

Turističke atrakcije

Muzeji

- U čast patnji koje je Malta preživela tokom Drugog svetskog rata podignut je Nacionalni ratni muzej, koji se nalazi u severozapadnom uglu Tvrđave Sv. Elma. U kolekciju relikvija, fotografija i opreme spadaju i dvokrilni avion marke Gloster Gladijator po imenu Vera (Faith), džip Haski koji je koristio general Ajzenhauer, kao i olupina aviona marke Spitfajer. Slike koje prikazuju štetu nanetu bombama u Valeti mogu da vam dočaraju koliko je grad morao da bude obnovljen nakon rata.
- Posetite Nacionalni arheološki muzej, koji se nalazi u Auberge de Provence

Dvorci i palate

Dvorac Velikog Meštera: Veliki Mešter je bio poglavar reda Vitezova Sv. Jovana, a ukupno 21 osoba je živela u ovom ogromnom zdanju u periodu 1575-1798., dok ostrvo nije predato Napoleonu. Dvorac danas služi kao predsednička kancelarija i Kuća malteškog parlamenta, a posetioci su dobrodošli tokom čitave godine.

Verski objekti

Katedrala Sv. Jovana Krstitelja: jedna je od najvećih evropskih crkava, koja potiče iz 16. veka. Ima predivni pod koji je gotovo u celosti prekriven sa nekih 400 mermernih grobnica posvećenih Vitezovima Sv. Jovana. Tu se nalaze i freske koje prekrivaju zidove i svod nalik na tunel.

Ostale atrakcije

- Tvrđava Sv. Elma je mala tvrđava u obliku zvezde i mesto gde se odigrala čuvena krvava Velika opsada Malte, koju pred vašim očima oživljavaju vodiči kroz obilaske koji se za posetioce organizuju na dnevnoj bazi, naročito pomoću kostimirane predstave In Guardia koja se održava svake nedelje.
- Hal Saflijeni Hipogeum, ’’podzemna odaja’’, verovatno je najzanimljiviji od svih malteških praistorijskih hramova, a zbog svoje izuzetne očuvanosti predstavlja ključ za razumevanje drevne kulture hramova Malte.

Šta raditi i gde izaći

Ako vas zanima duga i fascinantna istorija Malte, postoji ekskurzija na koju možete otići. Na ovom obilasku koji počinje od Valete naučićete nešto novo o Malteškim vitezovima, posetićete mesta koja su gradili i istražiti praistorijski hram Hagar Kim. Malta je ostrvo izuzetnog istorijskog značaja sa intrigantnim arheološkim nalazištima, čija se prestonica nalazi na listi Uneskove svetske baštine. Ako ste ljubitelj istorije, ovo je prava ekskurzija za vas.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
Egzotične destinacije

Egzotične...

Putovanja iz snova
Egzotične zemlje
Daleke destinacije
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti