Malta

   Mala ali snažnog karaktera, Malta vam nudi zanimljive kafiće, živahne noćne klubove, vesele aktivnosti, uzbudljive festivale i izvanredna arheološka čuda, u bilo koje doba godine.
   Smešten u centru Sredozemlja, Malteški arhipelag, koji obuhvata Gozo, Komino, Kominoto i Filflu, ispoljava karakter na svakom ćošku, od svojih plavih voda i skrivenih zaliva, do srednjevekovnih tvrđava i izvrsnih baroknih crkava. Svake godine, posetici se sjate na prelepu obalnu liniju Malte da probaju njenu fantastičnu morsku hranu i utope se u fascinantnu istoriju, tradicionalna sela i šarene fijeste.

   Geografija i klima

   Položaj

   Malta, zvanično poznata kao Republika Malta, jeste južnoevropska zemlja koja se sastoji od arhipelaga u centru Sredozemlja, 93 km južno od Sicilije i 288 km istočno od Tunisa, sa Gibraltarskim moreuzom 1826 km ka zapadu i Aleksandrijom 1510 km ka istoku.

   Regioni i okruzi

   Malta je podeljena na 68 lokalnih saveta ili lokaliteta.

   Klima

   Malta ima subtropsko-mediteransku klimu sa blagim zimama i toplim ili vrelim letima. Kiše ima uglavnom zimi, dok su leta uglavnom suva.

   Razumevanje

   Kultura

   Kultura Malte predstavlja odraz različitih kultura koje su dolazile u kontakt sa Malteškim ostrvima tokom vekova, uključujući i susedne sredozemne kulture, i kulture nacija koje su vladale Maltom tokom dugih vremenskih perioda.

   Jezik

   Malteški jezik je ustavni nacionalni jezik Malte.

   Religija

   Ustav Malte navodi rimokatoličanstvo kao državnu veroispovest.

   Turističke atrakcije

   Muzeji

   - U sećanje na teškoće ove zemlje tokom Drugog svetskog rata, Nacionalni ratni muzej Malte se nalazi u severozapadnom delu utvrde Sv. Elmo. Zbirka relikvija, fotografija i opreme obuhvata i dvokrilca marke Gloster Gladijator po imenu Vera (bez krila), džip Haski koji je vozio general Ajzenhauer, i olupine borbenih letelica Spitfajer i Meseršmit Me-109 koje su izvađene sa dna mora. Fotografije štete izazvane eksplozijom bombe u Valeti daju vam neku predstavu o tome koliko je obnove bilo potrebno posle rata. Ponos muzeja predstavlja replika medalje Džordž Kros koja je 1942. dodeljena čitavoj malteškoj populaciji.
   - Prvi otvor na južnoj pobočnoj lađi crkve Sv. Jovana vodi vas ka Katedralnom muzeju. Prva prostorija predstavlja sobu za molitvu, sagrađenu 1603., koja je pride služila i kao mesto gde su se podučavale novajlije. Njome dominira slika iznad oltara, Karavađovo ’’Obezglavljenje Sv. Jovana krstitelja’’ (oko 1608.), jedna od najčuvenijih i najboljih slika ovog umetnika. Dželat, koji pruža ruku da dohvati nož i tako završi posao koji je započeo svojim mačem, i Salome sa svojim pladnjem, predstavljeni su sa jezivom verodostojnošću (možete primetiti i da se slikar potpisao u krvi koja kaplje iz presečenog vrata Sv. Jovana). Na istočnom zidu visi slika koja predstavlja Sv. Jeronima Stridonskog, još jedno od Karavađovih remek-dela.

   Dvorci i palate

   Palata i vrtovi San Antona se nalaze između Atarda i Lidže. Palata je podignuta u ranom 17. veku kao lokalna rezidencija Antoana de Pola. Kasnije se koristila kao zvanična rezidencija britanskog guvernera Malte, a sada je zvanična rezidencija malteškog predsednika. Možete udahnuti svež vazduh u prelepim vrtovima opasanim zidovima, koji se protežu između palate i glavnog ulaza na Trik Birkirkari. U vrtovima ćete naći gajeve voća iz roda citrus i avokada, kao i ptičarnik. Orlova fontana, odmah iza glave kapije, datira iz 1620-tih.

   Ostale atrakcije

   - ’’Velika opsada Malte i Vitezovi Sv. Jovana’’ je intenzivno promovisana izložba, koja se održava pored Biblioteke. Za skupu ulaznicu dobijate 45 minuta (na momente i dosadnih) 3D doživljaja rekonstruisanih i animiranih scena bitaka iz opsade 1565.
   - Na glavnoj ulici, Trik ir-Republika, proći ćete pored napuklog stepeništa i uništenih stubova ruinirane Kraljevske opere. Ova nekada veličanstvena građevina podignuta je 1860-tih, ali je uništena za vreme nemačkog vazdušnog napada 1942. Njena raščerečena ljuštura je ostala kao sećanje na rat, a danas se, krajnje neprikladno, koristi kao parkiralište za automobile, dok nivo kontroverze u raspravama o svrsi tog prostora samo raste. Najskoriji predlog jeste da se ruševine pretvore u stalni prostor za nastupe na otvorenom.
   Vrtovi niže barake sadrže mali dorski hram u spomen Ser Aleksandru Bolu, pomorskom kapetanu koji je uzeo Maltu od Francuza 1800.

   Kulinarski specijaliteti

   Hrana

   U malteškoj kuhinji se primećuju snažni uticaji sa Sicilije i iz Engleske, kao i uticaji iz španske, magrebske i provansalske kuhinje. Veliki broj regionalnih varijacija se može zapaziti, naročito kad se govori o Gozou, a tu su takođe i sezonske varijacije, koje se odnose na period kada je dostupan određeni proizvod i na hrišćanske praznike (kao što su Lent, Uskrs i Božić). Hrana je bila istorijski važna u razvoju nacionalnog identiteta, naročito tradicionalna fenkata (tj. jedenje dinstanog ili prženog zeca).

   Piće

   Kini - gazirano bezalkoholno piće sa naglašeno gorkim ukusom narandže.

   Šta raditi i gde izaći

   - Opuštajuća vožnja čamcem može dovesti posetioce do predivnog Azurnog prozora, kroz pećine koje blistaju od narandžastih i ljubičastih korala, pored fascinantnih kamenih formacija isklesanih u obliku lica, mumije i malog krokodila.
   - Malta poseduje niz prelepih i netaknutih peščanih plaža. Ponesite knjigu i peškir, i provedite jednostavan dan radeći upravo ono što biste i trebali da radite na odmoru: opuštajući se. Zlatni zaliv je jedna od najspektakularnijih plaža na Malti, taj dugi prostor prepun zlatnog peska konstantno mami porodice i obožavaoce sunca, kao i jahače konja koji uživaju jašući u kratkom galopu dok sunce zalazi. Jednočasovna jahanja i šetnje po zalasku sunca mogu da se organizuju na ergelama Zlatnog zaliva.
   - Prijatnom 25-ominutnom vožnjom trajektom od Malte stiže se do Gozoa, u kome se živi mirno. Njegova bujna priroda i litice su popularni za šetače, brdske bicikliste, obožavateljima spuštanja niz stene i penjanja uz stene, dok obični izletnici mogu da uživaju u miru i prelepoj flori i fauni. Mali glavni grad, Viktorija, vredan je posete.
   - Velika luka: jedna od najdubljih prirodnih luka na svetu, u upotrebi je još feničanskih vremena. Bila je baza Vitezova Sv. Jovana a Britanci su je koristili preko 170 godina. Morate je videti da biste poverovali u to koliko je velika. Danas, to je mnogo spokojnije mesto, sa restoranima, barovima i tihim Vrtovima barake. Divite se pogledu, plovite brodovima i super-mega jahtama sa Valetinih bedema, ili još bolje, plovite duž luke i iznajmite vodeni taksi u svrhu istraživanja.
   - Tradicionalna konjska kočija je odlična alternativa za taksi. U Valeti, Mdini i Viktoriji Gozo i dalje možete naći ulične prodavnice karozzin. Vožnje nisu jevtine, ali predstavljaju predivan i jedinstven način da se provede par sati u razgledanju.
   Upit za sve partnere
   Detaljno pretraživanje
   Hit ponude
   Kružne ture

   Kružne ture

   Znameniti gradovi
   Nezaboravni pejzaži
   Od mita do stvarnosti
   Metropole

   Metropole

   Svetske metropole
   Turističke atrakcije
   Nezaboravna putovanja
   First minute

   First minute

   Popusti za rane uplate
   Najbolje ponude
   Top destinacije
   Specijalne ponude

   Specijalne ponude

   Saznajte prvi
   Promotivne akcije
   Najpovoljnije ponude