Malta

Mala ali snažnog karaktera, Malta vam nudi zanimljive kafiće, živahne noćne klubove, vesele aktivnosti, uzbudljive festivale i izvanredna arheološka čuda, u bilo koje doba godine.
Smešten u centru Sredozemlja, Malteški arhipelag, koji obuhvata Gozo, Komino, Kominoto i Filflu, ispoljava karakter na svakom ćošku, od svojih plavih voda i skrivenih zaliva, do srednjevekovnih tvrđava i izvrsnih baroknih crkava. Svake godine, posetici se sjate na prelepu obalnu liniju Malte da probaju njenu fantastičnu morsku hranu i utope se u fascinantnu istoriju, tradicionalna sela i šarene fijeste.

Geografija i klima

Položaj

Malta, zvanično poznata kao Republika Malta, jeste južnoevropska zemlja koja se sastoji od arhipelaga u centru Sredozemlja, 93 km južno od Sicilije i 288 km istočno od Tunisa, sa Gibraltarskim moreuzom 1826 km ka zapadu i Aleksandrijom 1510 km ka istoku.

Regioni i okruzi

Malta je podeljena na 68 lokalnih saveta ili lokaliteta.

Klima

Malta ima subtropsko-mediteransku klimu sa blagim zimama i toplim ili vrelim letima. Kiše ima uglavnom zimi, dok su leta uglavnom suva.

Razumevanje

Kultura

Kultura Malte predstavlja odraz različitih kultura koje su dolazile u kontakt sa Malteškim ostrvima tokom vekova, uključujući i susedne sredozemne kulture, i kulture nacija koje su vladale Maltom tokom dugih vremenskih perioda.

Jezik

Malteški jezik je ustavni nacionalni jezik Malte.

Religija

Ustav Malte navodi rimokatoličanstvo kao državnu veroispovest.

Turističke atrakcije

Muzeji

- U sećanje na teškoće ove zemlje tokom Drugog svetskog rata, Nacionalni ratni muzej Malte se nalazi u severozapadnom delu utvrde Sv. Elmo. Zbirka relikvija, fotografija i opreme obuhvata i dvokrilca marke Gloster Gladijator po imenu Vera (bez krila), džip Haski koji je vozio general Ajzenhauer, i olupine borbenih letelica Spitfajer i Meseršmit Me-109 koje su izvađene sa dna mora. Fotografije štete izazvane eksplozijom bombe u Valeti daju vam neku predstavu o tome koliko je obnove bilo potrebno posle rata. Ponos muzeja predstavlja replika medalje Džordž Kros koja je 1942. dodeljena čitavoj malteškoj populaciji.
- Prvi otvor na južnoj pobočnoj lađi crkve Sv. Jovana vodi vas ka Katedralnom muzeju. Prva prostorija predstavlja sobu za molitvu, sagrađenu 1603., koja je pride služila i kao mesto gde su se podučavale novajlije. Njome dominira slika iznad oltara, Karavađovo ’’Obezglavljenje Sv. Jovana krstitelja’’ (oko 1608.), jedna od najčuvenijih i najboljih slika ovog umetnika. Dželat, koji pruža ruku da dohvati nož i tako završi posao koji je započeo svojim mačem, i Salome sa svojim pladnjem, predstavljeni su sa jezivom verodostojnošću (možete primetiti i da se slikar potpisao u krvi koja kaplje iz presečenog vrata Sv. Jovana). Na istočnom zidu visi slika koja predstavlja Sv. Jeronima Stridonskog, još jedno od Karavađovih remek-dela.

Dvorci i palate

Palata i vrtovi San Antona se nalaze između Atarda i Lidže. Palata je podignuta u ranom 17. veku kao lokalna rezidencija Antoana de Pola. Kasnije se koristila kao zvanična rezidencija britanskog guvernera Malte, a sada je zvanična rezidencija malteškog predsednika. Možete udahnuti svež vazduh u prelepim vrtovima opasanim zidovima, koji se protežu između palate i glavnog ulaza na Trik Birkirkari. U vrtovima ćete naći gajeve voća iz roda citrus i avokada, kao i ptičarnik. Orlova fontana, odmah iza glave kapije, datira iz 1620-tih.

Ostale atrakcije

- ’’Velika opsada Malte i Vitezovi Sv. Jovana’’ je intenzivno promovisana izložba, koja se održava pored Biblioteke. Za skupu ulaznicu dobijate 45 minuta (na momente i dosadnih) 3D doživljaja rekonstruisanih i animiranih scena bitaka iz opsade 1565.
- Na glavnoj ulici, Trik ir-Republika, proći ćete pored napuklog stepeništa i uništenih stubova ruinirane Kraljevske opere. Ova nekada veličanstvena građevina podignuta je 1860-tih, ali je uništena za vreme nemačkog vazdušnog napada 1942. Njena raščerečena ljuštura je ostala kao sećanje na rat, a danas se, krajnje neprikladno, koristi kao parkiralište za automobile, dok nivo kontroverze u raspravama o svrsi tog prostora samo raste. Najskoriji predlog jeste da se ruševine pretvore u stalni prostor za nastupe na otvorenom.
Vrtovi niže barake sadrže mali dorski hram u spomen Ser Aleksandru Bolu, pomorskom kapetanu koji je uzeo Maltu od Francuza 1800.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

U malteškoj kuhinji se primećuju snažni uticaji sa Sicilije i iz Engleske, kao i uticaji iz španske, magrebske i provansalske kuhinje. Veliki broj regionalnih varijacija se može zapaziti, naročito kad se govori o Gozou, a tu su takođe i sezonske varijacije, koje se odnose na period kada je dostupan određeni proizvod i na hrišćanske praznike (kao što su Lent, Uskrs i Božić). Hrana je bila istorijski važna u razvoju nacionalnog identiteta, naročito tradicionalna fenkata (tj. jedenje dinstanog ili prženog zeca).

Piće

Kini - gazirano bezalkoholno piće sa naglašeno gorkim ukusom narandže.

Šta raditi i gde izaći

- Opuštajuća vožnja čamcem može dovesti posetioce do predivnog Azurnog prozora, kroz pećine koje blistaju od narandžastih i ljubičastih korala, pored fascinantnih kamenih formacija isklesanih u obliku lica, mumije i malog krokodila.
- Malta poseduje niz prelepih i netaknutih peščanih plaža. Ponesite knjigu i peškir, i provedite jednostavan dan radeći upravo ono što biste i trebali da radite na odmoru: opuštajući se. Zlatni zaliv je jedna od najspektakularnijih plaža na Malti, taj dugi prostor prepun zlatnog peska konstantno mami porodice i obožavaoce sunca, kao i jahače konja koji uživaju jašući u kratkom galopu dok sunce zalazi. Jednočasovna jahanja i šetnje po zalasku sunca mogu da se organizuju na ergelama Zlatnog zaliva.
- Prijatnom 25-ominutnom vožnjom trajektom od Malte stiže se do Gozoa, u kome se živi mirno. Njegova bujna priroda i litice su popularni za šetače, brdske bicikliste, obožavateljima spuštanja niz stene i penjanja uz stene, dok obični izletnici mogu da uživaju u miru i prelepoj flori i fauni. Mali glavni grad, Viktorija, vredan je posete.
- Velika luka: jedna od najdubljih prirodnih luka na svetu, u upotrebi je još feničanskih vremena. Bila je baza Vitezova Sv. Jovana a Britanci su je koristili preko 170 godina. Morate je videti da biste poverovali u to koliko je velika. Danas, to je mnogo spokojnije mesto, sa restoranima, barovima i tihim Vrtovima barake. Divite se pogledu, plovite brodovima i super-mega jahtama sa Valetinih bedema, ili još bolje, plovite duž luke i iznajmite vodeni taksi u svrhu istraživanja.
- Tradicionalna konjska kočija je odlična alternativa za taksi. U Valeti, Mdini i Viktoriji Gozo i dalje možete naći ulične prodavnice karozzin. Vožnje nisu jevtine, ali predstavljaju predivan i jedinstven način da se provede par sati u razgledanju.
Memento
21:55FOX Movies
Memento
Maratonci trče počasni krug
22:32Pink Film
Maratonci trče...
Trejnspoting
01:00CineStar TV
Trejnspoting
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
1. maj

1. maj

Popularne prolećne ture
Atraktivne destinacije
Autobusom ili avionom
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje
Last minute

Last minute

Ne propustite
Popusti i do 30%

Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu