Malezija

Upit za sve partnere

Malezija (2)

Malezija, zemlja u kojoj se nalazi veliki broj grebena i tropskih kišnih šuma, planina i minareta, nebodera i sampana, više je nego vredna svog zvaničnog slogana, “istinsko lice Azije’’.
Malezija je stecišta raznih kultura, zemlja gde se kineske pagode, hinduski hramovi i malajske džamije nadmeću za prostor sa prometnim pijacama i neboderima. Daleko od gradova možete naći neukroćenu prirodu čije džungle obiluju retkim i egzotičnim vrstama, koralne grebene prepune kornjača, ajkula i tropskih riba u duginim bojama.

Geografija i klima

Položaj

Malezija je zemlja u jugoistočnoj Aziji koja se jednim delom nalazi na poluostrvu azijskog kopna, a drugim delom na severnoj trećini ostrva Borneo. Zapadna Malezija deli granicu sa Tajlandom, nasipom i mostom je povezana sa ostrvskom državom Singapur, a obala izlazi na Južnokinesko more i tesnace Malake. Istočna Malezija deli granice sa Bruneima i Indonezijom.

Regioni i okruzi

Malezija je sastavljena od 13 država i tri federalne teritorije. Od toga se 11 malajskih država i dve federalne teritorije nalaze se na poluostrvskoj Maleziji, a druge dve države i jedna federalna teritorija su u istočnoj Maleziji.

Klima

Lokalna klima je ekvatorijalna i karakterišu je godišnji jugozapadni monsuni (od aprila do oktobra) i severoistočni monsuni (od oktobra do februara). Temperatura je ublažena zbog prisustva okeana, a vlažnost je obično visoka.

Razumevanje

Kultura

Maleziju čini multietničko, multikulturalno i multijezičko društvo. Izvorna kultura Malezije potiče od starosedelačkih plemena koja su tamo živela zajedno sa Malajcima, koji su se doselili kasnije. Značajni uticaji dolaze iz kineske i indijske kulture, još iz vremena kada je u toj oblasti započeta inostrana trgovina. Među ostale kulture koje su snažno uticale na kulturu Malezije spadaju i persijska, arapska i britanska. Usled političke strukture vlade koja je delovala u skladu sa teorijom društvenog ugovora, dolazilo je do minimalne kulturne asimilacije etničkih manjina.

Jezik

Zvanični jezik Malezije je bahasa malazijski, standardizovani oblik malajskog jezika. Istorijski, engleski je bio administrativni jezik. Engleski je ostao aktivan kao drugi jezik, a koristi se u nastavi u oblasti matematike i nauke u svim državnim školama.

Religija

Većina stanovništva praktikuje islam. Među ostale religije ubrajaju se budizam, hrišćanstvo, hinduizam, potom konfučijanstvo, taoizam i ostale tradicionalne kineske religije.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Fascinantna kolonijalna istorija i bogata kulturna raznolikost čine Kuala Lumpur jednim od najokrepljujućih prestonica Azije. Neki od glavnih turističkih odredišta ovog grada su Islamski muzej umetnosti i Nacionalna džamija.
- Istražite podzemnu Maleziju posetom pećinskim hramovima u Perak Tongu, Sam Poh Tongu i Kek Lok Tongu. U Muzejskoj pećini su izložene statue i murali iz hinduske mitologije.

Verski objekti

Kampung Laut Mosque je najstarija od svih preostalih džamija u Maleziji. Datira iz ranog 18. Veka i nalazi se u Tumpat, Kelantan – u, a sagrađena je od strane grupe ribolovaca

Ostale atrakcije

Nacionalni park Gunung Mulu, nekadašnje stecište plemena lovaca na ljudske glave, postao je Svetska baština Uneska zahvaljujući svom sistemu pećina koji je najsloženiji na svetu. Pet pećina je otvoreno za širu javnost, a mnogo više se može istražiti u pećinskim ekspedicijama. Takođe, možete lagano šetati duž ostataka nekadašnjih boravišta lovaca i penjati se po spoljnim slojevima krečnjaka, oštrim kao britva, poznatim kao Kupolice. Ako se nađete u unutrašnjosti Pahanga posetite malezijski ekvivalent Loh-Nesu: kaže se da u vodama ovog jezera po imenu Čini obitavaju mitološka čudovišta koja brane prilaz legendarnom potopljenom gradu.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Kao država u kojoj se ukrštaju malajska, kineska i indijska kuhinja, Malezija je odlično mesto za makan (što znači ’’jesti’’ na malajskom). Probajte specijalitete određenih regija i kuhinju Nionije koja predstavlja spoj malajske i kineske kuhinje. Postoji čak i jedinstvena evroazijska kuhinja koja se može naći u portugalskim naseobinama u Malaki, srcu evroazijske zajednice portugalskog porekla.
Kad je u pitanju malajski doručak definitivno treba probati nasi lemak, koji se sastoji se iz najprostijeg pirinča skuvanog u blagom kokosovom mleku ili u kremu od kokosa.
Rendang, ponekad poznat i kao ’’suvi kari’’, jeste meso koje se satima dinsta u začinjenoj pasti od karija dok se gotovo sva voda ne upije. Rendang od govedine je najuobičajeniji, iako u poslednje vreme nisu neuobičajene ni varijante sa piletinom i ovčetinom.
Sambai belakan je tipični malajski začin koji se pravi tako što se čili izmeša sa belakanom od paste sa morskim račićima, dok se sambal sotong, još jedno popularno jelo, sastoji od lignji koje se kuvaju u crvenom sosu od čilija.
Jelo sataj čine ražnjići od mesa pečenog na roštilju, uglavnom piletine ili govedine. Razlika između sataja i običnog kebaba jeste blago začinjeni sos za umakanje na bazi kikirija.

Piće

Malajci vole i kafu i čaj, naročito nacionalno piće zvano teh tarik (’’čaj koji se vuče’’) zbog sporog ’’vučenja’’ pri sipanju čaja.
Još jedno neobično lokalno piće koje je popularno jeste kopi tongkat ali džinseng, mešavina kafe, lokalnog afrodizijačkog korena i džinsenga i služi se sa kondenzovanim mlekom.
’’Majkl Džekson’’, lokalno piće koje se sastoji od sojinog belog mleka i od želea crne trave, nekima će možda delovati nekorektno, kako na lokalnom tako i na političkom planu. Može da se naruči u gotovo svakom piljarskom centru i u lokalnim kafeima.

Šta raditi i gde izaći

- Moćna reka Batang Redžang predstavlja kapiju koja vodi do srca plemenskog sveta Bornea. Posetioci koji ovamo dolaze u maju ili početkom juna mogu da posete duguljaste kuće plemena Iban. One služe kao sklonište mnoštvu generacija jedne iste porodice i čuvaju tradicije stare hiljadama godina.
- Naučno-istraživački centar, do kog se iz Kuala Lumpura stiže jednom kratkom vožnjom vozom, poseduje mirne staze za šetanje, mesta za plivanje u džungli, kao i 200 metara dugačko šetalište uz more. Ovo mesto je dobro sklonište od gradske vreve, a u blizini su zoo-vrt Negara i pećine Batu su.
- Vozite se po džungli u nacionalnom parku Taman Negara. Postoji veliki broj jasno obeleženih staza.
- Malezija je poznata destinacija za ronjenje, sa ogromnim brojem grebenova i potopljenih ostrva koji privlače mnogo megafaune, između ostalog i jednu vrstu afričkog šišmiša i retke kitove-ajkule. Lokacija za ronjenje ima širom čitave zemlje.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti