Makedonija

Upit za sve partnere

Makedonija (167)

Makedonija je planinska zemlja koja se nalazi u srcu Balkana, posuta je prelepim dolinama i jezerima, a bogata je i helenskim nasleđem.
Glavni grad, Skoplje, ima mnogo mesta za uživanje. Neka od mesta su i Kale tvrđava, koja datira iz 10. veka sa njenim pogledom na grad, i 60. vekovni Kameni most. Pazarite u Starom Bazaru (najveći na Balkanu) ili popijte piće u nekom od mnogih barova. Makedonske crkve i džamije predstavljaju lepe primere umetnosti i arhitekture iz doba Vizantije i Otomanskog carstva.

Geografija i klima

Položaj

Makedonija, zvanično Republika Makedonija je zemlja smeštena u centralnom delu Balkanskog poluostrva u jugoistočnoj Evropi. Ne izlazi na more i graniči se sa Srbijom na severu, Bugarskom na istoku, Grčkom na jugu i Albanijom na zapadu.

Regioni i okruzi

Republika Makedonija je organizovana u 84 opštine.
Klima
Makedonija ima prelaznu klimu od mediteranske do kontinentalne. Leta su topla i suva, a zime su umereno hladne.

Razumevanje

Kultura

Makedonija ima bogato kulturno nasleđe u domenu umetnosti, arhitekture, poezije i muzike. Ima mnogo drevnih, zaštićenih religioznih mesta. Poetski, filmski i muzički festivali se održavaju svake godine.

Jezik


Zvanični jezik je makedonski.

Religija

Pravoslavno hrišćanstvo je glavna vera u Republici Makedoniji. Islam upražnjava mali procenat stanovništva.

Turističke atrakcije

Muzeji

Južno od centra, nalazi se Gradski muzej - 27. Jula 1963.godine u 5 :17 ujutru dogodio se tragičan događaj u Skoplju. Ovaj grad je tada bio zahvaćen zemljotresom koji je odneo 1066 žrtava i skoro demolirao grad. Na levoj strani muzeja se nalazi poruka tadašnjege predsednika Tita koji da je podršku poginulim građanima.

Dvorci i palate

Obnovljen dvorac cara Samuila iz 10. veka, na gradskim brežuljcima, ima manje interesantan enterijer nego što je to njegov eksterijer. Dvorac ima prelep pogled na Stari Grad i Ohridsko jezero.

Verski objekti

- Posetite novoizgrađenu crkvu Svetog Klimenta i Pantelejmona, koja se nalazi pored ostataka najstarije ohridske crkve istog imena.
- Sveti Jovan Bigorski manastir - Ovaj mansatir koji u potpunosti radi je popularno mesto za posetioce. Prvi put sazidan 1020. godine na mestu gde se ikona Svetog Jovana Bigorskog (Jovan Krstitelj) čudesno pojavila, bio je uništen i ponovo izgrađivan nekoliko puta tokom vekova.
- Majušan manastir Sveti Spas je izgrađen ispod nivoa zemlje, jer je tokom otomanskog vremena bilo protivzakonito da crkva bude viša od džamije. Poseduje ikonostas, 10 metara široko i 6 metara visoko, isklesan u ranom 19. veku. Pogledajte iskelsane minijature autoportreta na levoj strani rezbarije. Preko puta manastira je soba sa grobnicom i muzej Goce Delčev, nezavisnog učesnika kampanje i nacionalnog heroja, koji je ubijen od strane Otomana 1903. godine.

Ostale atrakcije

- Ohridski amfiteatar je prvobitno sagrađen u godinama oko rođenja Hrista i nije u potpunosti otkriven sve do 1984. godine. Amfiteatar je originalno izgrađen za predstave i besedništva, ali u kasnoj eri Rimljana prvih 10 redova je izbačeno i zamenjeno sa zidom, tako da je teatar mogao da se koristi kao arena za gladijatorske borbe. Amfiteatar je obnovljen radi njegove osnovne svrhe i koristi se za priredbe u sklopu letnjih festivala.
- Nacionalna Galerija – Nekada jedno od najvećih turskih kupatila na Balkanu je sada dom Nacionalne Galerije. U njoj se nalazi neka odlična dela moderne umetnosti i mala kolekcija ikona koje datiraju iz 14.veka.
- Jezero Matka je mirno mesto u prirodi, gde se strmi kanjon ogledau zelenoj boji vode jezera. Nudi puno toga za one koji su željni avanture, pešačenja i planinarenja ili za one koji žele da se voze brodom i zavire u lokalne pećine i njihov mračni život.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Makedonska kuhinja je pravi predstavnik balkanske kuhinje - odražava mediteranski (Grčka i Turska) i srednjoistočni uticaj, a u manjoj meri i Italijanski, Nemački i istočno - evropski (posebno Mađarski). Relativno topla klima u Makedoniji pruža odlične uslove za uzgajanje različitih vrsta povrća, biljaka i voća. Na taj način makedonska kuhinja odražava raznolikost.
Specijaliteti su: tavče na gravče (prebranac), burek (pita ispunjena sa šunkom, sirom spanaćem ili mesom) i ukusna pastrmka sa jezera Ohrid.

Piće

Rakija (brendi od grožđa) je nacionalno piće. Takođe postoji veliki broj pivara koje prave izneneađujuće dobra piva. Makedonci mogu da se pohvale najvećom vinarijom na Balkanu-Tikveš vinarija u Kavadarci.

Šta raditi i gde izaći

- Idite na Ohrid, verovatno najatraktivniji grad u Makedoniji, smešten na jezeru Ohrid. Ovde je Sveti Kliment Ohridski postavio temelje prvog Slovenskog univerziteta. U 10. i 11. veku, Ohrid je postao glavni grad Makedonije za vreme cara Samuila. Zidovi tvrđave su preživeli i sada služe kao mesto za letnje koncerte, opere i predstave. Postoji veliki broj drevnih crkava, posebno Katedrala Svete Sofije koja sadrži freske iz 11.veka.
- Otkrite Bitolj, drugi najveći grad u Makedoniji. Smešten 8 kilometara od granice sa Grčkom, bio je važan centar za vreme otomanskog carstva. Tu se nalaze i ruševine obližnjeg drevnog grada Heraklea.
- Istražiti Skoplje, glavni grad Makedonije. Uglavnom je nov, zbog zemljotresa koji se dogodio 1963. godine. Nudi vam međutim, mnogo toga da obiđete. Njegov stari grad je najatraktivniji deo, prepun prodavnica i restorana.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu