Budimpešta - Mađarska

Budimpešta (0), Mađarska (0)
Budimpešta, Mađarska - aranžmani, hoteli, smeštaj, vikend ture, city break, izleti

Budimpešta je grad u srcu Evrope, metropola u kulturnom procvatu, jedinstvena mešavina istorije i savremenosti. Sa svojim bogatstvima i prirodnom lepotom može da se takmiči sa bilo kojim gradom u Evropi. Budimpešta se stavlja u rang sa Parizom, Rimom i Pragom kao jednim od najvećih evropskih gradova.
Od završetka hladnog rata, Budimpešta se preporodila u tolikoj meri da je skoro neprepoznatljiva. Danas predstavlja sinonim za najbolju kafe kulturu, jedinstvenu mađarsku kuhinju i dobru domaću proizvodnju vina.
Ako vam nabrojani razlozi nisu dovoljni da dođete u Budimpeštu, ne zaboravite da glavni grad Mađarske takođe raspolaže brojnim spa centrima.
Mađari, kao narod, umeju da budu zatvoreni prema strancima, ali čak i da ne progovorite ni reč sa njima uskoro će te se osećati kao kod kuće.

Geografija i klima

Položaj

Budimpešta je glavni grad Mađarske.

Regioni i okruzi

Budimpešta je administrativno podeljena na 23 okruga.

Klima

Grad ima umerenu, prelaznu klimu- od blagog, snežnog vremena u Podunavlju, promenljive kontinentalne klime koja se prostire od Velike mađarske ravnice na istoku i skoro sub-Mediteranske klime na jugu.

Razumevanje

Jezik

Zvanični jezik je mađarski.

Religija

Najviše zastupljena veroispovest je katolicizam.

Turističke atrakcije

Muzeji

Narodni muzej (neoklasična građevina, namenski izgrađen 1847.godine) sadrži najvažniju mađarsku kolekciju istorijskih relikvija. Eksponati prate istoriju Karpatskog Basena od najranijih vremena pa do kraja Avarskog perioda u ranom 9 veku (na prvom spratu) i mađarskog stanovništva i države od osvajanja Karapatskog Basena do pada komunizma (na drugom spratu). U podrumu, lapidarijum sadrži pronalaske iz rimskog, srednjovekovnog i modernog vremena.

Dvorci i palate

Kraljevska Palata - ogromni kompleks je bio sravnjen i ponovo izgrađen nekoliko puta tokom proteklih sedam vekova. Bela IV uspostavio je kraljevsku rezidenciju ovde sredinom 13.veka, a nakon njega koristili su je i nadolazeći kraljevi. Palata je sravnjena u bici sa Turcima 1686. godine. Habsburzi su je ponovo izgradili, ali su proveli malo vremena u njoj.

Verski objekti

- Bazilika Svetog Stefana- Neoklasična katedrala u Budimpešti je građena skoro pola veka i konačno završena 1905.godine. Do mnogo prekida tokom izgradnje je došlo zbog fijaska koji se desio 1868.godine kada se kupola srušila tokom oluje, nakon čega se čitava građevina morala srušiti i ponovo izgraditi od temelja. Bazilika je prilično tamna i sumorna iznutra, ali ukoliko se popnete do vrha kupole, do kojeg možete doći stepenicama kojih ima 146 ili liftom, imaćete priliku da uživate u jednom od najboljih pogleda na grad.
- Velika Sinagoga je najveći jevrejski hram na svetu izvan Njujorka i može da primi 3000 posetilaca. Izgrađena je 1859.godine prema dizajnu Frigzes Feszl u rimskom i moravskom stilu.
Na severnoj strani sinagoge, stoji spomenik Holokaustu iznad masovnih grobova svih onih koji su ubijeni od strane nacista 1944-1945.godine. Na lišću metalnog „drveta života“ ispisana su imena nekoliko stotina porodica od ukupno više desetina hiljada žrtvi.

Ostale atrakcije

- Kuća užasa (terora) - potresni muzej je smešten na mestu gde je nekada bio štab ÁVH tajne policije. Ova zgrada obavijena je velom crnine, obzirom da su ovde mnogi aktivisti (čija su se politička ubeđenja razlikovala od vladajućih) odvođeni na ispitivanje i mučenje. Zidovi su bili dvostruki kako bi utišali vrisku. Na ukrasnoj ploči koja se nalazi sa spoljne strane kuće užasa je napisano: “Mi ne možemo da zaboravimo užas terora i njegove žrtve će nam uvek ostati u sećanju“.
- Velika građevina od stakla i čelika na Nyugati trgu (poznat kao Marx trg sve do ranih 1990-ih) je Nyugati železnička stanica, izgrađena 1877.godine od strane Pariske kompanije Eiffel. Ranih 1970-ih voz se ovde slupao, proletevši kroz ogromno staklo na glavnoj fasadi kada su mu kočnice otkazale.
- Bedő House- nedaleko od trga Lajoš Košut, nalazi se divan secesionistički apartmanski blok dizajniran od strane Emila Vidora, sagrađen 1903.godine. Sada je to hram mađarskih secesionista, a njegova tri sprata su ukrašena nameštajem, porcelanom, delima od čelika, slikama i umetničkim delima.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Lokalni specijaliteti su paprikaš, gulaš, smuđ sa jezera Balaton (fogas), pörkölt (gulaš sa mnogo luka), halászlé (riblja čorba koja se razlikuje u zavisnosti od regiona), punjeni kupus i paprika. Ima mnogo vrsta kolača, od kojih ćete mnoge prepoznati ukoliko dobro poznajete bečke slatkiše.

Šta raditi i gde izaći

- Budimpešta je odličan grad za bicikliste, sa puno slobodnih zelenih površina, širokih bulevara i mnoštvom interesantnih sporednih ulica. Bicikli su ovde široko rasprostranjeno prevozno sredstvo i ovaj segment saobraćaja se polako ali ozbiljno zakonski reguliše, mada vozači i saobraćajne gužve nekad mogu da budu problem. Budimpeštansko brdo i ostrvo Margaret sa druge strane predstavljaju odlične destinacije za ležerne vožnje.
- Posetite banje u Budimpešti, jednom od najpoznatijih svetskih spa gradova - gde ćete sigurno biti u višestrukoj dilemi oko izbora termalnih kupatila. Naravno, svetski poznat Hotel Gellért je na prvom mestu, ali druge opcije koje se preporučuju su Lukacs kupatilo, sa spoljašnim i unutrašnjim bazenom i Rudas kupatilo iz 16.veka.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude