Balaton - Mađarska

Balaton (0), Mađarska (6)
Balaton, Mađarska - hoteli, aranžmani, vikend ture, kružne ture, smeštaj, izleti

Balaton je mesto na kom se mnogi lokalni stanovnici i turisti sklanjaju od evropskih letnjih vrućina. Jezero je dugačko 78 km, 15 km je široko na svom najširem delu i obuhvata 600 kvadratnih metara. Predstavlja najveću evropsku slatkovodnu površinu, dovoljno veliku da može da zadovolji najrazličitije izletnike.
Tihanj je jedinstveno poluostrvo koje gotovo da preseca jezero na pola i mesto gde se nalaze neke od najdubljih balatonskih plaža. Iza plaža na severu nalaze se brda, vinogradi, šume, dvorci i pešačke staze. Lagodni dnevni izleti sa jezera obuhvataju i posetu istorijskim gradovima kao što su Vesprem i Sekešfehervar, gde su se odigrali značajni događaji na samom početku mađarskog naseljavanja.

Geografija i klima

Položaj

Jezero Balaton je slatkovodno jezero u Transdunavskom regionu u Mađarskoj.

Klima

Ova oblast ima 5-7 cm veću količinu padavina nego ostatak Mađarske, stoga ima više oblačnih dana i manje ekstremnih temperatura. Površina jezera se zamrzava tokom hladnijih zima.

Razumevanje

Jezik

Zvanični jezik je mađarski.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Ako imate vremena, svratite u Herend, 13 km zapadno od Vesprema. Ovde se nalazi fabrika porcelana koja već više od 170 godina proizvodi najfiniji ručno slikani mađarski porcelan. Porcelanijum je muzej u kom su izloženi najcenjeniji primerci iz bogate herendske kolekcije. Tu je i mini-fabrika u kojoj možete iz prve ruke videti kako se grudve gline oblikuju u raskošni porcelan. Na svakih 15 minuta se održavaju obilasci sa vodičima, na četiri jezika, uključujući i engleski. Možete pogledati i kratak film o istoriji herendskog porcelana, a tu je i prodavnica u kojoj se prodaju stari i novi predmeti od porcelana.
- Georgikonski farmerski muzej je smešten u nekoliko građevina iz ranog 19. veka koje su nekada bile u sklopu Georgikonske eksperimentalne farme. U njemu se održavaju izložbe o istoriji koledža Georgikon i o kasnijem Panonskom poljoprivrednom univerzitetu. Takođe se bave i vinogradarskim kulturama u balatonskom regionu i tradicionalnim farmerskim zanatima, poput onih kojima su se bavili graditelji vagona, kolari, bačvari i kovači.

Dvorci i palate

Palata Festetiks je podignuta 1745. godine, a proširena 150 godina kasnije. Sadrži 100 soba raspoređenih u dva široka krila. U severnom krilu iz 19. veka nalaze se muzička škola, gradska biblioteka i centar za konferencije. Muzej Helikonske palate i njeno najveće blago, čuvena Helikonska biblioteka, nalaze se u baroknom južnom krilu.

Verski objekti

- Opatijska crkva sa svoja dva identična tornja, obojena u bež, podignuta je 1754. godine, na lokaciji nekadašnje crkve kralja Andraša. U njoj se nalaze fantastični oltari, propovedaonice i zasloni koje je ukrasio Sebastijan Štulhof u periodu 1753-1779.godine. Ti ukrasi predstavljaju remek-dela u stilu baroka i rokokoa.
- Franjevačka crkva je prvobitno sagrađena u gotičkom stilu za franjevačke monahe (u kasnom 14. veku), ali je kroz vekove doživela mnoge promene, uključujući i dodavanje zvonika 1898.godine. Ružičasti gotički prozor iznad predvorja je zadržan, kao i neke izbledele freske iz 15. veka u svetilištu i na južnom zidu. Grof Đorđij i ostali članovi porodice Festetiks su sahranjeni u kripti u suterenu.

Ostale atrakcije

- Mali most deli Mlinsko jezero na dva dela - ka severu na Veliko jezero, veliko otprilike koliko i poveći ribnjak, a ka jugu na Malo jezero. Ovo jezero, koje je nastalo u 18. veku za potrebe vodenice, snabdevano je vodom na veštački način otkako je obližnji rudnik boksita umanjio nivo kraške vode. Ali to je i dalje slikovito područje, sa kućama pastelne boje koje se ogledaju u vodi Velikog jezera. U blizini Malog jezera, prepunog lokvanja, nalaze se crkva i muzej.
- Tihanjske plaže su primamljiva opcija za odmor. Istočni deo je najdostupniji i najpopularniji. Ako želite da pobegnete od gužve, uputite se ka Sajkodu na severozapadnom delu poluostrva. Od ovog malog naselja postoji staza koja vodi do skrovite plaže na jugu. Sa Tihanjskim brdima u pozadini, predstavlja jednu od najmirnijih lokacija za popodnevni odmor ili pak za odmor od nedelju dana.
- Na južnom kraju Kiš-Balatona nalazi se Bizonski rezervat u kome je smešteno oko 200 bizona. Najbolje doba za posetu je poslepodne, kada se bizoni okupljaju blizu središta rezervata. Rezervat se nalazi blizu malenog sela Kapolnapuste.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

- Jedno od lokalnih jela je langos, pecivo nalik hlebu koje se obično prodaje na plažama. Pravi se sa četiri različita preliva, sirom, pavlakom, šunkom, ili sa jednostavnim sosom od belog luka. Još neka jela tipična za plažu su kuvani kukuruz (’’főtt kukorica’’), kobasice na roštilju (’’sült kolbász’’) i naravno sladoled (’’fagylalt’’, ili ’’fagyi’’).
- Probajte i ribu iz jezera Balaton po imenu fogas (smuđ), koja se služi reš-pečena.

Piće

Brda severno od Balatona su poznata po vinu.

Šta raditi i gde izaći

- Pešačite severnim brdima. Istražite vinske podrume. Penjite se dobro poznatom stazom uz brdo Badaksonj, načičkano malim proizvođačima vina koji prodaju svoja vina.
- Uživajte na plaži. Letnje temperature se kreću od 16 do 35 °C. Zbog plitke vode, prema temperaturi vazduha od prethodnog dana moguće je odrediti kolika će sledećeg dana biti temperatura vode. Mnoga mesta imaju vodene tobogane, pa su pogodna za kupanje u plićaku.
Večni sjaj besprekornog uma
13:20TV1000
Večni sjaj...
Grad greha
20:00CineStar...
Grad greha
Specijalno vaspitanje
00:08Pink Film
Specijalno...
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije
Banje i wellness

Banje i wellness

Banjski turizam
Opuštanje u spa centrima
Odmor i dobra zabava
Zimovanje

Zimovanje

Skijaški aranžmani
Najbolji zimski centri
Hoteli i apartmani
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude