Mađarska

Upit za sve partnere

Mađarska (0)

    Mađarska je zemlja okružena slovenskim narodima. Jedinstvena je po svom jeziku i kulturi. Naseljena od strane Mađara (Finsko - Ugarsko pleme koje je došlo iz Rusije u 9. veku), zemlja i njeno stanovništvo su ostali verni svom nasleđu uprkos invaziji Mongolaca u 13. veku, Turskoj okupaciji u 16 i 17.veku, Austrijskoj vladavini u 18., ranom 19. veku i komunističkoj dominaciji sredinom 20. veka.

    Geografija i klima

    Položaj

    Mađarska, zvanično Republika Mađarska je zemlja koja ne izlazi na more i nalazi se u centralnoj Evropi. Smeštena je u Karpatskom Basenu i graniči se sa Slovačkom na severu, Ukrajinom i Rumunijom na istoku, Srbijom i Hrvatskom na jugu, Slovenijom na jugozapadu i Austrijom na zapadu.

    Regioni i okruzi

    Mađarska je podeljena na 19 okruga, a okruzi su dalje podeljeni na 174 podregiona.

    Klima

    Mađarska ima kontinentalnu klimu, sa toplim letima i niskim stepenom vlage, sa čestim kišnim danima i blagim snežnim zimama.

    Razumevanje

    Kultura

    Kultura Mađarske ima prepoznatljiv stil koji varira ako se krene od glavnog grada Budimpešte na Dunavu, do Velike Mađarske doline koja se graniči sa Ukrajnom. Mađarska ima bogatu narodnu tradiciju vezenja, grnčarstva, arhitekture i rezbarenja. Muzika obuhvata sve od rapsodija Franca Lista do narodne muzike i folk-muzike inspirisane pesmama i muzikom Roma.

    Jezik

    Zvanični jezik je mađarski.

    Religija

    Veroispovesti u Mađarskoj su: katolicizam, pravoslavlje, judaizam.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    - Kuća Užasa (terora) - muzej je smešten na mestu gde je nekada bio štab ÁVH tajne policije. Ova zgrada obavijena je velom crnine, obzirom da su ovde mnogi aktivisti odvođeni na ispitivanje i mučenje, jer im politička ubeđenja nisu bila u skladu sa vladajućiom politikom. Zidovi na kući su bili dvostruki kako bi utišali vrisku. Na ukrasnoj ploči koja se nalazi sa spoljne strane kuće srama je napisano: “Mi ne možemo da zaboravimo užas terora i njegove žrtve će uvek ostati sećanju“.
    - Nacionalni muzej (neoklasična struktura, prvobitno sagrađen 1847.godine) sadrži najvažniju Mađarsku kolekciju istorijskih relikata. Eksponati koji vode kroz istoriju Karaptskog Basena od najranijih vremena do završetka avarskog perioda u ranom 9. veku nalaze se na prvom spratu. Eksponati vezani za Mađarsko stanovništvo i zemlju, od osvajanja Karpatskog Basena do pada komunizma, nalaze se na drugom spratu. U podrumu se nalazi lapidarijum koji sadrži artefakte iz rimskog, srednjovekovnog i ranog modernog doba.

    Dvorci i palate

    Festetics palata, izgrađena 1745.godine i obnovljena 150 godina kasnije, sadrži 100 soba u dva odvojena krila. U severnom krilu se danas nalaze muzičku škola, biblioteka i sala za konferencije.

    Verski objekti

    - Bazilika Svetog Stefana - neoklasična katedrala u Budimpešti, je građena oko pola veka i dovršena 1905. godine. Mnogo prekida u izgradnji najviše ima veze sa vremenskom nepogodom iz 1868.godine kada se kupola srušila za vreme oluje. Građevina je morala da se sruši, da bi se ponovo izgradila od temelja. Bazilika je prilično tamna i sumorna iznutra, ali ukoliko odete na vrh kupole, do kog može stići liftom ili stepenicama, imaćete priliku da uživate u jednom od najboljih pogleda u gradu.

    Ostale atrakcije

    - Statua zvana Serpent Slayer u čast Raoula Valenberga, čiji je autor Pál Pátzay, nalazi se u parku XIII Szent István.
    - Na „Povorka trgu“ na zapadnom obodu parka, drektno iza Palate umetnosti nalazi se najveći svetski peščani sat, 8 metara visok i težak 60 tona. Otkriven je 1. maja 2004. godine na dan obeležavanja ulaska Mađarske u Evropsku Uniju. Stoji na maloj udaljenosti od mesta gde se nekada održavala parada u čast Đerđa Dože.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    Tradiconalna jela kao svetski poznat Gulaš (paprikaš ili gulaš supa) je jedno od glavnih specijaliteta. Jela su obično začinjena paprikom (mlevena crvena paprika), koja je mađarski izum.Gusta i teška mađarska pavlaka tejföl, se često koristi da se ublaži ukus jela. Poznata mađarska topla riblja čorba hálaszlé, je bogata mešavina nekoliko vrsta poširane ribe.
    Druga jela su pileći paprikaš, fua-gra napravljena od guščije džigerice, pörkölt paprikaš, vadas (jagnjeći paprikaš sa pečenim povrćem i knedlama), pastrmka sa bademima i slanim i slatkim knedlama, túrós csusza (knedle sa svežim kvark sirom i gustom pavlakom).

    Piće

    Bikavér (znači „Bikova krv“, je jako crveno vino).
    Pálinka (rakija) sa ukusom barack (kajsija), szilva (šljiva) ili cseresznzye (trešnja).
    Unicum (biljni liker).

    Šta raditi i gde izaći

    - Sunčajte se na populrnim peskovitim plažama jezera Balaton. Plovite brodom i istražite mnoge gradove koji se nalaze na obali jezera. Putujte unazad kroz vreme u Hollókő, etnografskom selu koje je uvršteno na listu svetske baštine.
    - Jašite konja velikom mađarskom dolinom, koja je dom nekoliko poznatih farmi pastuva. Uzmite časove ili idite na izlete širom zemlje sa školom za jahanje konja.
    - Pešačite mađarskim planinama, Zemplen, Bükk i Mátra. Planine se nalaze severno od Budimpešte i veoma su popularne. Kékestetö, najviši vrh u Mađarskoj, se nalazi upravo na Mátra planinama. Za manje naporne šetnje idite na brda južno i severno od jezera Balaton.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    Metropole

    Metropole

    Svetske metropole
    Turističke atrakcije
    Nezaboravna putovanja
    Kružne ture

    Kružne ture

    Znameniti gradovi
    Nezaboravni pejzaži
    Od mita do stvarnosti
    Izleti i vikend ture

    Izleti i vikend ture

    Upoznajte Srbiju
    Posetite Evropu
    Uživajte u vikendu
    First minute

    First minute

    Popusti za rane uplate
    Najbolje ponude
    Top destinacije