Luksemburg

Upit za sve partnere

Luksemburg (0)

    Luksemburg je zemlja slikovitih pejzaža gotovo načičkana kulturnim spomenicima. Živopisni izgled je možda najbolje oslikan velikim brojem brežuljaka, dolina, šuma, vinograda pa i peščara (sedimenta stena) koje se ovde mogu pronaći.

    Geografija i klima

    Položaj

    Luksemburg, zvanično Veliko Vojvodstvo Luksemburg je zemlja koja nema izlaza na more i koja se graniči sa Belgijom, Francuskom i Nemačkom.

    Regioni i okurzi

    Luksemburg je podeljen na 3 okruga koji su zatim podeljeni na 12 kantona koji su zatim podeljeni na 116 opština. Dvanaest opština ima status grada od čega je Luksemburg najveći. Okruzi su Dikrih, Grevenmaher i Luksemburg.

    Klima

    Okeanska klima karakteristična po velikim padavinama, naročito krajem leta.

    Razumevanje

    Kultura

    Luksemburg ima bogatu kulturnu istoriju prvenstveno što se tiče muzike, slikanja i fotografije iako je ta činjenica malo poznata široj kulturnoj javnosti.Veliki broj muzeja, galerija, koncertnih dvorana i pozorišta svedoči o tome koliko je kultura važan faktor u svakodnevnom životu gradjana ove države.

    Jezik

    Tri jezika su priznata kao službeni jezici u Luksemburgu: Francuski, Nemački i Luksemburški.

    Religija

    Luksemburg je sekularna država, ali postoji više veroispovesti koje su zvanično garantovane. To su: Hrišćansko Katoličanstvo, Judaizam, Grčko pravoslavlje, Anglikanizam, Rusko pravoslavlje, Luteranizam, Menonitizam i Islam.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    - Luksemburški gradski muzej istorije koji predstavlja višespratni kompleks koji uključuje stakleni lift iz koga se pruža predivan pogled na gradsku panoramu. Na donjim spratovima nalazi se izložba drvenih maketa po hronološkim periodima na taj način oslikavajući genezu i evoluciju Luksemburga, dok gornje spratove krase prostrane sobe nekadašnje palate.
    - Nacionalni muzej istorije i umetnosti predstavlja najsavremeniji objekat na polju arhitekture, smešten u beloj zgradi sa staklenim atrijumom. Staklenim liftom koji vas vodi ispod zemlje možete najpre posetiti praistorijsku postavku pre nego što se prepustite čarima Galo-Rimske kolekcije. Takodje, dve sobe su posvećene kolekciji jednog od najpoznatijih Luksemburških ekspresionista Jozefu Kuteru (1894 – 1941).

    Dvorci i palate

    - Buršidski dvorac, 1000 godina star, smešten na kamenitoj padini s pogledom na reku Zauer i poljoprivredne površine.
    - Palata Velikog Vojvodstva – sagradjena u mavarskom stilu za vreme španske vladavine sedamdesetih godina 16.veka. Danas se koristi kao kancelarija Velikog Vojvodstva i za prijeme (porodica njegovog Vojvodtsva inače živi u dvorcu Kolmar-Berg)
    - Viandenski dvorac, sagradjen izmedju 11. i 14.veka. Dvorac se uzdiže na visini od 450 metara na koje možete popeti žičarom odakle se pruža predivan pogled na grad ispod.

    Verski objekti

    Katedrala Notr-Dam čije visoki crni tornjevi daju poseban doprinos gradskoj panorami. S druge strane unutrašnjost ovog zaista spolja prelepog objekta je u većoj meri upropaštena neadekvatnim inovacijama u procesu restauriranja. U katedrali se nalazi i statua Device sa detetom – zaštitnice nesrećnih i obolelih.

    Ostale atrakcije

    - Bok, mreža podzemnih kazamata napraveljena za vreme španske vladavine 1744.godine. Tokom godina ovi kazamati su bili korišćeni u najrazličitije svrhe (počevši od pekara pa do klanica sve do toga da su služili kao vojnički garnizoni. Tokom Prvog i Drugog svetskog rata služili su kao sklonište za 35 000 meštana.
    - Am tunel, predstavlja podzemnu galeriju. Dužinom od 350 metara proteže se ispod Burbonskog platoa. Mesto je postavki savremene umetnosti ali takodje sadrži i trajnu postavku Edvarda Štajna.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    Tradicionalna jela su uglavnom bazirana na svinjetini i krompiru i tu je uticaj Nemačke kuhinje kao Centralno-evropske kuhinje nesporan. Nezvanično nacionalno jelo je “judd mat gaardebounen” – dimljeni svinjeći vrat poslužen sa pasuljom. Ono što svakako ne biste trebali da propustite ako dobijete priliku je „Gromperekichelchen“ (doslovno: biskviti od krompira) što je vrsta iseckanog, na kolutove osrednje veličine pa proprženog krompira koji još sadrži i luk, vlašac i peršun.

    Piće

    Luksemburška bela vina su zaista dobra. Medju mladima je uglavnom popularno lokalno ili uvozno pivo. U Luksembrugu postoji veliki broj pivara.

    Šta raditi i gde izaći

    - Poseta pivarama i degustacija različitih alkoholnih pića, posebno u gradovima Dikrih i Vilc.
    - Planinarenje, odlična destinacija zbog konfiguracije terena je blizu Berdorfa (Mulertalski region)
    - Razgledanje peščara, naročito u severoistočnom Mulertalu.
    - Mondorf le Ben, banjski grad bogat termalnim izvorima, idealan za relaksaciju i rehabilitaciju.
    - Nacionalni park Zauer, predstavlja nacionalni rezervoar vode za piće, gde veštačka brana (Staudamm) stvara predivno jezero.
    - Rejmeh, centar Luksemburške vinske industrije a najveća vinarija je Sveti Martin. Proizvodeći bela i penušava vina od čega su ova druga poznata kao „cremant“ Sveti Martin nudi turistima mogućnost upoznavanja sa čitavim procesom proizvodnje ovih penušavih vina. Ovaj proces, kao i u slučaju proizvodnje šampanjca obuhvata punjenje svake flaše ručno. Ova metoda rada predstavlja kamen temeljac prozvidnog procesa u Svetom Martinu već decenijama unazad. Svaka tura se tradicionalno završava degustacijom ovog kvalitetnog penušavog vina.
    - Ratna groblja poginulih vojnika u toku Drugog svetskog rata – Nemačko, u Sandvejleru koje je udaljeno 1,5 kilometara krećući se prema istoku od Američkog. Ne postoji autobuska stanica u blizini pa se do istih može doći ili pešice ili kolima. Na ovom groblju koje je podignuto pedestih godina 20.veka sahranjeno je oko 11 000 Nemaca i prvo je ove vrste van Nemačke.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    Letovanje

    Letovanje

    Najveći izbor aranžmana
    Hoteli i privatan smeštaj
    Najpovoljnije letovanje
    Izleti i vikend ture

    Izleti i vikend ture

    Upoznajte Srbiju
    Posetite Evropu
    Uživajte u vikendu
    8. mart

    8. mart

    Romantična putovanja
    Nezaboravni trenuci

    First minute

    First minute

    Popusti za rane uplate
    Najbolje ponude
    Top destinacije