Litvanija

Upit za sve partnere

Litvanija (0)

    Litvanija je zemlja zamkova, jezera i šuma. Njen pejzaž se sastoji od prostranih visoravni koje razdvajaju brda i peščane dine, duž Baltičke obale. Ovo je zemlja šarolike istorije, koja se nekada dičila imperijom koja se protezala od Baltičkog do Crnog mora. Njeni sirovi paganski koreni se stapaju sa katoličkim žarom - poljsko nasleđe koje je odvaja od svoje baltičke braće - stvarajući na taj način zemlju u kojoj se katolici radosno mešaju sa pravoslavcima u šumi, kako bi brali divlje bobice i pečurke sa oltara prirode.

    Geografija i klima

    Položaj

    Litvanija je baltička zemlja u Evropi. Na zapadu obuhvata obalsku liniju Baltičkog mora, ka severu je okružena Letonijom, ka istoku Belorusijom, ka jugozapadu Poljskom i ka zapadu Rusijom.

    Regioni i okruzi

    Litvaniju karakteriše troslojna administrativna podela: zemlja je podeljena na 10 okruga, koji se dalje dele na 60 samoupravnih opština, koje se sastoje iz preko 500 starešinstava.

    Klima

    Klima Litvanije, koja se kreće od primorske ka kontinentalnoj, relativno je blaga. Sneg pada svake godine i to može da se desi u periodu od oktobra do aprila. Nekih godina se može desiti da padne susnežica u septembru ili maju. Neke zime mogu da budu veoma hladne.

    Razumevanje

    Kultura

    Postoji veliki deo litvanske književnosti napisan na latinskom, glavnom učenom jeziku Srednjeg veka. Ukazi litvanskog kralja Mindaugasa jesu najbolji primer književnosti ovakve vrste. Pisma Gediminasa jesu još jedno bitno nasleđe u vidu litvanskih pisanija na latinskom. Litvanski književni radovi na litvanskom jeziku su počeli da se objavljuju u 16. veku. Litvanska narodna muzika pripada baltičkoj muzičkoj grani, koja je povezana sa neolitskom kulturom impreso-keramike. Dve instrumentalne kulture se sreću u oblastima naseljenim Litvancima: žičana i duvačka instrumentalna kultura. Litvanska narodna muzika je arhaična, uglavnom korišćena u obredne svrhe, i sadrži elemente paganizma.

    Jezik

    Litvanci su baltički narod i zvanični jezik litvanski, jeste jedan od preostala dva preživela jezika baltičke grane indoevropske porodice (zajedno sa letonskim).

    Religija

    Većina Litvanaca su pripadnici Rimokatoličke crkve. Ostale prisutne religije jesu pravoslavlje, evangelistički luteranizam, Jehovini svedoci i judaizam.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    - Litvanski muzej umetnosti je osnovan 1993. i najveći je muzej restauracije i izlaganja u Litvaniji. Među ostalim važnim muzejima nalazi se i Jantarni muzej u Palangi, gde komadi jantara čine glavni deo kolekcije.
    - Arheološko nalazište Kernave, glavni grad u Srednjem veku, sada je jedna od Svetskih baština Uneska i poseduje istorijske nasipe brdskih utvrda, kao i muzej.

    Dvorci i palate

    Ostrvski zamak Trakai u Trakaiju se ponekad naziva ’’Malim Marienburgom’’. Nalazi se na ostrvu, i bio je jedno od glavnih uporišta u danima kad je cvetalo Veliko vojvodstvo Litvanije. Iako je bio jako oštećen u ratovima koji se vodili protiv Muskovija u 17. veku, zamak je predivno restauriran u 19. veku, i sada je popularno mesto za turiste. Zamak Kaunas u Kaunasu je još stariji od prethodno pomenutog, ali je od prvobitnog kompleksa ostala sačuvana samo treća građevina.

    Verski objekti

    - Nekoliko kilometara od Šiauliaia, grada na severu, naći ćete znamenito Brdo krstova, koje je izuzetna i popularna hodočasnička lokacija. Preko 100.000 krstova - malih, ogromnih, jednostavnih i raskošnih - tamo su doneli vernici sa svih strana.
    - Pogledajte mnoge zanimljive crkve u Vilniusu, uključujući i gotičku crkvu Sv. Ane, crkvu Sv. Petra, kao i crkvu Sv. Pavla, u kojoj se nalazi telo Sv. Kasimierasa, jednog od najpoštovanijih litvanskih vojvoda.

    Ostale atrakcije

    Kao njeni baltički susedi, Litvanija ima mnogo toga da ponudi ljubiteljima prirode. Guste šume, brda, prelepa plava jezera čine osnovu prirode. Pošumljeni nacionalni park Aukštaitija je verovatno najpopularniji od svih nacionalnih parkova u zemlji, i dom je losova, jelena i divljih svinja.
    - Uživajte u pogledu na Vilnius posle penjanja na kulu Gediminas, visoko na brdu u centru u grada.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    Litvanske večere obično uključuju meso, krompir, povrće i ponekad sos od neke vrste usirenog mleka. Cepelinai ili cepelini, mesom napunjene mase u obliku cepelina na bazi krompirovog skroba koje se tradicionalno prelivaju sosom od kisele pavlake, putera, i svinjskih hrskavih kožica. Tradicionalno, jede se svinjetina, govedina mnogo manje. Nepotrebno je reći, vegani će imati teškoća ako budu želeli da izađu negde da bi jeli, iako neki veliki lanci restorana imaju vegetarijanska jela na meniju.
    Neka brza hrana u Litvaniji, poput Kibinaija, malog peciva obično punjenog začinjenom jagnjetinom i Čeburekaija, velikih nabora testa sa retkim punjenjem od mesa, sira ili čak jabuka, može se naći po gradu.

    Piće

    Litvanija je zemlja u kojoj se pije pivo, a najpoznatije vrste su Svituris, Kalnapilis, Utenos, Horn i Gubernija.
    Uz pivo konzumira se veoma jevtina ali visoko-kvalitetna votka, ali ne toliko koliko se inače smatra da se konzumira u ovom delu sveta.
    Voda sa česme je pogodna za piće u mnogim delovima Litvanije. U drugim oblastima, lokalni ljudi više vole da kupe flaširanu vodu, ili da prečiste vodu sa česme pomoću filtera za vodu.

    Šta raditi i gde izaći

    - Pešačite kroz nacionalni park Kuronijan Spit (još jedna lokacija Svetske baštine Uneska), na poluostrvu koje razdvaja Kuronijansku lagunu od Baltičkog mora, gde posetioci mogu da istraže lanac peščanih dina, i nekoliko borovih šuma. Tu se može naći retka flora i fauna.
    - Pogledajte svetionik u Nidi koji je sagrađen 1874. Kulturni centar Tomasa Mana, smešten u kući u kojoj je ovaj nemački pisac provodio praznike u periodu 1930-1932, takođe je u blizini. Pored toga, tu je i nagrađivani Park sovjetskih skulptura u Gruto Parkasu, u kojem se oslikava deo surove prošlosti Litvanije.
    - Zabavite se na staromodan način u nekima od popularnih morskih odmarališta. Palanga i Kursiu Nerija (sa naseobinama Nide i Juodkrantea) poznate su po svojim čistim plažama od belog peska, prirodnim peščanim dinama i borovim šumama.
    - Pogledajte šume koje pokrivaju četvrtinu Litvanije, koja je pretežno ravničarska zemlja. Postoji pet nacionalnih parkova i brojne druge oblasti koje su očuvane.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    First minute

    First minute

    Popusti za rane uplate
    Najbolje ponude
    Top destinacije
    Metropole

    Metropole

    Svetske metropole
    Turističke atrakcije
    Nezaboravna putovanja
    Kružne ture

    Kružne ture

    Znameniti gradovi
    Nezaboravni pejzaži
    Od mita do stvarnosti
    Specijalne ponude

    Specijalne ponude

    Saznajte prvi
    Promotivne akcije
    Najpovoljnije ponude