Libija

    Budući da polako ali sigurno izlazi iz godina međunarodne izolacije, Libijina lepota i raznovrsnost su još relativno nepoznate, i to kao rezultat daje, da je ova zemlja uglavnom netaknuta. Tripoli, glavni grad Libije, je za Severnu Afriku dosta miran grad, sa dobrom ponudom restorana i hotela. Veliki grad Bengazi je srce trgovine ove zemlje. Na raskrnici drevnih civilizacija, Libijska mediteranska obala moze da se pohvali spektakularnim ostacima velikih rimskih gradova Leptis Magne i Sabrate, kao i lepim grckim gradovima Kirene i Apolonije. Od veličanstvenih dina pustinje Idehan Murzuk preko tradicionalnih starih gradova – oaza kao sto su Gadames i Gat, i slikovitih urmi Ubari jezera do Akakus planina jednostavno receno Libija ima sve.

    Geografija i klima

    Položaj

    Libijska Republika (obično poznata kao Libija) je zemlja Magreba. Graniči se sa Mediteranskim morem na severu, Egiptom na istoku, Sudanom na jugoistoku, Čadom i Nigerijom na jugu, Alžirom i Tunisom na zapadu.

    Regioni i okruzi

    Ima dvadeset dva okruga u Libiji (shabijat sistem). Tokom 1990-ih ovaj sistem je zamenjen starim baladijat sistemom.

    Klima

    Klima je uglavnom suva zbog uticaja pustinje koja pokriva značajan deo Libijske teritorije. U severnim regionima pak se može osetiti blaga Mediteranska klima.

    Razumevanje

    Kultura

    Libija je kulturno slična njenim susedima, državama Magreba. Libijci smatraju sebe delom šire Arapske zajednice. Libijski Arapi vuku svoje poreklo i obišaje od nomadskih beduinskih plemena, te se kulturno poistovecuju sa određenim beduinskim plemenom. Libija može da se pohvali sa nekoliko pozorišta i umetničkih galerija. Folklorna tradicija se jos snažno održava, te mnoge pevačke i plesne trupe izvode svoje tačke na čestim festivalima, u Libiji i inostranstvu.

    Jezik

    Službeni jezik je arapski.

    Religija

    Daleko preovlađujuća vera u Libiji je Islam.Ogromna većina Libijskih muslimana pripada Sunitima, dok manjina pripada Ibadima. Libijski oblik Sufizma je takođe zastupljen u nekim delovima zemlje.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    Kirenaika – bivša Rimska provincija, je potpuno impresivna u delu koji se zove Dzabel al Akdar (u prevodu: Zelene planine) a sadrži i spektakularan muzej.

    Dvorci i palate

    Asai al-Hamra (crveni zamak) – spektakularna tvrđava koja sadrži lavirint dvorišta i zgrada, smeštena na grebenu iznad grada. Posebno vredan je Džamahirija muzej ,dizajniran u saradnji sa UNESKO-m , pored zamka na Zelenom skveru.

    Verski objekti

    Leptis Magna - neverovatno dobro očuvani drevni ostaci Rimskog naselja, koji obuhvataju Severski Luk (podignut u čast imperatoru Septimusu Severusu), Hadrijanova kupatila, baziliku i veliki amfiteatar.

    Ostale atrakcije

    - Akakus planina - planinski pejzaž na granici sa Alžirom je spektakularan ali ako vam to nije dovoljno, ove stenovite litice kriju neke od najboljih crteža iz praistorijskog perioda, posebno Vadi Metkanduš i Vadi Tašvinat.
    - Berber sela su rastrkana širom više udaljenih planinskih oblasti Džabel Nafuse, ali neobična arhitektura kuća za skladištenje žita u Nalu, Kabau-u i Kaser Elaju su posebno interesantne.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    Libijska kuhinja je generalno jednostavna, i veoma je slična saharskoj kuhinji. U mnogim nerazvijenim oblastima i malim gradovima, restorani ne postoje i prehrambene prodavnice mogu biti jedini izvor snabdevanja prehrambenim proizvodima. Uobičajena Libijska jela su kuskus, bazin (vrsta nezaslađenog kolaca), te supa.U Libijskim restoranima se poslužuju međunarodna ili jednostavna jela kao sto je jagnjetina, piletina, paprikaš sa povrćem, krompir i makaroni.

    Piće

    Čaj je najčešće piće u Libiji. Zeleni čaj i crveni čaj se mogu dobiti svugde iz malih čaša, obično zaslsađeni. Menta se ponekad meša sa čajem, pogotovo posle jela.
    Kafa se tradicionalno poslužuje u Turskom stilu: jaka, iz malih čaša, bez šlaga.Većina prodavnica kafe u velikim gradovima imaju mašinu za espreso koja može da napravi espreseo, kapućino i mnoge druge. Kvalitet varira, tako da pitajte meštane za najbolje u okolini. Alkohol je zvanično zabranjen u Libiji, iako u stvarnosti je alkohol lako dostupan preko lokalnog crnog tržišta (bilo sta od viskija do piva, te vina). Treba napomenuti da kazne za nezakonitu kupovinu mogu biti dosta stroge.

    Šta raditi i gde izaći

    - Sa 2,000 kilometara dugom Mediteranskom obalom, postoji puno izbora kada se radi o divnim plašama, poput plaza Nekezah, Ras al-Hamamah, Sabrate kao i sjajnih plaža od Zuara do Ras al-Zadira.
    - Nekoliko turističkih vodiča organizuje putovanje kamilama kroz Akakus planinu ili druge delove Sahare. Ovo je pravi način da otkrijete priličnu samoću, usporenost i jedinstvenu lepotu pustinje.
    - Potrebna je posebna veština da bi se vozio 4WD kroz 80 metara visoke peščane dine, u pustinji Idehan Markiz (bukvalno pescanom moru) ili preko crnog kamenja i to po nekoliko sati da bi ste videli neverovatne crteže izrezbarene u stenema u Vadi Metkanduš, ali se zato uvek mozete ohladiti plivajuci u Ubari jezerima.
    - Dine pored Ubari jezera su ozbiljno velike i nekoliko snoubordova je dostupno da se sufuje na njima. Čuvajte se može biti opasno.
    - Netaknute plaže su idealne za ronjenje i ima mnogo toga da se vidi, pogotovo pored drevnih nalazišta. Ima mnogo potonulih ostataka pored Apolonije (nalazište), ali vlasti neće biti toliko ljubazne ako priđete isuvise blizu. Preporučujemo vam da donesete svoju opremu.
    - Gadames, jedinstvena pustinjska grad – oaza , jos poznat kao “Biser pustinje”, smešten u zapadnom regionu, 800 kilometara juznozapadno od Tripolija. Ovah stari grad jedinstvene arhitekture koji se sastoji od prikrivenih zidova sa središnjom ciglom, odlikuje zamršena mreža setalista kao i voćnjak, bašte sa urmama, narom, drveća sa pomorandžama i povrćem.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    Kružne ture

    Kružne ture

    Znameniti gradovi
    Nezaboravni pejzaži
    Od mita do stvarnosti
    Izleti i vikend ture

    Izleti i vikend ture

    Upoznajte Srbiju
    Posetite Evropu
    Uživajte u vikendu
    Specijalne ponude

    Specijalne ponude

    Saznajte prvi
    Promotivne akcije
    Najpovoljnije ponude
    Metropole

    Metropole

    Svetske metropole
    Turističke atrakcije
    Nezaboravna putovanja