Liban

    Liban ciju zapadnu obalu zapljuskuje nebeski plavo Mediteransko more nudi vam očaravajući miks peščanih plaža, uzbudljivih planina, plodnih dolina, istorijskih spomenika i arheoloških nalazišta koja tek čekaju da budu istražena. Sve ovo sadržano je u granicama države čija kopnena masa ide samo 225 kilometara u dužinu i 46 kilometara u širinu, i skoro je istih dimenzija kao njen sused Kipar.

    Geografija i klima

    Položaj

    Liban, zvanično Republika Liban se nalazi u zapadnoj Aziji na istočnoj obali Mediteranskog mora. Graniči se sa Sirijom na severu i istoku i Izraelom na jugu.

    Regioni i okruzi

    Liban je podeljen na devet guvernata koji su zatim podeljeni na 25 okruga. Okruzi su dalje svaki za sebe podeljeni na nekoliko opstina.

    Klima

    Mediteranska klima, karakteristična po dugim, toplim i suvim letima i hladnim i kišovitim zimama. Jesen predstavlja prelazni period u kome dolazi do postepenog smanjenja temperature i početka padavina.

    Razumevanje

    Kultura

    Libanska kultura je proizvod različitih civilizacija i kultura koje su prosle kroz ovu zemlju. Počevši od prvih stanovnika, Feničana, Liban je vremenom bio osvajan od strane Asiraca, Persijanaca, Grka, Rimljana, Arapa, Krstaša, Otomanskih Turaka i konačno Francuza. Upravo je ovakva raznolikost i raznobojnost etničkih i religijskih grupa uticala na između ostalog kuhinju, književnost kao i muziku ove zemlje.

    Jezik

    Prema članu 11 Libanskog Ustava, službeni jezik je arapski. Zakonom je definisano kada francuski jezik može biti korišćen. Značajan deo populacije govori Libanskim Arapskim, dok je formalni Arapski najviše u upotrebi u novinama, knjigama i vestima.

    Religija

    Većinski deo populacije čine Muslimani, dok postoji i nezanemarljiv broj Hrisćana.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    - Bejrutski nacionalni muzej koji sadrži impresivnu kolekciju arheoloških artefakata, bisti i sarkofaga.
    - Silisija muzej, sadrži predivnu kolekciju jermenskih religijskih i kulturnih artefakata. Ono što je vrlo interesantno je da je veliki deo ove kolekcije prokrijumčaren iz Jermenije 1915.godine od starne monaha manastira Sis u Sisiliji.

    Dvorci i palate

    - Kuća Vere (Beitedinne) je naziv koji se vezuje za lokalno selo kao i za dvorski kompleks koji lezi unutar njega.
    Sagrađen 1228.godien od strane Krstaša, Morski dvorac (Sea Castle) povezan sa kopnom utvrđenim kamenim nasipom, nalazi se na oko 80 metara od obale na malom ostrvu na kome se nekada nalazio hram podignut u čast boga Melkarta (fenicanske verzije Herkulesa). Njegovom obnavljanju od strane
    - Fahr ad, Dina u 17.veku prethodilo je uništenje od strane Mameluka koji su pokusavalai da odvrate Krstaske napade.

    Verski objekti

    - Jupiterov hram, podignut na temeljima dužine od čak 90 metara. Ovaj hram se sastojao od naosa u kome se nalazila ogromna statua boga Jupitera. Sa svojim stubovima kojih ukupno ima 54 i čije dimenzije su 22.9 visina stuba i 2.2 metra obim stuba ovo je najveći Rimski hram ikada sagrađen.
    - Magen Abraham sinagoga, koja je krajem 20.veka služila kao stecište Jevreja u Bejrutu. Iako očajnički vapi za rekonstrukcijom jos uvek se mogu videti Davidova Zvezda kao i Jevrejski natpisi koji ukrasavaju preostale zidove.

    Ostale atrakcije

    - Prirodni rzervat Al Souf koji predstvlja najveći prirodni rezervat u Libanu u kojem se nalaze tri velike cedar – šume koje zajedno čine jednu četvrtinu preostalog čedar drveća u zemlji. Pored toga što predstavlja oličenje flore i faune u Libanu, ovaj rezervat je takođe ispresecan brojnim stazama za bicikle i pešake.
    - Ruševine Balbeka predstavljaju jednu od najimpresivnijih ostataka Feničanske i Grčko – rimske arhitekture na svetu. Jupiterovom hram koji je ovde podignut je najveći rimski hram ikada sagrađen.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    Liban ima zaista izvrsnu kuhinju, gde između ostalog izdvajamo zakusku (mezu) koju većinom čine vegetarijanska jela kao sto su tabule (tabouleh), fatus (fattoush) i dolme (warak anab) pa pikantne sosove poput humusa (hommos) i baba ganuša (moutabal). Izvanredan je i Libanski roštilj gde posebno izdvajamo pečenu piletinu (shis tawouk), koja se obično poslužuje sa belim lukom, sis kebab (lahm mishwe) i začinjeno mleveno meso (kafta)

    Piće

    Libanska vina su veoma cenjena u svetu.

    Šta raditi i gde izaći

    - Prošetajte se čuvenim setalistem Korniš sa koga se moze posmatrati sasvim sigurno najznačajnije delo prirode, ovde u Libanu, tzv. Golubove stene ili stene Rauša (rukom prirode stvorene stene u obliku luka).
    - Hamam al - Žadid, najbolje očuvano i najveće tursko kupatilo u Bejrutu (sa izuzetkom Hamam al - Abd - a koje je još uvek u funkciji), sagrađeno negde oko 1740.godine, a bilo u upotrebi do sedamdesetih godina 20.veka.
    - Prirodni rezervat na palminim ostrvima – trio nenaseljenih ostrva koja se nalaze na samo 5,5 kilometara daleko od Tripolija. Na ovim ostrvima se može videti vrsta kornjača - caretta caretta koja se smatra ugroženom i koja je zbog toga proglšena zaštićenom vrstom kao i velika kolonija ptica selica.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    First minute

    First minute

    Popusti za rane uplate
    Najbolje ponude
    Top destinacije
    Kružne ture

    Kružne ture

    Znameniti gradovi
    Nezaboravni pejzaži
    Od mita do stvarnosti
    Metropole

    Metropole

    Svetske metropole
    Turističke atrakcije
    Nezaboravna putovanja
    Specijalne ponude

    Specijalne ponude

    Saznajte prvi
    Promotivne akcije
    Najpovoljnije ponude