Letonija

Upit za sve partnere

Letonija (0)

    Mala zemlja, smeštena na Baltičkom moru, Letonija se diči raznolikim i prelepim predelima, koji protivreče njenoj veličini. Najupečatljiviji su, nedvosmisleno, miran zaliv Rige i divlje Baltičko more, od kojih oba poseduju naoko beskonačne peščane i često zabačene plaže. Međutim, jednako dramatično zaleđe - od kojeg je dobar deo zaštićen u prirodnim parkovima - prepuno je ogromnih zavoja šuma, mirnih jezera i nemirnih reka.
    Budući da je već dugo omiljena destinacija za izletnike iz Baltičkog regiona, sve veći priliv posetilaca iz drugih zemalja doprinosi da se čari Letonije iznova otkrivaju. Oni koji se zapute izvan Rige, otkrivaju slikovite srednjevekovne gradove, seoske zamkove, muzeje i narodne parkove, ruševine tvrđava i veličanstvene palate.

    Geografija i klima

    Položaj

    Letonija je evropska država koja je smeštena na obali Baltičkog mora. Jedna od tri baltičke države, Letonija se ka severu graniči sa Estonijom, ka jugu sa Litvanijom, ka istoku sa Rusijom, na jugoistoku sa Belorusijom i na zapadu sa Baltičkim morem.

    Regioni i okruzi

    Od 2009., Letonija ima jednostepene samoupravne opštine - 9 republičkih gradova (Daugavpils, Jekabpils, Jelgava, Jurmala, Liepaja, Rezekne, Riga, Valmiera, Ventspils) i 110 samoupravnih opština. Postoji 4 istorijska i kulturna regiona u Letoniji - Korland, Latgalija, Vidzeme i Zemgale.

    Klima

    Od juna do sredine septembra je toplo, i mnogo lokalne hrane se može naći. Januar i februar su najhladniji meseci. Oktobar i novembar donose jesenje kiše i dani su kratki.

    Razumevanje

    Kultura

    Kultura Letonije jeste kombinacija tradicionalnog letonskog i livonskog nasleđa i uticaja iz raznovrsnog istorijskog nasleđa zemlje. Letonci poseduju bogato nasleđe tradicionalnog folklora, naročito narodnih pesama. Vukući korene preko hiljadu godina unazad, više od 1.2 miliona tekstova i 30.000 melodija narodnih pesama su identifikovane.

    Jezik

    Jedini zvanični jezik Letonije jeste letonski, koji pripada baltičkoj jezičkoj grupi indoevropske jezičke porodice. Još jedan bitni jezik u Letoniji jeste skoro izumrli livonski, koji pripada finskoj grani uralske jezičke porodice, zaštićen zakonom; latgalijski – koji se ili smatra dijalektom ili zasebnim jezikom Letonije - takođe je formalno zaštićen letonskim zakonom, ali samo kao istorijska varijanta letonskog jezika.

    Religija

    Najveća religija u Letoniji jeste hrišćanstvo. Najveće hrišćanske grupe su Evangelistička luteranska crkva Litvanije, rimokatolička i pravoslavna crkva.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    - Etnografski muzej na otvorenom, otvoren 1924. jedan je od najstarijih u Evropi. Diči se istorijskim boravištima, radničkim naseobinama, jednom krčmom i vetrenjačama, koji su skupljeni iz svih delova Letonije. Zanatlije 18 različitih struka pokazuju svoj rad ovde.
    - Njene starogradske građevine su možda malo izbledele, ali Liepaja se i dalje ponosi svojom primamljivom arhitekturom. Istinski vrhunac, međutim, jeste primorski park, kao i peščana plaža EU Plava zastava. U Karosti, bivšoj ruskoj pomorskoj bazi, možete obići KGB muzej.

    Dvorci i palate

    - Vozeći se žičarom od Sigulde fo Krimulde, možete posmatrati klisuru reke Gauje iz ptičje perspektive. U Krimuldi takođe postoji i razoreni zamak.
    - Jedna od najpopularnijih atrakcija u Litvaniji preplavljena je turistima i letonskim školarcima, koji dolaze da bi skitali oko zamka Turaida (jedan od najprimamljivijih u Letoniji). Bedemi otvaraju zadivljujući pogled na nacionalni park Gauja, dok se tlo ukrašeno privlačnim pejzažima diči velikim brojem divovskih ezoteričnih skulptura.

    Verski objekti

    Mesto hodočašća za katolike iz svih krajeva Letonije, ova ogromna bela katedrala je vredna posete čak iako niste vernik.

    Ostale atrakcije

    Spomenik slobode - ova nadsvođena statua ne samo da se nalazi u srcu Rige, ona takođe služi kao sećanje na teškoće sa kojima su se stanovnici Letonije nosili tokom godina, i zajedljiv je simbol nacionalnosti. Pravo je čudo što je uopšte preživela komunistički režim.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    Letonska kuhinja dolazi iz seljačke kulture, i njena osnova su usevi koji se uzgajaju u umerenoj primorskoj klimi Letonije. Raž, pšenica, zob, grašak, repa i krompir su glavne namirnice; dimljena slanina, kobasice, i ostali proizvodi od svinjskog mesa su najomiljeniji, a uobičajena je i dimljena i sirova riba. Mnoge vrste hrane se aromatizuju semenjem kima, naročito sir i hleb. Sir sličan dimljenoj gaudi ali mekši, jeste najjeftiniji i kako neki tvrde, najukusniji od svih vrsta. Letonski ražani hleb je težak i mirisan, i dobro se slaže uz hranjiva letonska jela kao što su supa od graška, krompir, i šnicle.
    Neka od jela koja su specifična za ovo podneblje: Biezpiena sierins, Kefirs, Kiselis, Griki, Skabeti kaposti, Piragi.

    Piće

    Pivo, najpopularnije alkoholno piće u Letoniji je izvrsno. Piva kao što su Aldaris, Livu i Senču mogu da se kupe gotovo bilo gde. Ne zaboravite da probate lokalno vareno pivo Crni balzam (Rigas Melnais Balzams). To je veoma jaka mešavina raznog bilja, korenja i začina.

    Šta raditi i gde izaći

    - Vetrovita plaža na rtu Kolka, koja je deo nacionalnog parka Slitere, jeste lokacija koja oduzima dah, gde se Baltičko more sudara sa zalivom Rige. Takođe, to je i dobro mesto za okrepljujuću šetnju.
    Moguće je iznajmiti kolibu od cepanica usred šume Latgale. Neka od imanja su smeštena pored jezera, u kojima krepki mogu da zaplivaju, dok oni ostali mogu da dobiju sopstvenu saunu.
    Vlažna područja Letonije i tradicionalno kultivisana zemlja na poljoprivrednim dobrima privlače značajne populacije zanimljivih i neuobičajenih ptica, u koje spada i hariš, koji je sada retka vrsta u ostalim delovima Evrope.
    Zavojita reka Gauja nude brojne mogućnosti za sportove na vodi, od vožnje kajakom na beloj vodi do rečnog splavarenja. Svako ko je u potrazi za dugom vodenom avanturom može da kampuje na nekom od 23 kamperska mesta u nacionalnom parku.
    Popularno je poći u šetnju u jesen i gledati razne nijanse boja, kada drveće postaje crveno i žuto.
    Noćni život u Rigi je legendaran, sa gotovo nikakvim razlikama između kafića i barova. Tokom letnjih meseci, i jedni drugi obasipaju terase na pločnicima svojim prisustvom. Noćni klubovi nude raznolika dešavanja, od celonoćnog plesa do bluz-koncerata. U glavnom gradu postoji takođe i veliki broj striptiz-klubova i klubova koji nude igranje na krilu.
    Odmori u banjama su izuzetno traženi u Letoniji, ponajviše u Jarmali. Broj hotela sa banjama u ovom baltičkom odmaralištu, koji raste sve više, podstiče naoko beskrajna peščana plaža. Priuštite sebi aromaterapeutsku masažu, ili, pak, nešto neobičnije, poput sone komore.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    Specijalne ponude

    Specijalne ponude

    Saznajte prvi
    Promotivne akcije
    Najpovoljnije ponude
    Letovanje

    Letovanje

    Najveći izbor aranžmana
    Hoteli i privatan smeštaj
    Najpovoljnije letovanje
    Izleti i vikend ture

    Izleti i vikend ture

    Upoznajte Srbiju
    Posetite Evropu
    Uživajte u vikendu
    Kružne ture

    Kružne ture

    Znameniti gradovi
    Nezaboravni pejzaži
    Od mita do stvarnosti