Luang Prabang - Laos

Luang Prabang (0), Laos (0)
Luang Prabang, Laos - hoteli, aranžmani, avio karte, ponude, kružne ture

Geografija i klima

Položaj

Luang Prabang je grad koji se nalazi u severnom središnjem delu Laosa, gde se reka Nam Kan uliva u reku Mekong oko 425 km severno od Vjentjana.

Klima

U Luang Prabangu vlada tropska vlažna i suva klima.

Razumevanje

Jezik

Zvanični jezik je laoski.

Turističke atrakcije

Muzeji

Muzej kraljevske palate: ovaj neobični muzej možete posetiti ako želite da saznate nešto o lokalnoj istoriji. Morate biti prikladno obučeni kako bi vam ulaz bio dopušten, što znači da vam ramena moraju biti pokrivena i ne smete nositi kratke pantalone. Ovaj muzej je sagrađen 1904. godine za vreme ranog perioda francuske kolonijalne ere, kao rezidencija kralja Sisavanga Vonga i njegove porodice. Lokacija za gradnju palate je birana tako da zvanični posetioci Luang Prabanga mogu da se iskrcaju pravo kod palate i budu tamo primljeni.

Verski objekti

- Hram Vat Manolom se nalazi odmah izvan jedva vidljivih gradskih zidina i predstavlja verovatno najstariji hram u Luang Prabangu. Gradski anali kažu da je osnovan 1375. godine na lokaciji nekadašnjeg manjeg hrama kog je podigao kralj Fa Ngum. U sali za zaređenje (’’sǐm’’) nalazila se statua Fa Bang u periodu 1502 - 1513. godine, a bronzana statua Bude koji sedi, izlivena 1372. godine još uvek se nalazi tamo. Visoka je oko 6 metara i teži oko 2 tone - neki bronzani delovi su debeli čak 15 mm.
- Legenda kaže da su hram Vat Tat Luang prvobitno podigli ašokanski misionari iz Indije u 3. veku p.n.e. Međutim nema dokaza kojima ovo može da se potkrepi, a današnja sala za zaređenje je izgrađena 1818. godine za vreme vladavine kralja Mantaturata. Pepeo kralja Sisavanga Vonga i njegovog brata je pokopan unutar velike centralne stupe koja je podignuta 1910. godine. Manja stupa (’’thâat’’) koja se nalazi ispred velike potiče iz 1820. godine. Unutar velike stupe nalazi se nekoliko statua Bude i ostale rukotvorine.
- Između Vat Visunarata i Nam Kana nalazi se Vat Aham, nekadašnja rezidencija Sangkarata (vrhovnog patrijarha laoškog budizma). Dva velika banjanova drveta ukrašavaju lokalitet koji je polunapušten, izuzev povremenih posetilaca koji dolaze da donesu darove najvažnijem gradskom svetilištu.

Ostale atrakcije

- Fa Bang je statua Bude, visoka 83 cm, izlivena od zlatne, srebrne i bronzane legure, i je teška je 53,4 kg. Prema legendi, izlivena je oko 1. veka n.e. u Šri Lanki da bi kasnije bila poklonjena kmerskom kralju Faji Siričanti, koji ju je, opet, 1359. godine poklonio kralju Fa Ngumu. Projekat je napušten 1975. godine, a rekonstrukcija ovog ukrasnog paviljona je počela 1993. godine.
- Hram Vat Tam Ksieng Maen se nalazi u 100 m dubokoj krečnjačkoj pećini po imenu Tam Sakarin Savanakuha, koja se nalazi severoistočno od Vat Long Kuna. Ovde se drže mnoge statue Bude iz hramova koji su oštećeni. Za vreme Bun Pi Mai Laoa mnogi lokalni vernici dolaze u Vat Tam kako bi odali počast i očistili statue.

Kulinarski specijaliteti


Hrana

- Francuski bageti i ostala peciva su ovde izvanredno spremljena.
- Pržena osušena morska trava sa susamom u sosu od čilija.
- Šnicle i kobasice od bizona.
- Luang Prabang Kao Soi - začinjena bistra supa sa mlevenim mesom i rezancima koja se dosta razlikuje od čijangmajske verzije.

Šta raditi i gde izaći

- Luang Prabang obuhvata mnogo veći prostor od svog unutrašnjeg pojasa kog se drži većina turista, pa je istraživanje okolnih delova na biciklu odličan način za uživanje u gradu. Bicikli se mogu iznajmiti iz gostinskih kuća, putničkih kompanija i prodavnica širom Glavne ulice (Th Sisavangvong).
- Stara četvrt, sa svojim hramovima i ostalim lokalitetima, može se lako preći. Nije potrebno mnogo napora ni da se ode van grada: samo se uputite ka jugu pored pijace Fusi (Talat Fusija).
- Tigrove staze: idite na jednodnevne i višednevne izlete uključujući i pešačenje, splavarenje i vožnju bicikla oko Luang Prabanga. Takođe, tu su i duži izleti do Muang Ngoija ili Muang Kue.
- U Ok Pop Toku nalazi se tkačko i kulturno središte gde možete posmatrati celokupni proces tkanja svile i pamuka. Veština i strpljenje koji su potrebni da bi se ovi razboji savladali su izuzetni. Možete i sami da se oprobate u ovoj umetnosti tako što ćete sa jednom od malih grupa prisustvovati času bojenja i tkanja. U sve to uključen je i tipičan laoški ručak, a svoju rukotvorinu možete poneti sa sobom.
Isterivači duhova
02:20Cinemax
Isterivači duhova
Lične stvari
02:49Pink Film
Lične stvari
Društvo mrtvih pesnika
15:30FOX Movies
Društvo mrtvih...
Seti se Titana
22:15FOX Movies
Seti se Titana
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
1. maj

1. maj

Popularne prolećne ture
Atraktivne destinacije
Autobusom ili avionom
8. mart

8. mart

Romantična putovanja
Nezaboravni trenuci

Uskrs

Uskrs

Ponuda najlepših putovanja
Preporučujemo za praznike

First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije