Laos

    Nakon godina rata i izolacije, najdrevnija oblast Jugoistočne Azije, netaknute kulture, i verovatno najopuštenija nacija na planeti, Laos, brzo dostiže kultni status među putnicima. Razvija se brzo, ali i dalje poseduje mnogo od tradicije koja se, nažalost, izgubila u ostalim delovima regiona. Seoski život je osvežavajuće jednostavan, i čak i u Vijentijanu je teško poverovati da ovako trom rečni život postoji u glavnom gradu države. Potom, naravno, tu je i istorijski kraljevski grad Luang Prabang, u kojem ćete, gledajući kako se na hiljade monaha obučenih u boju šafrana kreću među vekovima starim manastirima, otkriti kako je to jedna romantična scena, koju možete iskusiti bilo gde u Aziji.

    Geografija i klima


    Položaj

    Laos, zvanično poznat kao Demokratska republika naroda Lao, deli granice sa Vijetnamom ka istoku, sa Kambodžom ka jugu, Tajlandom ka zapadu, i Mijanmarom i Kinom ka severu.

    Regioni i okruzi

    Laos je podeljen na 16 provincija i na 1 prefekturu, koja obuhvata i glavni grad, Vijentijan. Provincije se, dalje, dele na distrikte, potom na sela. ’’Urbano selo’’ je, u suštini, grad.

    Klima

    Godišnji monsunski ciklusi, koji pogađaju celokupno kopno Jugoistočne Azije, rezultiraju ’’suvom i vlažnom monsunskom klimom’’, sa tri osnovna godišnja doba, što se većine Laosa tiče. Jugozapadni monsun stiže u Laos između maja i jula i zalazi u novembar.
    Monsune prate suvi periodi (od novembra do maja), koji počinju nižim relativnim temperaturama i svežim povetarcima koje stvara jugoistočni azijski monsun (zaobilazeći većinu Laosa), a traje do sredine februara. Odstupanja od ovog šablona obuhvataju Ćieng Kuang, Hua Fan i provincije Fongsali, koje mogu da prime kišu koja dolazi iz Vijetnama i Kine tokom aprila i maja. Temperature takođe mogu da variraju u skladu sa nadmorskom visinom. U vlažnoj, niskoj rečnoj dolini Mekong, temperature se kreću od 15 °C do 38 °C, dok na planinama Ćieng Kuanga noću mogu da se spuste i do 0 °C.

    Razumevanje

    Kultura

    Laos ima sopstvenu specifičnu kulturu. Kroz teravada budizam prima uticaje iz Indije, a takođe i iz Kine. Ovi uticaji se oslikavaju širom Laosa, u jeziku, kao i u umetnosti, književnosti i u scenskoj umetnosti.
    Na način života u Laosu veoma utiče budizam, što se može videti u načinu života i ponašanja stanovnika Laosa. Učeni su da budu strpljivi i da prihvataju druge. Budizam je bio jedina stvar koja je vezivala ljude i koja ih je učila dobroti i učila ih da se klone pogrešnog delovanja, u prošlosti, dok nije bilo prisilnog sprovođenja zakona.

    Jezik

    Zvanični jezik i jezik koji preovladava jeste lao, tonski jezik koji pripada lingvističkoj grupi tai. No, samo nešto više od polovine stanovništva ume da govori lao, koji je preostatak jezika raznih etničkih manjina, naročito u ruralnim oblastima.

    Religija

    Stanovnike Laosa čine teravada budisti, hrišćani, i neki drugi, ili neizjašnjeni. Budizam je dugo bio jedna od najvažnijih društvenih sila u Laosu. Teravada-budizam, zajedno sa uobičajenim animizmom koji praktikuju planinska plemena, mirno koegzistira sa obožavanjem duha. Hrišćani su uglavnom ograničeni na oblast Vijentijana, a muslimani na region na granici sa Burmom. Hrišćanski misionarski rad reguliše vlada.

    Turističke atrakcije

    Verski objekti

    - Posetite kulturni i verski centar Laosa, Luang Prabang. Ovaj drevni kraljevski grad je jedan od lokaliteta Svetske baštineUneska od 1995. godine. Smešten između reka Mekong i Kan, poseduje 33 velikih kompleksa hramova i oko 1000 monaha koji tamo borave.
    - U glavnom gradu, Vijentijanu, statua Fa Tat Luanga, koju čini 3 sloja zlata, nacionalni je simbol i najvažniji verski spomenik u zemlji, koji datira iz 16. veka.

    Ostale atrakcije

    - Ne propustite fascinantne pećine Pak Ou. Dve pećine, Tam Ting i Tam Fun, prepune su budističkih likova koje su, tokom stotina godina, tamo ostavljali vernici.
    - Ravnica ćupova jeste megalitski arheološki pejzaž koji datira iz Gvozdenog doba. Hiljade kamenih ćupova je raštrkano širom velike oblasti niskog pobrđa u blizini Fonsavana. Glavna arheološka teorija o tome kazuje da su ćupovi činili deo pogrebnih rituala u toj oblasti, ali ovo ni na koji način nije dokazano, stoga velika doza misterije ostaje i dalje.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    Pirinač je glavna namirnica koja sadrži ugljene hidrate. Standardna vrsta jeste lepljivi pirinač, a jede se rukama iz malih korpi koje se nazivaju tip kao. Koristeći desnu ruku, otkinete komadić, uvijete ga u lopticu, umačete i žvaćete.
    Nacionalno jelo je lap, ’’salata’’ od mlevenog mesa pomešana sa biljem, začinima, sokom od limete, i često sa penušavim količinama čilija. Za razliku od tajlandskog larba, laoska verzija ume da sadrži sirovo meso umesto kuvanog, i ako se pripremi sa morskom hranom, dobije se ukusan, pa i začinjen karpaćo.
    Još jedno omiljeno jelo je tam mak hung, začinjena salata od zelene papaje na Tajlandu poznata kao som tam, ali koju u Laosu vole da preliju fermentisanom krabom i gustim, jakim ribljim sosom pod nazivom daek, što za rezultat ima jaču aromu u poređenju sa tajlandskim stilom, koji je blaži i slađi. Među ostala popularna jela ubrajaju se i ping kai, začinjena grilovana piletina, i mok pa, riba u listu banane spremljena na pari.

    Piće

    Nacionalno piće Laosa jeste svuda prisutno ukusno pivo Lao, čiji je jedan od sastojaka pirinač jasmina, kao i sa jednim od malobrojnih laoskih proizvoda koji se izvoze. Zadržava gotovo mitski status među putnicima i obožavaocima piva širom sveta.
    Kafa iz Laosa slovi za visoko-kvalitetnu. Uzgaja se na visoravni Bolaven na jugu; najbolja marka je Laoska planinska kafa. Za razliku od kafa sa Tajlanda, kafa iz Laosa nije aromatizovana semenom tamarinde.
    Voda sa česme nije za piće, ali je flaširana voda jevtina i široko dostupna.

    Šta raditi i gde izaći

    - Uputite se do visoravni Boloven u provinciji Čampasak, zarad jahanja slonova i putovanja kolima u koja su upregnuti volovi. Pakse, dom mnogih etničko-manjinskih grupa, jeste glavni grad regiona i idelna osnova za istraživanje visoravni.
    - Uputite se ka jugu do uzvišeno opuštenog Si Fan Doa, arhipelaga na reci Mekong, kako biste videli spektakularni Kone Fafeng (po zapremini najveći vodopad u Jugoistočnoj Aziji), i ugroženu vrstu delfina, iravadi.
    - Vijuganje duž reke Mekong, od Paksea, na adaptiranoj barci od tikovine, jeste idilični način da se obiđe zemlja. Provedite dve noći na brodu, u poseti Vat Fuu, hramovima i tradicionalnim selima. Rano ujutru posetite Jutarnju pijacu u Vijentijanu, gde ćete videti redove monaha obučenih u boju šafrana kako tiho skupljaju milostinju od lokalnih trgovaca.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    Kružne ture

    Kružne ture

    Znameniti gradovi
    Nezaboravni pejzaži
    Od mita do stvarnosti
    Metropole

    Metropole

    Svetske metropole
    Turističke atrakcije
    Nezaboravna putovanja
    First minute

    First minute

    Popusti za rane uplate
    Najbolje ponude
    Top destinacije
    Letovanje

    Letovanje

    Najveći izbor aranžmana
    Hoteli i privatan smeštaj
    Najpovoljnije letovanje