Havana - Kuba

Havana (0), Kuba (0)
Havana, Kuba - leto 2020, hoteli, aranžmani, letovanje, smeštaj, avio karte

Havana je jedan od najuzbudljivijih, najživahnijih gradova na Karibima. Nakon povlačenja Fidela Kastra iz kubanske politike 2008.godine, Havana postaje sasvim sigurno i jedan od najdinamičnijih gradova. Kuba je sinonim muzike, smeha, humora, ali i teškoća. Ime Havana asocira na starinske automobile, tompuse i revoluciju. Neverovatna arhitektura starog dela grada (Stare Havane) je čini najbolje očuvanim kolonijalnim centrom na celom Američkom kontinentu. Šetnja čuvenim šetalištem Malecón i ispijanje mohita negde usput su nešto što ne treba propustiti!

Geografija i klima

Položaj

Havana je glavni grad Kube i jedna od 14 provincija Republike Kube.

Regioni i okruzi

Havana je podeljena na 15 opština.

Klima

U Havani, kao i na celoj Kubi, vlada tropska klima tokom cele godine.

Razumevanje

Kultura

Havana, kulturni centar zemlje, nudi vam paletu muzeja, palata, trgova, avenija, crkava, tvrđava (uključujući najveći utvrđeni kompleks u celoj Americi – Severnoj i Južnoj – iz 16.veka), likovnih i muzičkih festivala kao i tehnoloških izložbi.

Jezik

Zvanični jezik je španski.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Museo de la Revolución y Memorial Granma –Batista, čuveni dikatator 20.veka je kao i svi diktatori pokušao da zadivi kubanski narod izgradnjom jedne ogromne predsedničke palate. Ironično, ova izvanredna palata u kojoj on nije imao vremena da uživa, pretvorena je u Muzej revolucije, prikazujući borbu kubanskog naroda da povrati suverenost nad svojim ostrvom. Izložba uključuje fotografije, igrane filomove, odore, originale raznih dokumenata i oružje. U staklenom paviljonu smeštena je Granma Memorial – brod Granma u kojem su se Fidel Kastro i njegov 81 saborac vratili iz izgnanstva u Meksiku 1956.godine. Napolju se nalazi plamen koji stalno gori okružen raznim borbenim vozilima.
- Kolekcija Muzeja lepih umetnosti se nalazi u dve zgrade koje se nalaze blizu Centralnog parka.
The Colección de Arte Universal se nalazi u jednoj od najlepših zgrada u gradu i sadrži kolekciju azijskih, italijanskih, grčkih, latinskih i severnoameričkih umetničkih dela, dok Colección de Arte Cubano nudi najbolju kolekciju kubanske umetnosti.

Dvorci i palate

- Palacio del Segundo Cabo – sagrađena 1772.godine kao odaja španskog vice-guvernera. Nakon što je bila pretvorena u poštu, potom u sedište Senata, pa redom u Vrhovni sud, Nacionalnu Akademiju umetnosti i pisama, sedište Kubanskog geografskog društva, ovaj objekat je danas biblioteka.
- Ljubiteji pop-arta bi trebalo da pogledaju Sala Galería Raul Martinez.
- Palacio de los Marqueses de Aguas Claras – barokna palata iz 1760.godine, vrlo cenjena zbog svog Andaluzijskog dvorišta. Danas se tu nalazi Restaurante El patio.

Verski objekti

- The Iglesa de Guanabacoa u parku Martí u centru grada je takođe poznata i kao Iglesia de Nuestra Señora de la Asunción, a dizajnirao ju je Lorenco Kamačo. Izgrađena je između 1721. i 1748.godine. Poseduje izrezbaren plafon u mavarskom stilu. Pozlaćen glavni oltar, kao i devet lateralnih oltara vredni su gledanja, a tu je slika “Assumption of the Virgin“ koja se nalazi pozadi.
- The Iglesia de Nuestra Señora del Rosario, koja se takođe zove i Catedral de los Campos de Cuba, na starom gradskom trgu Sanata María del Rosario, izgrađena je 1720.godine pored Conde de Casa Bayona, u čijoj blizini se nalazi i šećerni mlin Quiebra Hacha, od koga do današnjeg dana ništa više nije ostalo. Unutar crkve se nalazi pozlaćeni oltar od mahagonija i slike Paola Veronezea. U pitanju je jedna od najatraktivnijih ulica u predgrađu Havane.

Ostale atrakcije

- El Capitolio, jedna od znamenitosti Kube. Fasada ovog objekta u neoklasičnom stilu jako podseća na zgradu američkog Kongresa. Izgradnja je trajala tri godine (1929.), ali se rad na eneterijeru nastavio još cele naredne decenije.
- Hemingvejeva Havana – nijedna poseta Havani ne bi bila kompletna bez odavanja počasti jednom od najpoznatijih stanovnika ovog grada, Ernestu Hemingveju. Na šetalištu između Plaza de Armas i Plaza de la Catedral, nalazi se hotel Ambos Mundos, objekat iz 20-ih godina 20.veka, gde je Ernest Hemingvej proveo mnogo vremena tokom svog boravka na Kubi. U sobi 511 je počeo da piše svoje delo “Za kim zvona zvone”.
- Park Histórico Militar El Morro – La Cabaña – izgradili su ga Španci u 16.veku, a kao vojno utvrđenje na ulazu u luku pružao je zaštitu Havani od neprijateljskih brodova i pirata. Utvrđenje sadrži kolekciju starog oružja, uključujući ogroman katapult, kao i prvu kancelariju Ernesta Če Gevare nakon trijumfa u Kubanskoj revoluciji. Danas je ovo muzej sa pregršt Čeovih fotografija i ličnih stvari.

Šta raditi i gde izaći


Da li ste se ikada zapitali kako se prave svetski poznate kubanske cigarete? Saznajte to u turi kroz fabriku cigareta, gde ća vam svaki korak proizvodnog procesa biti detaljno objašnjen. Ovde se cigarete još uvek proizvode ručno, na taj način se čuva godinama stara tradicija izrade cigareta.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije