Kuba

    Sa bezbrojnim netaknutim plažama, planinskim šumama i živahnim gradovima koji čekaju da budu istraženi, Kuba predstavlja mnogo više od nekog pukog karipskog ostrva na kojem se možete skloniti. Kubanski kokteli mogu da nadmaše hranu po kvalitetu, a pošto je to najveće ostrvo u Karibima, snalaženje na Kubi može ići malo teže, no, ono što joj nedostaje u smislu ispoliranosti više nego dovoljno se nadoknađuje očaravajućom istorijom, opuštenim šarmom i poletnim ritmovima salse.
    Unazađeno svojom revolucijom, ovo sunčano ostrvo je prepuno kontrasta. Havana i Trinidad su prošli kroz mukotrpnu obnovu i borbu za očuvanje - poseta njima se čini kao putovanje kroz vreme. Noću, ovi i ostali gradovi, poput Santjaga de Kube, pretvaraju se u ogromnu fijestu ispunjenu muzikom i rumom. Boravak u kasi partikular (privatnoj kući u kojoj se iznajmljuju sobe) omogućuje putnicima da iskuse delić života prosečnog Kubanca, i otvara im delove zemlje (i, što je još važnije, lokalnu psihu) koji su nekada bili van domašaja.

    Geografija i klima

    Položaj

    Republika Kuba je ostrvska država u Karibima. Ka severu Kube nalaze se Sjedinjene Države i Bahami, Meksiko je na zapadu, Kajmanska ostrva i Jamajka na jugu, a Haiti i Dominikanska republika na jugoistoku.

    Regioni i okruzi

    Zemlja je podeljena na 15 provincija i jednu malu samoupravnu opštinu (Isla de la Juventud).

    Klima

    Lokalna klima je tropska, a na nju utiču severoistočni pasati koji duvaju tokom čitave godine. Uopšteno govoreći (sa lokalnim varijacijama), postoji suvlje godišnje doba od novembra do aprila, i kišovitije godišnje doba od maja do oktobra. Prosečna temperatura je 21 °C u januaru i 27 °C u julu.

    Razumevanje

    Kultura

    Na kubansku kulturu utiče mešavina kultura na tom području, prvenstveno španska i afrička.

    Jezik

    Zvanični jezik Kube je španski i velika većina Kubanaca ga govori.

    Religija

    Kuba je tradicionalno katolička zemlja.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    - Muzej revolucije se nalazi u nekadašnjoj Predsedničkoj palati, sagrađenoj između 1913. i 1920., a koristili su je brojni prevrtljivi kubanski predsednici ogrezli u proneveru novca, od kojih je Fulgensio Batista bio najozloglašeniji. Svetski poznati njujorški Tiffany’s ukrašavao je unutrašnjost, a blistava Salón de los Espejos (Soba ogledala) dizajnirana je kao imitacija sobe pod istim nazivom u Versajskom dvorcu. U martu 1957. palata je bila meta neuspešnog pokušaja atentata na Batistu pod rukovodstvom studentskog revolucionarnog vođe Hoze Antonija Ehevarije.
    - Dva dugačka bloka severozapadno od crkve Iglesia de Santo Tomás, nalazi se bitni ali malo posećivani Museo - Casa Natal de Antonio Maceo, gde je general i heroj oba Rata za nezavisnost, Antonio Maseo, rođen 14. juna 1845. U Kubi poznat kao ’’Bronzani Titan’’, zbog svoje hrabrosti u boju, Maseo je definitivno ’’čovek od akcije’’, nasuprot Martijevom ’’čoveku od ideja’’. U svom Baragvanskom protestu 1878., odbio je svaki kompromis sa kolonijalnim vlastima i otišao u izgnanstvo samo da se ne bi prodao Špancima.

    Dvorci i palate

    Uklještena u severozapadni ugao trga nalazi se Palacio del Segundo Cabo, konstruisana 1772. kao glavni štab španskog vice-guvernera. Posle nekoliko reinkarnacija u vidu pošte, palate Senata, Vrhovnog suda, Nacionalne akademije umetnosti i pisanja, i sedišta Kubanskog geografskog udruženja, ova građevina je danas dobro opremljena knjižara.Obožavaoci pop-arta bi trebali da posete Sala Galería Raúl Martínez.

    Verski objekti

    - Važna jednako koliko je i mala, crkva Iglesia de Nuestra Señora de Regla, koja se nalazi odmah iza pristaništa za čamce u samoupravnoj opštini Regli, poseduje dugu i raznoliku istoriju. Unutra, na glavnom oltaru, naći ćete La Santísima Virgen de Regla, crnu Madonu koja je predmet obožavanja za katolike i koja se u santerijskoj religiji povezuje sa Jemajom, orišom (duhom) okeana i zaštitnicom mornara (uvek se oslikava plavom bojom).
    - Vapeći za velikim renoviranjem, Catedral de Nuestra Señora de la Asunción, koja sve brže propada, sagrađena je 1833. na mestu gde je nekada bila mnogo starija crkva. Njena najpoznatija rukotvorina je dragoceni Cruz de La Parra, drveni krst koji je navodno 1492. podigao Kolumbo blizu Barakoe. Datiranjem ugljenikom je potvrđena starost krsta (potiče iz kasnih 1400-tih), ali postoje naznake da je izvorno napravljen od domaćeg kubanskog drveta, tako pobijajući legendu koja kaže da je Kolumbo doneo krst iz Evrope. Crkvu su zatvorili u vreme pisanja ovog teksta a krst je izložen u poslednjoj kući na Calle Antonio Maceo, iza crkve pa nadesno

    Ostale atrakcije

    Jedna od najstarijih i najpoznatijih havanskih fabrika cigara, karakteristična neoklasična Real Fábrica de Tabacos Partagás osnovana je 1845. od strane Španca po imenu Haime Partagas. Danas, nekih 400 radnika rade i do 12 sati dnevno, zavijajući poznate cigare kao što su montekristos i kohibas. Partagas je najpopularnija i najpouzdanija fabrika koju možete posetiti tokom organizovanog obilaska. Grupe posetilaca prvo obilaze prvi sprat, gde se lišće odvaja i sortira, pre nego što se nastavi ka gornjim spratovima, gde se duvan zamotava, presuje, ukrašava trakom i pakuje u kutije.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    Kubanska kuhinja je mešavina španske i karipske kuhinje. Kubanski recepti dele začine i tehnike sa španskom kuhinjom, uz nešto karipskog uticaja na začine i aromu. Tradicionalni kubanski obrok se ne služi kao pojedino jelo, već se sve posluži istovremeno. Tipični obrok se sastoji od brašnate banane, crnog pasulja i pirinča, ropa viehe (govedine iseckane na trake), kubanskog hleba, svinjetine sa lukom i tropskog voća.
    Specijaliteti su:
    - Pileća supa ili supa od crnog pasulja.
    - Kongris - crni pasulj i pirinač lokalno poznati kao ’’Mauri i hrišćani’’.
    - Piletina ili svinjetina sa pirinčem, ili pomfrit.
    - Riba u kokosovom mleku (samo u Barakoi).

    Piće

    Među kubanske nacionalne koktele spadaju kuba libre (rum i kola) i mohito (rum, limeta, šećer, lišće nane, soda voda i led).

    Šta raditi i gde izaći

    - Upijte malo veličanstvenih sunčevih zraka ležeći na jednoj od najlepših kubanskih plaža, uključujući i Playas del Este blizu Havane, na kojima se zabavlja lokalno stanovništvo, kao i ekskluzivna ostrvska odmarališta poput Cayo Coco. Samo 20 min. od centra grada, plaže Santa Marije, poznate kao Havanska rivijera, nude meki pesak i tirkizne vode po kojima su Karibi čuveni. Među ostale plaže savršenog izgleda ubrajaju se Playa Ancón blizu Trinidada, Cayo Coco severno od Sijego de Avile, i Playa las Tumbas na poluostrvu Gvanhakabibes, Uneskov biosferni rezervat na zapadnom vrhu ostrva.
    - Varadero je naročito živahno odmaralište koje predstavlja kombinaciju plaža sa noćnim životom.
    - Pođite na emotivno putovanje do muzeja na plaži Giron, u kojem možete videti rekonstrukciju Invazije u Zalivu svinja iz 1961. koju su planirale i finansirale Sjedinjene Države.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    Specijalne ponude

    Specijalne ponude

    Saznajte prvi
    Promotivne akcije
    Najpovoljnije ponude
    Metropole

    Metropole

    Svetske metropole
    Turističke atrakcije
    Nezaboravna putovanja
    Uskrs

    Uskrs

    Ponuda najlepših putovanja
    Preporučujemo za praznike

    Letovanje

    Letovanje

    Najveći izbor aranžmana
    Hoteli i privatan smeštaj
    Najpovoljnije letovanje