Kipar

Mali po veličini, ali sa jakom ličnošću drske mediteranske destinacije popularne za turiste, Kipar mami posetioce dubokoumnim legendama o ljubavi, epskim pričama iz preko 10.000 godina šarenolike istorije, i čitavim nizom kulinarskih poslastica.
Posle večere od slanih halumija, dolmi (punjenog lišća vinove loze) i komada kleftika (sušene jagnjetine pečene na laganoj vatri), posetioci mogu da iskuse celonoćne zabave koje pulsiraju širom najvećih gradova Kipra - posebno Ajia Nape - a mogu i da izaberu neku od niza netaknutih plaža na kojoj će se odmoriti i oporaviti narednog dana.

Geografija i klima

Položaj

Kipar, zvanično Republika Kipar, jeste evroazijska ostrvska zemlja u Istočnom Sredozemlju, istočno od Grčke, južno od Turske, zapadno od Sirije i severno od Egipta.

Regioni i okruzi

Republika Kipar je podeljena na 6 distrikata: Nikoziju, Famagustu, Kireniju, Larnaku, Limasol i Pafos.

Klima

Kipar ima subtropsku klimu - mediteransku i polu-suvu sa veoma blagim zimama (na obali) i sa letima koja se kreću od toplih ka vrelim.

Razumevanje

Kultura

Kultura Kipra je podeljena između dve karakteristične kulture kiparskih Grka i Turaka. Svaka zajednica održava sopstvenu kulturu, povezanu sa kulturama Grčke i Turske, i postoji mala kulturna interakcija između dvaju grupa. Grčka kultura je bila prisutna na ostrvu još od drevnih vremena. Turska kultura je došla sa invazijom Osmanlijske imperije 1570., i upravo je za vreme njene vladavine podela između dvaju zajednica postala očigledna, i dalje ohrabrivana od politikom vlade.

Jezik

Zemlja ima 2 zvanična jezika: grčki i turski.

Religija

Skoro svi kiparski Grci su pripadnici autokefalne Grčke pravoslavne crkve Kipra, dok najveći broj kiparskih Turaka praktikuje sunitski islam.

Turističke atrakcije

Muzeji

Muzej varvarizma
Kiparski Turci su možda poskidali stravične plakate i fotografije koji su obično dočekivali pridošlice na prelazu ka hotelu Palata Ledra, ali nisu zaboravili strahote koje su zajednici kiparskih Turaka učinili kiparski Grci, naročito siledžije iz EOKA (Nacionalne organizacije za oslobođenje Kipra). Muzej varvarizma se nalazi u tihom predgrađu ka zapadu Starog grada i potrebno je nešto vremena da bi se pronašao.

Dvorci i palate

- Manje dvorac a više utvrđena kuća u obliku kule, dvorac Kolosi neskladno sedi između vinograda i kuća u selu istog imena. Zanimljivi je podsetnik vladavine Vitezova Sv. Jovana za vreme 13. veka, koji su počeli da proizvode vino i da prerađuju šećernu trsku u komandoriji koja je stajala na tom području. Čuveno kiparsko vino, komandarija, tako je i dobilo ime.
- Najpopularnija turistička atrakcija grada jeste srednjevekovni dvorac Lemesosa, a njegovi zavodljivi vrtovi, na zapadnoj strani Starog grada, predstavljaju senovito sklonište od letnje vreline. Struktura, podignuta u 14. veku na ostacima vizantijskog dvorca, korišćena je i harana od strane mnogih kroz čitavu uzbudljivu istoriju Kipra. Mleci su je divljački uništavali, Osmanlije su je preuredile zarad korišćenja u vojne svrhe, a Britanci su je koristili kao zatvor za vreme svoje kolonijalne vladavine. Unutra se nalazi Srednjevekovni muzej Lemesosa, građevina koja predstavlja intrigantnu zbirku svodova i otvora za ventilaciju, a njegove rukotvorine, premeštene 1974. iz originalnog Srednjevekovnog muzeja Lefkosije, često su fascinantne.

Verski objekti

- Prelepi osamljeni Manastir Agija Nape je nezgrapno smešten pored centra sa pabovima i klubovima na Trgu koji je do njega. Najbolje ga je posetiti rano ujutru, nakon što su pijanci otišli na spavanje, i predstavlja oazu mirnoće usred krajnjeg komercijalizma zabavne scene Agija Nape.
- Izvorno avgustinska Crkva Sv. Marije, džamija Omerije datira iz 14. veka. Crkvu su uništile Osmanlije kad su ušli u Lefkoziju 1570. Naposletku je obnovljena kao džamija, na osnovu verovanja da ona predstavlja mesto na kome je muslimanski prorok Omer sahranjen u 7. veku. Njen visoki minaret može lako da se spazi iz daljine, a ulaz u džamiju se nalazi na pola puta duž Trikopija.

Ostale atrakcije

- Uzimajući u obzir slavu teatra senki u istoriji Kipra, iznenađuje činjenica da je Teatar senki kiparskih Turaka jedino mesto ove vrste na čitavom ostrvu. Komadi sa lutkama-senkama se odigravaju u Bujuk Hanu, ali moraćete ili da odete tamo ili da se raspitate o detaljima sa Mehmetom Ertugom, lutkarem.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Među morsku hranu i jela od ribe na Kipru ubrajaju se lignja, hobotnica i lubin. Krastavac i paradajz se naširoko koriste u pravljenju salata. Među uobičajena jela od povrća ubrajaju se krompir u maslinovom ulju i peršun, kiseli karfiol i repa, asparagus i taro. Ostali tradicionalni specijaliteti ostrva su meso marinirano u sušenom korijanderu, semenju i vinu, naposletku osušeno i dimljeno, kao što je ’’lountza’’ (dimljene svinske butke), jagnjetina grilovana na uglju, suvlaki (svinjetina i piletina pečene na uglju), šeftalija (mleveno meso umotano u crevne opne).

Piće

Grčka kafa (kratka, jaka i nefiltrirana).
Na Kipru se proizvode odlične vrste vina, žestokih pića i piva.

Šta raditi i gde izaći

- Zabavni park Nojevska zemlja čuda: ovaj zabavni park može da vam zagolica maštu. Navodno je najveći park (i farma) nojeva u Evropi i nalazi se 25 min. izvan Lefkozije. Vaša deca ovde mogu naučiti sve što se da naučiti o ovim moćnim brzim pticama i njihovim jajima, a mogu i da se igraju na igralištu parka. Izlet sa obilaskom je uračunat u cenu ulaza. Da biste došli ovamo, idite glavnim putem regiona Trodos, izađite kroz izlaz iz sela Palehori i pratite znake do Agios Joanis Malundasa.
- Pronađite savršeni peščani dvorac južno od Limasola: na plaži Lady's Mile na poluostrvu Akrotiri se u beskraj proteže zlatni peščani prah. Na obali severno od Pafosa, Koralni zaliv predstavlja odmaralište blizu dobre plaže koje brzo dobija na popularnosti.
- Na rubu poluostrva Akamas, pogledajte gde se, prema legendi, kupala grčka boginja ljubavi. Afroditine kupke čini špilja u kojoj se nalazi slatkovodni bazen, a oblast koja je okružuje je gotovo netaknuta.
- Pešečite kroz mnoge nedirnute oblasti Kipra. Među staze u prirodi kojima biste mogli da prođete ubrajaju se Atalante, Kaledonija i Persefona i oblasti Trodos, Afrodita i Adonis u oblasti Akamas, i nekoliko staza koje vode kroz šume Mahairasa i Limasola.
- Slušajte serenade dok posmatrate predivnu srednjevekovnu utvrdu Pafoa. Vredi posetiti je u svako doba godine, ali naročito tokom tri određena letnja dana kada se drevnim zidinama šire operski zvuci.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje