Peking - Kina

Peking (0), Kina (0)
Peking, Kina - hoteli, aranžmani, avio karte, metropole, smeštaj

Grad sa usponima i padovima još od mongolske dinastije Juan, Peking je jedan od istinskih kineskih utočišta. Takođe je i ambiciozni, samouvereni i moderni grad koji je siguran u svoju sudbinu večne vlasti nad Kinom.
Prostrana i simetrična metropola, Peking je sređeno sedište komunističke političke moći u Kini, tako da se na njegovoj arhitekturi očitava trag svake promene od 1949. pa do sadašnjosti, od hutonga (uskih uličica) pa do ogromnih podzemnih skloništa od bombi, napravljenih tokom paranoičnih 1970-tih. U jednom trenutku se suočavate sa nekim tupim sovjetskim zdanjem, da biste već u sledećem primetili ogroman, blistavi toranj kako se uzdiže iz otisaka nestalog hrama.

Geografija i klima

Položaj

Ova metropola, smeštena u severnoj Kini, graniči se sa provincijom Hebej na severu, zapadu, jugu, i malim delom na istoku; i samoupravnom opštinom Tjencin na jugoistoku.

Regioni i okruzi

Samoupravna opština Peking se sastoji od 16 administrativnih potpodela na nivou okruga, kojima se upravlja direktno iz samoupravne opštine (drugostepeni okruzi). Od ovih okruga, 14 je distrikata a 2 klasična okruga.

Klima

U Pekingu vlada poprilično suva vlažna kontinentalna klima na koju utiču monsuni, a karakterišu je vrela, vlažna leta, usled istočnoazijskog monsuna, i generalno hladne, vetrovite i suve zime, koje su proizvod uticaja jakog sibirskog anticiklona.

Razumevanje

Jezik

Zvanični jezik savremeni standardni mandarinski.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Vojni muzej: od skromnih mačeva i pušaka ranijih perioda, do tenkova i borbenih aviona modernijeg doba, kao i projektila zemlja-vazduh, ovde se nalazi dovoljno borbene opreme da se započne Treći svetski rat. Ali uprkos svom vojničkom tonu, ovo je jedan od popularnijih pekinških muzeja.
- Pekinški muzej prirodne istorije: glavni ulaz ovog ogromnog muzeja prepunog gmizavaca obiluje portretima velikih istoričara prirode, uključujući i Darvina i Linea. Videćete fosilne i skeletne ostatke dinosaurusa, od mamenčisaurusa džingianensisa - ogromnog sauropoda koji nekada hodio Kinom, do manjih gmizavaca, a tu je i akvarijum sa ribom-klovnom, kao i izložba sa tematikom porekla života na zemlji. Postarajte se da vaša deca ne odlutaju bez pratnje u jezivu Salu ljudskih tela, u kojoj se nalazi zastrašujuća zbirka spojenih ljudskih leševa i genitalija.

Dvorci i palate

Izvanredno kraljevsko zdanje Letnje palate u severozapadnom delu grada jeste lokacija koja se mora posetiti. Nekada utočište carskog suda od netrpeljive letnje tromosti Zabranjenog grada, a danas njeni temelji, hramovi, vrtovi, paviljoni, jezera, mostovi, tornjevi i hodnici predstavljaju divote carske gradnje. Uprkos svojoj veličini, pola Kine može da se sjati u posetu ovoj palati u isto vreme kad i vi, stoga izbegavajte vikende i naročito kineske praznike za vreme ’’Zlatne sedmice’’.

Verski objekti

Južna pekinška katedrala je sagrađena na lokaciji kuće jezuitskog misionara Matea Ričija, koji je doneo katolicizam u Kinu. Otkada je njena gradnja okončana 1703., crkva je uništavana tri puta, uključujući i požar 1775., a izdržala je uništavanje od strane anti-hrišćanskih snaga za vreme Bokserskog ustanka 1900. Crkva je danas ukrašena modernim obojenim staklom, lažnim mermerom, crvenim tepisima, slikama scena iz Hristovog stradanja i svetlo-žutim ispovedaonicama, dok crne Biblije na kineskom leže okolo, a povremeno se pojavi i neka lokalna opatica.

Ostale atrakcije

- Zabranjeni grad, tako nazvan zato što je 500 godina bio van dometa za većinu sveta, najbolje je sačuvani deo skupa drevnih zdanja u Kini. Drevni svet prelepih konkubina i moćnih careva i evnuha još uvek lebdi nad raskošnim vrtovima, dvorištima, paviljonima i velikim salama palate.
- Trg Tjanmen: sa istoka i zapada ga ograđuju stroge zgrade u sovjetskom stilu iz 1950-tih, a okružuju ga bele ograde koje usmeravaju svetinu ka prolazu za povremeno pretresanje. Ovaj najveći javni trg na svetu čini prostrana popločana pustinja u srcu Pekinga. Takođe predstavlja i zajedljivi epitaf nesrećnom kineskom pokretu za demokratiju, koji je pretrpeo težak poraz od Narodne oslobodilačke armije, u junu 1989.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Pekinšku kuhinju čini lokalni stil kuvanja. Pekinška pečena patka je verovatno najpoznatije jelo. Fulin cjazbin, tradicionalna pekinška zakuska, jeste palačinka (bin), koja podseća na ravan disk, sa nadevom od fu linga, pečurke koja se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini.

Piće

Kinesko pivo može da bude poprilično ukusno.

Šta raditi i gde izaći

- Najpopularniji kineski hobi, puštanje zmaja, jeste odličan način da se sretnete sa lokalnim stanovništvom, posetite neke od divnih pekinških parkova i otkrijete nešto više od čuvenim kineskim tradicijama. Za početak, kupite zmaja - postoje prodavnice zmajeva širom grada. Prodavnica zmajeva po imenu Tri kamena, koja se nalazi blizu jezera Houhaj, predivna je. Potom se uputite ka nekom od parkova. Park rajskog hrama je navodno najbolje mesto u Pekingu za puštanje zmaja.
- Mnogi glavni putevi Pekinga su zakrčeni vozilima, ali pođite do uskih prolaza (hutonga) i otkrićete nizove oblasti nalik selima, koje možete da istražujete. Probajte da pođete uličicama oko Bubanjskog tornja i Zvonarskog tornja, uključujući i puteve oko jezera Houhaj ili sporednom uličicom Nanluogućjang. Ako možete da nabavite brdski bicikl, zaputite se do brda severno i zapadno od grada i biće vam to odličan izlet - možete da se vozite čak do Kineskog zida.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije
Jesen / Zima na moru

Jesen / Zima na moru

Jesenje letovanje
Topla zima na moru

Zimovanje

Zimovanje

Skijaški aranžmani
Najbolji zimski centri
Hoteli i apartmani