Kina

    Kolosalna, vrtoglava i beskrajno nepoznata, Kina je destinacija koja nije lako uporediva sa nekim drugim destinacijama na planeti. Dom za oko jednu petinu ljudske rase, Kina istovremeno zaslepljuje, zbunjuje, fustrira i uzbudjuje. Ključne atrakcije zbog koji treba da posetite Kinu su one, poznate širom sveta-Veliki Kineski Zid, Zabranjeni grad i glinenni ratnici.

    Geografija i klima

    Položaj

    Kina, zvanično zvana Narodna Republika Kina je ogromna zemlja u istočnoj Aziji. Sa obalama na Istočnom Kineskom moru, u Korejskom zalivu, na Žutom i Južnom kineskom moru, ukupno se graniči sa četrnaest zemalja. Graniči se sa Avganistanom, Pakistanom (kroz spornu teritoriju Kašmira), Indijom, Nepalom, Butanom, Mijanmarom, Laosom i Viejtnamom na jugu, Tadžikistanom, Kazakstanom i Kirgistanom na zapadu, Rusijom i Mongolijom na severu i Severnom Korejom na istoku. Jedino se još Rusija graniči sa ovoliko zemalja.

    Regioni i okruzi

    Narodna Republika Kina ima administrativnu kontrolu nad dvadeset i dve provincije, smatrajući Taivan za 23. provinciju. Kina takodje ima pet autonomnih pokraijna, svaka sa odredjenom manjinskom grupom, četiri opštine i dva specijalna administrativna regiona.

    Klima

    Kineskom klimom uglavnom dominiraju suva godišnja doba i kišoviti monsuni, koji dovode do temperaturnih razlika izmedju zime i leta. Zimi, severni vetrovi dolaze iz oblasti velikih nadmorskih visina i onda je hladno i suvo; leti, južni vetrovi dolaze iz obalnih oblasti nižih nadmorskih visina i onda je toplo i vlažno.

    Razumevanje

    Kultura

    Kineska kultura je jedna od najstarijih i najkompleksinijih na svetu. Oblasti u kojima je ova kultura dominantna pokrivaju veliki geografski region južne Azije sa običajima i tradicijama koje variraju u velikoj meri izmedju gradova,varoši i provincija. Važan sastavni deo kineske kulture čini književnost, muzika, vizuelna umetnost, ratnička umetnost, kulinarstvo i druge.

    Jezik

    Većina jezika u Kini pripadaju Šino-Tibetanskoj jezičkoj grupi, koje govore pripadnici 29 nacionalnosti. Ima takodje nekoliko glavnih lingvističkih grupa unutar kineskog jezika. Medju najvažniim se izdvajaju Mandarin,Vu, Jue, Min, Kcijang, Gan i Haka.

    Religija

    Najznačajnije religije u Kini su - Budizam, Taoizam i kineske narodne religije.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    Pored mauzoleja kralja Nanyue je park Yuexiu. U njemu ćete pronaći statuu pet ovnova, statuu posvećenu petorici besmrtnika koji su osnovali grad Guangdžou. Na vrhu brda u parku, smeštena je petospratna Zhenhai kula,u kojoj se nalazi Guangdžou gradski muzej. Muzej može da se pohvali izvarednom kolekcijom eksponata koji prate istoriju Guangdžoua još od neoiltskog perioda. Na istočnoj strani kule se nalazi Gunagdžou umetnička galerija.

    Dvorci i palate

    Letnja palata - u severozapadnom Pekingu je gradjevina koja se mora videti. Hramovi, bašte, paviljoni, jezera, mostovi, kule-kapije i hodnici ovog kompleksa predstavljaju remek-delo kineske arhitekture.
    Konfučijeve palate, originalno datiraju iz 16.veka, sadrže 450 hodnika, soba, zgrada i sporednih ulaza. Da bi ste se snašli potreban vam je kompas. Nije sve na engleskom jeziku. Palate su najraskošniji aristokratski smeštaj u Kini i predstavljaju jasnu indikaciju moći nekada vladajuće porodice Kong.

    Verski objekti

    - Na brdu iznad manastira Po Lin se nalazi Tian Tan Buda, statua Sidarte Gautame u sedećem položaju nekih 23 metra visoka. Ima većih statua Bude - posebno 71 metar visoka statua u Lešanu u Kineskoj provinciji Sičuan – s tim što se nijedna od njih ne nalazi napolju, nije u sedećem položaju, niti je od bronze. Uzgred njena težina je 202 tone. Veliko zvono unutar Bude je kontrolisanno od strane kompijutera i zvoni 108 puta tokom dana što simboliše bekstvo iz kako se to u Budizmu naziva “108 nevolja ljudske vrste”.
    - Jade Buddah Temple - izgradjen je izmedju 1911. i 1918. godine u stilu Song dinastije, i jedan je od nekoliko o Šangajskih budističkih hramova. Dvorana nebeskih kraljeva sadrzi pored samih kraljeva i statuu Bude koji se smeje, okrenut ledja u ledja sa Weitou – om, čuvarem Budizma.

    Ostale atrakcije

    Yuyuan Gardens - čine jednu od najposećenijih Šangajskih znamenitosti. Sa preko 1000 posetilaca dnevno, uglavnom japanskih turista rezervisanje rano ujutru je obavezno. Susedni bazari su dosta prljavi, ali su dobri za razgledanje, ako možete da ignorišete lokalni metež i nametljive prodavce lažnih Roleks satova.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    Kineska kuhinja je veoma raznovrsna, oslanjajući se na milenijume kulinarske istorije. Kineski gurmani stavljaju naglasak na svežini tako da će vaš obrok početi da se priprema tek kada ga naručite.
    Pečena pekinška patka jede se u tankoj palačinki sa krastavcima i slatkim palma sosom. Mongolijski topli lonac – predstvalja kinesku verziju jela - fondue.

    Piće

    Kinezi vole alkohol generalno i reč jiu u kineskom jeziku se koristi kako bi se označila skoro sva alkoholna pića. Lokalno pivo je dobrog kvaliteta. Vino je postalo popularno u poslednje vreme.

    Šta raditi i gde izaći

    - Možda vam to predstavlja iznenadjenje, ali Kina poseduje nekoliko preplepih tropskih plaža. Sanya, na južnoj obali Kineske najjužnije provincije, ostrvo Hainan, je jedna od najpopularnijih kineskih oblasti za odmor i ima internacionalne hotele, lepe peščane plaže, golf terene, kokosove palme i vodene sportove.
    - Krenite u unutrašnjost zemlje, tačnije u Zhangjiajie’s Yellow Dragon Cave, Guilin’s Reed Flute, Crown caves ili Yagnshuo’s Silver Cave – i vidite stalaktite i stalagmite pod svetlošću neonske lampe.
    - Terapije tradicionalne kineske medicine, kao što su masaže, akupukntura, puštanje krvi i biljni tonik, veoma su popularne u Kini.
    - Meridijanska masaža, koja unapredjuje protok energije i uspostavlja harmoniju u telu je dostupna u lokalnim maserskim centrima u svim Kineskim gradovima.
    - Mesta za iznajmljivanje bicikala su svugde i vožnja biciklom je jedan od najboljih načina da vidite kineska sela. Oko 300 miliona Kineza koristi bicikl. Popularne biciklističke rute uključuju staze uzduž Velikog zida i Guilin i Jangšuo,u provinciji Guanksi.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    Specijalne ponude

    Specijalne ponude

    Saznajte prvi
    Promotivne akcije
    Najpovoljnije ponude
    Metropole

    Metropole

    Svetske metropole
    Turističke atrakcije
    Nezaboravna putovanja
    Letovanje

    Letovanje

    Najveći izbor aranžmana
    Hoteli i privatan smeštaj
    Najpovoljnije letovanje
    Izleti i vikend ture

    Izleti i vikend ture

    Upoznajte Srbiju
    Posetite Evropu
    Uživajte u vikendu