Kenija

    Od jarkih akvamarinskih nijansi Indijskog okeana do čarobnih jezera obrubljenih ružičastim flamingosima na tlu Rasedne doline, Kenija je zapanjujuće prelepa zemlja.
    Čuvena po svojoj čarobnoj divljini koja se proteže preko savana ukrašenih akacijama, sa parkovima za lov, poput Amboselija, Masai Mare, Samburua i Tsava - Kenija je san za safarijske fanatike. Ogromni nacionalni parkovi i rezervati zauzimaju jednu desetinu površine Kenije, obuhvatajući pustinju, travnjak i gustu planinsku šumu.

    Geografija i klima

    Položaj

    Kenija, zvanično poznata kao Republika Kenija, jeste zemlja u Istočnoj Africi koja se nalazi na ekvatoru, sa Indijskim okeanom sa svoje jugoistočne strane. Graniči se sa Tanzanijom ka jugu, Ugandom ka zapadu, Južnim Sudanom ka severozapadu, Etiopijom ka severu i Somalijom ka severoistoku.

    Regioni i okruzi

    Kenija je podeljena na 47 polu-autonomnih okruga, a ranije je obuhvatala 8 provincija, koje su bile podeljene na distrikte.

    Klima

    Klima Kenije varira od tropske duž obale, preko umerene u unutrašnjosti, do suve u severnim i severoistočnim delovima. Sunce je dosta prisutno tokom čitave godine, i letnja odeća se nosi gotovo sve vreme. Obično je sveže noću i rano ujutru, u unutrašnjosti na većim nadmorskim visinama.

    Razumevanje

    Kultura

    Kenija je zemlja raznolikosti. Neki od značajnih naroda su Svahili, na obali, zajednice pastoralista na severu, i nekoliko različitih zajednica u centralnim i zapadnim regionima. Kultura Masai je veoma čuvena zbog turizma, uprkos tome što čini manjinu kenijske populacije. Cenjeni su zbog svojih složenih ukrasa za gornji deo tela i zbog svog nakita.

    Jezik

    Zvanični jezici su svahili i engleski.

    Religija

    Velika većina Kenijaca su hrišćani, dok su ostali muslimani.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    - Smešten u poprilično veličanstvenom svahilijevskom skladištu u luci, Lamuski muzej predstavlja odličan uvod u kulturu i istoriju ostrva Lamu. Jedan je od najzanimljivijih malih muzeja u Keniji, sa izložbama koje se tiču svahilijevske kulture, čuvenim obalnim izrezbarenim vratima, Maulidskim festivalom, nautičkom istorijom Lamua i plemenima koja su nekad živela na ovom delu obale u pred-muslimansko doba, kao npr. Boni, koji su bili legendarni lovci na slonove. Postoji i knjižara specijalizovana za kulture Lamua i Svahilija.
    - Za razliku od mnogih lokalnih muzeja, Kisumuski muzej je zanimljivo mesto sa obiljem informacija. Izložbe su raznovrsne i većina ih je dobro odrađena, mada nekima možda nedostaje malo više svetlosti. Tu je jako dobra zbirka tradicionalnih svakodnevnih predmeta koje su koristili razni narodi ovog regiona, uključujući poljoprivredne alatke, zamke za ptice i insekte, pribor za jelo, odeću, nameštaj, oružje i muzičke instrumente. Postoji i veoma šarena zbirka prepariranih ptica i krupnijih životinja, a među njima je i fantastični lav koji iz skoka napada gnua.

    Dvorci i palate

    Nasuprot pristaništu za čamce u delu grada uz obalu, nalazi se glavna džamija u gradu, kao i ostaci drevne Džamaske džamije i palate. Unutar strukture nalazi se velika grobnica sa stubovima. Onima koji nisu muslimani ulaz je zabranjen, ali ipak možete baciti pogled ako joj se približavate sa severne strane.

    Verski objekti

    - Malena Portugalska crkva sa slamnatim krovom se zove tako jer se smatra da ju je podigao Vasko da Gama, i dva člana njegove posade su navodno tu sahranjena. Ovo je možda istina, a možda i ne, ali je definitivno izvesno da ju je Sv. Fransisko Ksaver posetio na svom putu ka Indiji. Ostatak strukture zauzimaju grobovi katoličkih misionara.
    - Dobićete topao prijem u hinduskom hramu Svaminarajan, u kojem se nalaze predivno ukrašena i oslikana vrata i živopisne slike sa prizorima iz hinduske mitologije. Izujte se pre ulaska.

    Ostale atrakcije

    - Langatski centar za žirafe, čiji je sponzor Afrički fond za ugrožene životinjske vrste, predstavlja utočište za retku vrstu žirafe, Rotšildovu žirafu. Ovde možete da posmatrate, hranite, pa čak i da poljubite žirafe sa izdignute drvene strukture, i to je zanimljivo iskustvo. To je dobro mesto za fotografije u krupnom planu, koje su vam promakle na safariju.
    - Izuzetna Bio-Kenova farma zmija je definitivno najbolja od svih zmijskih parkova duž obale. Osnovao ju je pokojni Džejms Eše, ekspert za reptile i bivši kustos Nacionalnih muzeja Kenije, koji se toliko proslavio na svom polju da je čak i jedna vrste zmije otrovnice nazvana po njemu.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    Meso u Keniji je izuzetno dobro, kao i tropsko voće i povrće. U unutrašnjosti, lokalna slatkovodna riba, tilapija, popularna je i ukusna. Na obali, u svahilijevsku kuhinju spadaju aromatični pirinač, grilovana riba i kariji od morske hrane sa kokosovim mlekom. Indijska i srednjeistočna hrana se može naći u većini oblasti, a postoji i široki dijapazon internacionalnih restorana.

    Piće

    Uki je tradicionalno pivo pravljeno sa medom. Čai je čaj kuvan sa mlekom i šećerom.

    Šta raditi i gde izaći

    - Na 4986 metara iznad nivoa mora uzdiže se planina Kenija, ugašeni vulkan koji predstavlja drugu planinu po visini u Africi. Planinski klub Kenije iznajmljuje planinske kolibe i izdaje vodiče za planinare.
    - Oprobajte se u ribarenju u dubokom moru, koje je najbolje između jula i aprila probati duž kenijske obale. Neke od najbrojnijih vrsta su morski pas, marlin, sabljarka, barakuda i tuna.
    - Provedite veče ploveći na romantičnom dou (tradicionalnom arapskom čamcu na jedra), uz izvrsnu gozbenu večeru od morske hrane, posmatrajući kako se mesec izdiže iznad stare luke Mombase.
    - Letenje balonom na vrući vazduh - lebdite iznad krda divljači u Nacionalnom rezervatu Masai Mare. Ovo putovanje u trajanju od sat vremena započinje u zoru, a završava se doručkom uz šampanjac.Gotovo svaka koliba u rezervatu ima u ponudi ovo iskustvo.
    - Visoravan Laikipije - upoznajte se sa jednim od skorašnjih uspeha na polju očuvanja životinjskih vrsta, i posetite nekadašnje farme koje su pretvorene u utočišta za divljač i naseljene vrstama velike divljači, uključujući i Veliku petorku: slon, bufalo, nosorog i leopard. Stara farmerska imanja su pretvorena u raskošan, luksuzni smeštaj.
    - Nacionalni park jezera Nakuru - gledajte hiljade flamingosa koji oivičavaju jezero ružičastom bojom. Ovaj nacionalni park je takođe i jedno od najboljih utočišta za nosoroge u Keniji, a možda spazite i kojeg leoparda među džinovskim žutim drvećem akacije.
    - Šeldričko sirotište za slonove - posmatrajte male slonove kako se igraju u ovom važnom utočištu, gde se mali napušteni i osiročeni slonovi uzgajaju pre nego što se ponovo puste u divljinu.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    First minute

    First minute

    Popusti za rane uplate
    Najbolje ponude
    Top destinacije
    Specijalne ponude

    Specijalne ponude

    Saznajte prvi
    Promotivne akcije
    Najpovoljnije ponude
    Izleti i vikend ture

    Izleti i vikend ture

    Upoznajte Srbiju
    Posetite Evropu
    Uživajte u vikendu
    Letovanje

    Letovanje

    Najveći izbor aranžmana
    Hoteli i privatan smeštaj
    Najpovoljnije letovanje