Pnom Pen - Kambodža

Pnom Pen (0), Kambodža (0)
Pnom Pen, Kambodža - kružne ture, aranžmani, hoteli, smeštaj, egzotična putovanja

Pnom Pen je naziv koji ne možete da čujete a da ne zamislite nešto egzotično. Blistavi tornjevi kraljevske palate, pogodni položaj na obalama moćne reke Mekong - sve ovo čini Pnom Pen jednim od neotkrivenih dragulja Azije. Pnom Pen je raskršće azijske prošlosti i sadašnjosti, grad ekstrema - siromaštva i izobilja, šarma i haosa - ali uvek uspe da vas opčini. Ovo nije samo još jedna u nizu metropola, konstruisana slika modernog državnog sedišta - ovo je stara Azija.

Geografija i klima

Položaj

Pnom Pen je glavni i ujedno i najveći grad u Kambodži, a nalazi se na ušću reke Mekong u reku Tonle Sap.

Regioni i okruzi

Pnom Pen je podeljen na nekoliko administrativnih distrikata.

Klima

U Pnom Penu vlada tropska vlažna i suva klima.

Razumevanje

Kultura

Ovaj grad je najmoderniji od svih kambodžanskih gradova. Predstavlja i ekonomski i kulturni centar Kambodže.

Jezik

Zvanični jezik je kmerski.

Religija

Državna veroispovest je teravada-budizam - većina stanovnika Pnom Pena su budisti.

Turističke atrakcije

Muzeji

Smešten nedaleko od Kraljevske palate, sa njene severne strane, Nacionalni muzej Kambodže se nalazi u građevini od terakote, tradicionalnog dizajna (podizane od 1917. do 1920. godine), sa interesantnim dvorišnim vrtom. U muzeju se čuva najlepša svetska zbirka kmerskih skulptura - čitav jedan milenijum kmerskog dizajnerskog umeća, nalazi se ovde.

Dvorci i palate

Posetite Kraljevsku palate - to je očaravajuća građevina, nedaleko od reke, koja znatno podseća na palatu u Bangkoku. Sakrivena iza zaštitnih zidova i ispod senki visokih ceremonijalnih zdanja, predstavlja oazu spokoja sa raskošnim vrtovima i lisnatim zaklonima.

Verski objekti

- Unutar kompleksa Kraljevske palate nalazi se ekstravagantna Srebrna pagoda, čiji je pod prekriven sa 5 tona blistavog srebra. Ovde se nalazi i izvanredna statua Bude od bakaratskog kristala koja se nalazi na vrhu impresivnog pozlaćenog pijedestala. Uz svu ovu raskoš, tu je i statua Bude u prirodnoj veličini, od čistog zlata, teška oko 90 kg, i ukrašena sa 2086 dijamanata, od kojih je najveći težak 25 karata.
- Pnom Tisor je glavni hram je postavljen na istočnoj strani brda. Konstruisan od laterita i cigle sa izrezbarenim lintelima od peščenjaka, kompleks je okružen delimično propalim zidovima 2,5 metra široke galerije sa prozorima. Natpisi koji su nađeni ovde potiču iz 11. veka, kada je ova lokacija bila poznata kao Surjagiri.

Ostale atrakcije

- Pnom Tamao izgleda kao zoološki vrt ukršten sa safari - parkom. Kako se stvari odvijaju, u narednim godinama bi mogao da postane jedno od najboljih skloništa za životinje u regionu. Popularan je odeljak sa velikim tigrovima, a tu su i slonovi. Takođe postoji i deo sa makakijima i jelenima, kao i ogromni kavez u kome se nalaze neke retke ptice iz okoline Kambodže.
- Smeštena u blizini Olimpijskog stadiona, pagoda Vat Moha Montrej je dobila ime u čast jednog od ministara kralja Monivonga, Čakrua Pona, koji je inicirao njeno osnivanje (’’moha montrej’’ znači ’’veliki ministar’’). Izgradnja cementne vihare, na čijem vrhu se nalazi toranj visok 35 m, okončana je 1970. Između 1975. i 1979. godine koristili su je Crveni Kmeri za čuvanje pirinča i kukuruza.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Pnom Pen nudi neke zanimljive kulinarske poslastice koje nećete naći više nigde u zemlji. Mnoge od njih su proizvod uticaja francuske, tajlandske, vijetnamske, indonežanske kuhinje i savremenih trendova na kambodžanska jela.

Šta raditi i gde izaći

- Počnite da učite da ronite u Pnom Penu u ronilačkom centru Scuba Nation, prvom kambodžanskom centru za obuku. Obuka se odvija u klimatizovanoj učionici uz pomoć najsavremenijih metoda. Praktična nastava se odvija u bazenu za treninge a mogući su i ronilački izleti do glavne zgrade centra u Sianukvilu, gde se nalazi njihov ronilački čamac.
- Golf je popularna aktivnost u svim delovima sveta pa tako i u Kambodži, a Kraljevski kambodžanski klub igrača golfa u Pnom Penu nalazi se blizu grada, samo 9 km južno na putu ka Sianukvilu. Smešten je u idiličnoj okolini, okružen raskošnim pirinčanim poljima i kokosovim drvećem.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude