Kambodža

Upit za sve partnere

Kambodža (0)

    Veličanstvenost Angkorskih hramova oduvek je bila glavna turistička atrakcija, međutim, ova zemlja je mnogo više od drevnog nasleđa kmerskog carstva. U drugim delovima zemlje, ono što privlači posetioce su nacionalni parkovi, plaže i obilje tropskih avantura.
    Glavni grad Kambodže, Pnom Pen, jedan je od najprivlačnijih gradova regiona, sa prelepim obalama i uzbudljivim noćnom životom. Kambodža je bila gotovo uništena 1970-tih, za vreme destruktivnog režima Crvenih Kmera na čelu sa Polom Potom, ali se ipak oporavila dovoljno da bi mogla da postane jedan od turističkih centara Južne Azije.

    Geografija i klima

    Položaj

    Kambodža (Kraljevstvo Kambodža) je zemlja koja se nalazi u južnom delu poluostrva Indokine u Jugoistočnoj Aziji. Graniči se sa Tajlandom na severozapadu, Laosom na severoistoku, Vijetnamom na istoku i Tajlandskim zalivom na jugozapadu.

    Regioni i okruzi

    Glavni grad (reah tani) i provincije (kaet) su prvostepeni administrativni okruzi. Kambodža je podeljena na 24 provincije, uključujući i glavni grad. Samoupravne opštine i distrikti smatraju se drugostepenim administrativnim okruzima. Provincije se dele na 159 distrikata i 26 samoupravnih opština.

    Klima

    Klimom Kambodže, kao i klimom u ostalim delovima jugoistočne Azije, dominiraju monsuni koji su tropski i vlažni ili suvi, usled jasno razgraničenih razlika u godišnjim dobima. Temperatura u Kambodži se kreće od 21 °C do 35 °C i na nju mogu uticati monsuni. Jugozapadni monsuni duvaju u unutrašnjosti i tako donose vlažne vetrove iz Tajlandskog zaliva i Indijskog okeana u periodu od maja do oktobra.

    Razumevanje

    Kultura

    Kultura Kambodže na koju je mnogo uticala Indija obuhvata bogatu i raznovrsnu vekovima staru istoriju. Tokom ove duge istorije najveći izvor inspiracije bila je religija.

    Jezik

    Većina populacije govori kmerskim jezikom koji je zvanični jezik ove zemlje.

    Religija

    Teravada budizam je zvanična veroispovest Kambodže i praktikuje ga većina stanovništva.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    Nacionalni muzej Angkora daje istorijski pregled kmerske civilizacije i veličanstva Angkora, sa tematskim odeljcima shodno periodu, religiji i vladajućoj kraljevskoj porodici u datom periodu. Prezentacije obuhvataju i video-zapise, ali i pored sve te tehnologije izgleda kao da nema dovoljno skulptura. Sve ovo je veoma korisno kao početna tačka za proučavanje Kmerskog kraljevstva, naročito za posetioce koji su prvi put u Kambodži.

    Dvorci i palate

    Kraljevska palata sa svojim klasičnim kmerskim krovovima i kitnjastom pozlatom dominira nebom iznad Pnom Pena. To je divna građevina koja je jako slična svom “parnjaku” u Bangkoku a smeštena je blizu reke. Skrivena iza zidova koji je štite predstavlja oazu sa raskošnim vrtovima i lisnatim zaklonima.
    - Posetite Palatu Bokor - Možete istražiti sva četiri nivoa, kao i terasu na krovu, sa koje vam se pruža veličanstveni pogled na guste džungle koje se protežu gotovo do mora.

    Verski objekti

    - Banteaj Čhma, koji je nekada bio opasan zidom dugim 9 km, jedan je od najvećih i najimpresivnijih budističkih hramova angkorskog perioda. Ujedno je i jedan od par hramova u kojima u današnje vreme možete videti zagonetna lica Avalokitešvare, u bajonskom stilu, sa svojim tajanstvenim i svetski poznatim osmesima.
    - Do hrama Čenla se po strmoj stazi hoda otprilike 2 i po sata. Put nije jasno obeležen tako da bi bilo dobro iznajmiti nekog lokalnih vodiča. Duž puta možete videti lokalno stanovništvo kako sakuplja bilje i korenje za spravljanje tradicionalnih lekova.
    - Bajon, još jedan specifični angkorski hram, odlikuje se nizom divovskih kamenih lica koja spokojno gledaju na sve četiri strane sveta. Bajon je sagrađen u sličnom periodu kao i Angkor Vat.

    Ostale atrakcije

    Nacionalni centar za kmersku keramiku posvećen je oživljavanju kmerske tradicije grnčarstva. Ovaj centar je ponovo izgradio drevni Kmer kiln, koji je pomogao da se udahne novi život u ovaj stari vid umetnosti. Imaćete mogućnost i da se lično oprobate na grnčarskom točku, a naćićete i mnogo lepih artikala za prodaju.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    Stanovnici Kambodže ne vole začinjenu i ljutu hranu, a crni biber se više koristi pri kuvanju nego čili, koji se obično posluži pored tanjira sa određenim jelom. I tajlandski i vijetnamski uticaji se mogu primetiti u kmerskoj kuhinji.
    Amok je najpoznatije kambodžansko jelo. ’’K'tieu’’ je supa sa rezancima koja se uglavnom služi za doručak. Može da se pravi sa svinjetinom, govedinom ili morskom hranom.
    ’’Somlah Machou Khmae’’ je slatko-kisela supa koja se pravi od ananasa, paradajza i ribe.
    ’’Bai Saik Ch'rouk’’ je još jedno glavno jelo koje se služi za doručak, a čini ga pirinač (bai) sa svinjskim mesom (sek truk), često pečenim na roštilju. Veoma je ukusno i služi se uz ukiseljeno povrće.

    Piće

    Regionalna pića su: sveži sok od kokosa, zeleni čaj, pirinčano vino i lokalno pivo.

    Šta raditi i gde izaći

    - Iznajmite bicikl i provedite par dana u istraživanju brojnih lepota Angkorskog kompleksa hramova koji se nalazi u džungli. Arhitektura hrama Angkor Vat čini ga najpoznatijim od svih hramova u kompleksu.
    - Obala Kambodže vam pruža priliku da iskusite arhetipsku lepotu azijske plaže, ali čitav taj doživljaj nije potpun bez konzumiranja sveže hrane iz okeana. Staza oko Kampota i Kepa je odlično mesto da se proba tek ulovljena kraba.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    Kružne ture

    Kružne ture

    Znameniti gradovi
    Nezaboravni pejzaži
    Od mita do stvarnosti
    Specijalne ponude

    Specijalne ponude

    Saznajte prvi
    Promotivne akcije
    Najpovoljnije ponude
    Izleti i vikend ture

    Izleti i vikend ture

    Upoznajte Srbiju
    Posetite Evropu
    Uživajte u vikendu
    First minute

    First minute

    Popusti za rane uplate
    Najbolje ponude
    Top destinacije