Kejp Taun - Južnoafrička R.

Kejp Taun (0), Južnoafrička R. (0)
Kejp Taun, Južnoafrička Republika - avio karte, hoteli, aranžmani

Kada posetite Kejp Taun svakako nećete ostati ravnodušni: prekrasne plaže, nemirni vinogradi, moderni centar, zajedno sa fascinantnom planinom ravnog vrha koja dopunjava predivan pejzaž ovog grada. Iako se u današnje vreme predgrađa šire ka spoljašnjosti, turističke atrakcije u ovom gradu se uglavnom nalaze koncentrisane na jednom mestu. Ne možete daleko odmaći, a da ne primetite raznobojne afričke rukotvorine, eklektične restorane, fascinantne muzeje i hotele svetske klase. S obzirom da je Kejp Taun grad koji je obdaren takvim kosmopolitskim glamurom, njegovo preuređivanje pred Svetsko prvenstvo u fudbalu 2010. godine samo je doprinelo njegovoj prijemčivosti.

Geografija i klima

Položaj

Kejp Taun se nalazi u jugozapadnom delu Afrike blizu Rta dobre nade i predstavlja najjužniji grad u zemlji.

Regioni i okruzi

Kejp Taun je podeljen na nekoliko predgrađa.

Klima

Na Kapskom polustrvu vlada subtropska mediteranska klima, sa blagim, vlažnim zimama, suvim i veoma toplim letima.

Razumevanje

Jezik

Južna Afrika ima 11 zvaničnih jezika: afrikans, engleski, ndebele, severni soto, soto, svazi, tsvana, tsonga, venda, kosa i zulu.

Religija

Hrišćani čine većinu stanovništva.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Muzej Distrikta šest: ukoliko imate vremena da posetite samo jedan muzej u Kejp Taunu, postarajte se da to bude ovaj. Njegova glavna izložba je namenjena sada nestalim stanovnicima Distrikta šest i izuzetno je dirljiva i informativna. Rekonstrukcije unutrašnjosti kuća, fotografije, snimci i svedočanstva daju živu sliku slomljene ali ne potpuno uništene zajednice.
- Južnoafrički jevrejski muzej: fascinantna istorija Jevreja u Južnoj Africi zabeležena je u ovom maštovito osmišljenom muzeju, uključujući i predivno restauriranu Staru sinagogu (1863.). Na spratu niže naći ćete delimičnu rekonstrukciju litvanskog štetla (sela). Mnogi južnoafrički Jevreji su pobegli iz ovog dela Evrope za vreme pogroma i progona u kasnom 19. i ranom 20. veku. Tu je takođe i kompjuterizovani sistem pomoću kog možete naći i najranije tragove Jevreja u Južnoj Africi, a postoje i izvanredne privremene izložbe.

Dvorci i palate

Dvorac dobre nade su između 1666. i 1679. godine sagradili Holanđani, ovaj petougaoni dvorac sa kamenim zidovima niko nije dirao tokom čitavog njegovog postojanja od 350 godina.

Verski objekti

- Zvanično nazvana Katedralska crkva Sv. velikomučenika Đorđa u Kejptaunu, dizajnirana je od strane ser Herberta Bejkera pred kraj 19. veka. Poznatija je kao Katedrala Sv. Đorđa, ili Narodna katedrala, pošto je to jedan od nekoliko verskih objekata koji je bio otvoren za ljude svih rasa za vreme aparthejda. Nadbiskup Dezmond Tutu je bio njen poglavar, i učinio je katedralu središtem protivnika afrikanerskog režima.
Velika crkva (Groote Kerk): najlepši prizori sedišta Holandske reformisane crkve (Nederduitse Gereformeerde Kerk; NG Kerk) jesu njene prastare orgulje i ukrašena burmanska propovedaonica od tikovine, koju su načinili vrhunski skulptori Anton Anrajt i Jan Graf. Osim toga, ovo zdanje je arhitektonska mešavina delova koji izvorno potiču iz 1704. godine i ostalih koji potiču iz 1841. godine.
- Luteranska crkva: nekadašnji ambar koji je 1780. godine pretvoren u crkveno zdanje predstavlja prvu crkvu na Kapskom poluostrvu. U njoj se nalazi izvanredna propovedaonica, verovatno najbolje delo vrsnog nemačkog skulptora Antona Anrajta, čiji radovi se takođe mogu videti i u Velikoj crkvi i u Velikoj Konstantiji.

Ostale atrakcije

Tokajski šumski rezervat: ova šumovita oblast, južno od Konstantije, omiljeno je mesto za izlete i šetnje. Najzanimljivija je šetnja od 6 km do pećine Slonovo oko, unutar Prirodnog rezervata Silvermajn. Krivudavi put je veoma strm, i nema mnogo senovitih delova kako se penjete više uz Konstantijaberg (928 km), stoga ponesite zaštitu od sunca. U podnožju puta naći ćete Tokajski botanički vrt, u kome se nalazi 1555 različitih drveća koja predstavljaju 247 vrsta, a 1885. godine ga je započeo Džozef Stor Lister, koji je radio na očuvanju šuma za Kapsku koloniju.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Probajte neke vrste lokalne ribe, od njih se prave odlična jela. Ostrige su takođe izvrsne, kad im je sezona, uzgojene i dopremljene iz Knisne ili iz Namibije.

Šta raditi i gde izaći

Kejp Taun poseduje spektakularne plaže, a divno vreme ih čini atrakcijom tokom čitave godine. Naćićete plaže za svačiji ukus, od onih modernih, zabavnog karaktera, do porodičnih, onih divljih i krševitih. Plaže na Atlantskoj obali su nekoliko stepeni hladnije u odnosu na one kraj zaliva Fals. Usled toplije vode ovog zaliva, Mejzenberška plaža, mali zalivi i uvale zaliva Kalk, Sen Džejms i Fiš Huk izuzetna su mesta za plivanje, sa malim talasima i porodičnom atmosferom.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu