Južnoafrička R.

Upit za sve partnere

Južnoafrička R. (0)

    Južna Afrika oduzima dah svojim prostranim ravnicama, planinama, zlatnim plažama i jalovim pustinjama. Posmatranje divljih životinja je spektakularno koliko i pejzaži Južne Afrike, i možete videti najrazličtije vrste, od neumornih slonova do pingvina koji pljuskaju unaokolo.
    Otkrijte oblasti safarija i neobične gradove koji razbijaju divljinu Karua, dok lepi južni Vrtni put ukrašavaju Durban (kao stvoren za letnju zabavu), kao i raštrkana obalna odmarališta.
    Mnogo raznolikosti ćete takođe naći i među ljudima Južne Afrike, uz 11 nacionalnih jezika starosedelačke afričke populacije, u kolonijalnim nasleđem koje su doneli Afrikaneri, Englezi i Indijanci. Njen bogati prirodni život, i luksuzni safarijski logori koji su glavna turistička atrakcija Južne Afrike, naročito uz svetski poznati Nacionalni park Kruger, podariće vam jedinstvene afričke prizore i sećanja.

    Geografija i klima

    Položaj

    Republika Južna Afrika je zemlja u južnom delu Afrike. Ka severu zemlje leže teritorije susednih država, Namibije, Bocvane i Zimbabvea, ka istoku - Mozambik i Svazilend, dok je Lesoto eklava okružena južnoafričkom teritorijom.

    Regioni i okruzi

    Južna Afrika je podeljena u 9 provincija. Provincije se dele na 52 distrikta: 8 metropolitskih i 44 distriktnih samoupravnih opština. Distriktne samoupravne opštine se dalje dele na 226 lokalnih samoupravnih opština.

    Klima

    Južna Afrika ima uglavnom umerenu klimu, delom zbog toga što je okružena Atlantskim i Indijskim okeanom sa tri strane, svojim položajem u klimatski blažoj južnoj hemisferi, a delom zbog prosečnog nivoa nadmorske visine koji solidno raste idući ka severu (ka ekvatoru) i dalje u unutrašnjost. Zbog ove raznolike topografije i okeanskih uticaja postoje razne klimatske zone. Zime u Južnoj Africi dolaze u periodu između juna i avgusta.

    Razumevanje

    Kultura

    Među crncima, koji čine većinu u Južnoj Africi, i dalje postoje ruralni stanovnici koji vode veoma siromašan život. No, upravo među ovim svetom kulturne tradicije najjače preživljavaju, s obzirom da su crnci u velikoj meri urbanizovani i pozapadnjačeni, te su aspekti tradicionalne kulture u opadanju.

    Jezik

    Južna Afrika ima 11 zvaničnih jezika: afrikans, engleski, ndebele, severni soto, soto, svazi, tsvana, tsonga, venda, kosa i zulu.

    Religija

    Hrišćani čine većinu stanovništva. Među njih spadaju i cionistički hrišćani, pentekostalci, rimokatolici, metodisti, holandski reformisti i anglikanci. Muslimani, hinduisti i judaisti čine manjine.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    - Muzej aparthejda, koji oslikava uspon i pad južnoafričkog perioda segregacije i ugnjetavanja, apsolutno se mora posetiti. Sa mnogo pažnje posvećenoj detaljima i velikim naglaskom na neljudskoj filozofiji aparthejda, ne štedeći nikoga, posetiocima se čak, na ulazu, daju kartice na kojima stoji koje su rase, i shodno tome moraju da uđu kroz prolaz koji je namenjen za njih. Ovo ostaje jedan od najevokativnijih muzeja Južne Afrike.
    - Smešten u srcu kulturne zone, muzej Afrika se nalazi unutar impresivne stare voćne pijace u ulici Bri, pored kompleksa Pijačnog pozorišta. Najzanimljivija izložba nudi detalje Suđenja za izdaju 1956-1961. godine, čiji su učesnici bili nekih od najvažnijih ličnosti ’’nove’’ Južne Afrike. Izložba Sofijataun je takođe izuzetna, i na njoj se može videti model šebina (bara koji radi na crno) u prirodnoj veličini, a mogu se čuti i zvuci i muzika. Ostatak izložbe govori o Johanesburgu od Kamenog doba pa nadalje, o razvoju južnoafričke muzike i o istoriji stambenog prostora u gradu.

    Dvorci i palate

    Dvorac dobre nade, sagrađen između 1666. i 1679. godine od strane Holanđana, ovaj petougaoni dvorac sa kamenim zidovima niko nije dirao tokom čitavog njegovog postojanja od 350 godina, ako ne računate meteže skorijeg datuma koje su izazvale horde školaraca i turista. Vredi podesiti svoju poseti tako da se podudari sa nekim od obilazaka (podnevni obilazak tokom vikenda se podudara sa smenom stražara, pošto je dvorac i dalje vrhovni štab vojne komande Zapadnog Kejpa), no, vrlo lako se možete i sami snaći.

    Verski objekti

    - Zvanično nazvana Katedralska crkva Sv. velikomučenika Đorđa u Kejptaunu, dizajnirana je od strane sera Herberta Bejkera pred kraj 19. veka. No, poznatija je kao Katedrala Sv. Đorđa, ili Narodna katedrala, pošto je to jedan od par verskih objekata koji je bio otvoren za ljude svih rasa za vreme aparthejda.
    - Idući niz Put doline Klipspruit, naići ćete na crkvu Regina mundi, koja je, kao sastajalište zajednica, bila od vrhunske važnosti u borbi protiv aparthejda. Policija se često svetila, što se može videti po rupama od metaka u plafonu, sa desne strane glavnog oltara. Prečka desnog oltara je takođe okrnjena, tamo gde je bila udarena policijskom puškom.

    Ostale atrakcije

    - Jug Konstantije, šumovita oblast, omiljeno je mesto za izlete i šetnje, od kojih je najizazovnija šetnja od 6 km do pećine Slonovo oko, unutar - Prirodnog rezervata Silvermajn. Krivudavi put je veoma strm, i nema mnogo senovitih delova kako se penjete više uz Konstantijaberg (928 km), stoga ponesite šešir i vodu.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    - Braiflejs, meso pečeno na otvorenoj vatri, na drva ili na ugalj, veoma je popularno i obično se sprema za društvena dešavanja tokom vikenda. - Samo pečenje mesa, kao i čitavo to dešavanje, naziva se brai.
    - Pap je kaša koja se pravi od kukuruznog brašna. Slappap (tečna kaša) je glatka i često je jede za doručak, stivepap (čvrsta kaša) ima u sebi više testa i grudvastija je, i često se koristi kao zamena za pirinač ili neku drugu namirnicu koja sadrži skrob. Krumelpap (mrvičasta kaša) je suvlja, podseća na kuskus, i često se služi na braiju, prelivena sočnim sosom od paradajza.
    - Potjikos je dinstano jelo od mesa i povrća koje se pravi u gvozdenom kotliću na otvorenoj vatri. Jedno od omiljenih jela na braijima.

    Piće

    Opštinska voda sa česme je obično bezbedna za piće. U nekim oblastima, kao što su Hartebeespoort Dam, preporučljivo je da prokuvate vodu pre nego što je popijete.

    Šta raditi i gde izaći

    - Nacionalni park slonova Ado: Slonove je lako uočiti u ovom parku u Istočnom Kejpu, u kojem takođe borave i crni nosorozi, bufali i antilope. Odeljak sa slonovima je osnovan 1931., sa samo 11 preostalih slonova, dok danas postoji više nego 450. Uživajte u vožnjama na lov uz vodiče, konje, pešačenje i terenska vozila 4x4.
    - Velika kolonija ljupkih afričkih pingvina živi u zaštićenom delu Stenovite plaže u Sajmonstaunu, blizu Kejptauna, i za malu sumu novca za ulaz možete da ih pogledate i doživite izbliza. Vodite računa kada tamo idete automobilom – pingvini se ponekad gegaju preko puteva.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    Kružne ture

    Kružne ture

    Znameniti gradovi
    Nezaboravni pejzaži
    Od mita do stvarnosti
    Izleti i vikend ture

    Izleti i vikend ture

    Upoznajte Srbiju
    Posetite Evropu
    Uživajte u vikendu
    Metropole

    Metropole

    Svetske metropole
    Turističke atrakcije
    Nezaboravna putovanja
    First minute

    First minute

    Popusti za rane uplate
    Najbolje ponude
    Top destinacije