Jordan

    Najveći broj ljudi posećuje Jordan zbog njegove istorije, što je razumljivo. Za jedno od Novih sedam svetskih čuda izglasan je upravo jordanski izgubljeni grad Petra, 2000 godina stari grad kraljevstva Nabatejaca, crven poput ruže, koji se izdiže iz kamenja, dragulj u kruni kulture Jordana i jedan od glavnih mamaca za mnoge putnike još otkada se pojavio u filmu ’’Indijana Džons i Poslednji krstaški pohod’’.
    Nije samo veličanstveni grad Petra ono što mami posetioce: Jordan je i prepun priča iz daleke prošlosti, kao i dragocenih relikvija koje dokazuju istinitost tih priča. Pogledajte - evo mesta na kome je Jovan krstio Isusa u Betaniji kraj Jordana. A možete i ići stopama Lorensa od Arabije, od njegove glavne utvrde u Azraku, pa do pustinja Vadi Rama, gde je film sniman, a možete se prepustiti terapeutskim blagodetima posete Mrtvom moru, pešačiti duž puteva koji se pominju u Starom zavetu, upiti pogledom Obećanu zemlju koja je bila otkrivena Mojsiju, i gledati predeo koji se neznatno promenio za poslednjih 2000 godina.

    Geografija i klima

    Položaj

    Jordan, zvanično Hašemitska Kraljevina Jordan, jeste kraljevina na Istočnoj obali reke Jordan. Zemlja se graniči sa Saudijskom Arabijom ka istoku i jugoistoku, sa Irakom ka severoistoku, Sirijom ka severu i Zapadnom obalom i Izraelom ka zapadu, sa kojim deli vlast nad Mrtvim morem.

    Regioni i okruzi

    Jordan je podeljen na 12 provincija koje se nazivaju Guvernoratima, koji se dele na 54 departmana.

    Klima

    Klima u Jordnau je polu-suva leti, sa prosečnom temperaturom od 30 °C, i relativno hladnom temperaturom zimi, od oko 13 °C.

    Razumevanje

    Kultura

    Kultura Jordana, kao i njegov govorni jezik, vrednosti, verovanja, jesu arapski, s obzirom da je ovo kraljevstvo u srcu Jugozapadne Azije. Kulturna scena Jordana je veoma raznolika, sa mnogo raznih umetnika, verskih sekti i etničkih grupa, a svi oni borave zajedno na ovom malom prostoru, jer Jordan ima reputaciju stabilne i tolerantne zemlje.

    Jezik

    Zvanični jezik je arapski. Engleski se govori širom zemlje, iako nema zvanični status.

    Religija

    Islam je veroispovest koja prevladava u Jordanu, i to je glavna veroispovest i za Arape i one koji nisu Arapi.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    - Nacionalni arheološki muzej se nalazi severozapadno od Herkulovog hrama. Poseduje značajnu zbirku predmeta iz svih doba jordanske i regionalne istorije, počevši od jerikonskih lobanja starih 6000 godina, pa do umetničkih radova iz perioda Omejadskog kalifata. Takođe može da se pohvali nekim primercima Svitaka sa Mrtvog mora nađenih u Kumranu 1952., kopijom Mešine stele i odabranim rukotvorinama iz Petre i Džeraša. Najveći broj eksponata je obeležen na engleskom.
    - Madabski muzej obuhvata nekoliko starih rezidencija u Madabi. Neki od vrhunaca muzeja jeste i mozaik iz 6. veka na kome je nagi satir, drski (i delimično oštećeni) mozaik koji predstavlja Arijadnu koja pleše sa činelama na šakama i stopalima, kao i mozaik u dvorištu na kome su dva ovna vezana za drvo - popularna scena kojom se predstavlja Avramovo žrtvovanje. Odvojite par minuta u Folklornom muzeju, koji se takođe ovde nalazi, i poseta njemu je uključena u cenu ulaza. Tamo ćete videti nakit, tradicionalne kostime i kopiju Mešine stele.

    Dvorci i palate

    Ulaz u Karakški dvorac se nalazi na južnom kraju ulice Al Kala. Unutar dvorca, table sa informacijama pružaju detaljne opise istorije i funkcije svake strukture. Ponesite bater-lampu kako biste mogli da istražite mračnije regione, i pazite svoju glavu zbog niskih ulaza. Radovi na rekonstrukciji i iskopavanju unutar zamka traju i dalje. Do glavnog ulaza, Otomanove kapije, može se doći mostom preko suvog šanca. Krstaševa kapija (stari ulaz) nije otvorena za javnost. Od Otomanove kapije, prođete šalter za izdavanje ulaznica i skrenete levo.

    Verski objekti

    Crkva Sv. Stefana, sada u ruševinama, zaštićena ružnim hangarom, jedna je od četiri crkve nekadašnjeg sela. Unutra, veličanstveni mozaici datiraju iz 785. g. n.e. Ako vam se zavrti u glavi od mozaika posle Madabe i planine Nebo, pokušajte da skupite jednu poslednju mrvu entuzijazma za ovo dobro očuvano remek-delo. Tu su prizori lova, ribolova i poljoprivede, scene iz svakodnevnog života (npr. dečaci koji uživaju u vožnji čamcem, čovek koji jaše noja), a tu su i imena onih koji su pomogli da se plati za mozaik.

    Ostale atrakcije

    Prirodni rezervat Dana je jedan od skrivenih dragulja Jordana. Glavna tačka ovog rezervata jeste šarmantno kameno selo iz 15. veka, Dana, koje se na strmini njiše ispod Glavnog kraljevog puta, pružajući izuzetan pogled na dolinu ispod. Ovaj rezervat je najveći u Jordanu i obuhvata razne vrste terena, od peščenjačkih stena u blizini Dane, preko 1500 metara visokih, do nizije od 50 metara ispod nadmorske visine u Vadi Arabi. Zaklonjene unutar crvene stene, nagibi predstavljaju zaštićene doline u kojima se nalazi začuđujuće raznoliki ekosistem.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    Jordanska kuhinja je veoma homogena, jela su slična svuda u regionu. Jedna od svakodnevnih namirnica je kobez, veliki, ravni hleb koji se prodaje u pekarama širom zemlje za par stotina fila. Izvrstan je kada je sveže ispečen. Nacionalno jelo Jordana je mansaf, koje se sprema sa džamidom (jogurtom sušenim na suncu). Na sajtu Grumpygourmet.com mansaf je opisan kao ’’ogromna plitka zdela sa tradicionalnim hlebom - šrakom, koji nalikuje tankim palačinkama, uz gomile blistavog pirinča i komade jagnjetine koji su kuvani u jedinstvenom sosu napravljenom od džamida i začina, prošaran zlatnim borovim semenjem.’’

    Piće

    - Arapska kafa: jaka i služi se u malim šoljicama, predstavlja više tradiciju nego piće.
    - Vino: zahvaljujući hrišćanskoj manjini, Jordan ima dugu tradiciju proizvodnje vina.

    Šta raditi i gde izaći

    - Upoznajte se sa nešto novijom istorijom u utvrdi u Azraku, glavnoj utvrdi Lorensa od Arabije za vreme Velike arapske bune 1917., potom se uputite na istok prema Mafraku i istražite napušteni crni bazaltni grad Um al Džimal.
    - Iznajmite vodiča sa vozilom na 4 točka i nestanite u istočnoj pustinji. I baš kad pomislite da ste na putu ka nedođiji, naletećete na Kasr al Tubu, najudaljeniji od svih omejadskih pustinjskih zamkova.
    - Iskočite kao čep od plute iz guste slane vode Mrtvog mora. Kada so počne da vas peče, obrišite suze u ekstravagantnom banjskom tretmanu u jednom od susednih odmarališta.
    - Držite oči širom otvorene ne biste li spazili kojeg ibeksa (divlju planinsku kozu) prilikom pešačenja u Prirodnom rezervatu Dana. Sve ono što propustite kod spoljašnjih kamenih slojeva, nadoknadiće vam entuzijastični šumari jednom od eko-koliba, u živahnim večernjim razgovorima.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    Specijalne ponude

    Specijalne ponude

    Saznajte prvi
    Promotivne akcije
    Najpovoljnije ponude
    Izleti i vikend ture

    Izleti i vikend ture

    Upoznajte Srbiju
    Posetite Evropu
    Uživajte u vikendu
    Kružne ture

    Kružne ture

    Znameniti gradovi
    Nezaboravni pejzaži
    Od mita do stvarnosti
    Metropole

    Metropole

    Svetske metropole
    Turističke atrakcije
    Nezaboravna putovanja