Jemen

    Jemen je autentično arabijski, protivotrov za blještavi bling-bling nakit Arapskog zaliva, i ujedno i najfascinantnija destinacija Poluostrva.
    Izvan glavnog grada, istražite utvrđena sela na vrhovima litica, koja nadgledaju kultivisane ravnice, ili pešačite pobrđem planina Haraz. Prema istoku, hodajte senovitim ulicama Šibama, ’’Pustinjskog Menhetna’’ Freje Stark, gde se devetospratni tornjevi od blata uzdižu kao testament jemenskih graditeljskih veština. Na obali, posetite prometne ribarske luke Al Mukale ili Al Hujdajdaha. Najudaljenije mesto Jemena jeste ’’arapski Galapagos’’, arhipelag Sokotra. Otisnite se ušćem zaliva Aden, a Sokotra je od Sane, glavnog grada Jemena, udaljena 2 sata vožnje vazdušnim putem. 37 % biljnih vrsta, 90 % reptila i oko 90 % beskičmenjaka koji se nalaze ovde ne mogu se naći nigde drugde na planeti.

    Geografija i klima

    Položaj

    Republika Jemen, obično poznata kao Jemen, jeste zemlja koja se nalazi na Srednjem Istoku, zauzimajući jugozapadni i južni kraj Arapskog poluostrva. Graniči se sa Saudijskom Arabijom ka severu, Crvenim morem ka zapadu, i Omanom ka istoku.

    Regioni i okruzi

    Jemen je podeljen na 20 guvernorata i na jednu samoupravnu opštinu.

    Klima

    Informacije o prosečnoj temperaturi, kišnim i snežnim padavinama se može dobiti u odgovarajućoj klimatskoj stanici u Jemenu.

    Razumevanje

    Kultura

    Zbog svog svoje jedinstvene geografske lokacije i drevne istorije, Jemen je razvio veoma specifičnu kulturu, koja se razlikuje od kultura njenih suseda. Jemen je kulturološki bogata zemlja, koja je primala uticaje iz mnogih civilizacija, poput rane civilizacije Šebe.

    Jezik

    Zvanični jezik je savremeni standardni arapski. Jemenski arapski ima nekoliko regionalnih dijaletkata.

    Religija

    Religija u Jemenu se sastoji iz dve glavne islamske verske grupe – sunita i šiita.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    - Nacionalni muzej, za koji se tvrdi da je najveći muzej na Arapskom poluostrvu, definitivno jeste jedan od najboljih. U prizemlju i na prvom spratu nalaze se zbirke statua, figurica i ostalih rukotvorina koje oduzimaju dah, a potiču iz predislamskih kraljevstava Sabe i Hadramavta. Na drugom spratu sva pažnja je usmerena na srednjevekovni islamski period, dok se na najvišem spratu nalazi nešto manje uzbudljiva mešavina prepariranih lavova i reprodukcija sukova Sane.
    - Muzej Mukala: Zauzimajući nekadašnju elegantnu Sultanovu palatu, u ovom muzeju se održavaju izložbe koje se sastoje iz stvari vezanih za sultana i za istoriju grada. Najveći deo objašnjenja je na engleskom, ali ova ogromna bela građevina je verovatno nešto za šta ćete prikovati pažnju više nego na sam njen sadržaj.

    Dvorci i palate

    Izvorno sagrađena u 19. veku kao odbrambena utvrda, Sultanovu palatu je 1920-tih u svoju rezidenciju pretvorio sultan Al-Kateri. On nije bio suptilna ličnost, i njegova kuća, koja se sastoji iz 90 prostih soba, nadvija se nad Sajunom kao ogromni svadbeni kolač. U ovoj palati se danas nalazi jedan od najboljih muzeja u zemlji.

    Verski objekti

    - Među gradske džamije koje vredi pogledati ubraja se džamija Al-Aidrus, sagrađena sredinom 19. veka na vrhu ruševina starih 600 godina, i neobični mali minaret Aden, koji predstavlja sve što je ostalo od džamije sagrađene u 8. veku. Ni muslimanima ni onima koji to nisu nije dozvoljeno da uđu unutra.
    - Mala ali elegantna džamija Kubat al-Bakirijah sagrađena je za vreme Osmanlijskog carstva, a renovirana u 19. veku.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    Najautentičnije jelo je salta, dinstano jelo od mesa začinjeno piskavicom, koje se obični služi u vreme završetka glavnog obroka.
    Fahsah je poput salte, ali sa više mesa.
    Kišr je lagano, začinjeno kafeno piće koje se pravi od ljuspica kafenog zrna.

    Piće

    Vodu iz česme bi trebalo izbegavati.
    Mnogi stanovnici Jemena piju čaj (šaj) ili kafu (kahva ili bun) uz svoje obroke.
    Jemenska kafa je znatno slabija od jake turske kafe koja može da se nađe u nekim drugim delovima poluostrvske Arabije.

    Šta raditi i gde izaći

    - U srcu Stare Sane nalazi se suk al-Milh. Iako ime ukazuje na to da je jedini proizvod koji se tamo nudi so, to nije tačno. Ovde se može naći sve, od mobilnih telefona do kesica sultanine. Gotovo je nemoguće istaći neku pojedinačnu zgradu, suk ili bilo šta što bi posebno trebalo videti, ali pijaca kata, u središtu glavnog grada, mahnito je krcata u vreme ručka.
    - Barem 20 turskih kupatila (hamama) se nalazi u gradu i oni predstavljaju neka od najboljih mesta za druženje sa lokalnim stanovništvom i ukoliko govorite arapski, da čujete najnovije tračeve.
    - Park As-Sabain: Unutar parka koji zauzima 50.000 kvadratnih metara nalaze se senoviti delovi za piknike, a tamo ćete takođe naći i ljuljaške, tobogane i nekoliko zabavnih centara.
    - Al Hujdajdah: Ova ribarska luka Crvenog mora prepuna je raznobojnih drvenih ribarskih čamaca, kojima upravljaju posade iz Jemena, Eritreje i Džibutija. Posetite mirisnu i živahnu riblju pijacu, na kojoj možete videti mnoge vrste ribe, između ostalog i ajkulu, sabljarku i tunu, koje se prodaju tek pristigle sa čamca onome ko najviše nudi.
    - Udaljeni arhipelag Sokotra, koji je 2008. najzad postao jedan od rezervata Svetske mreže biosfernih rezervata, predstavlja arapsku verziju Galapagosa u smislu jedinstvene flore i faune. 700 godina staro drveće zmajeve krvi i pustinjska ruža Sokotre stoje nasuprot tolkinovskih vrhova planina Hagijer, tvoreći tako jedinstveni pejzaž. Nerazvijena, netaknuta, sa svega nekoliko puteva - samo 2000 posetilaca se svake godine primakne obali.
    - Ako ste željni kakvog jela ili pića, klub Zlatni mohur, deo hotela Zlatni mohur (koji pripada lancu Šeratonovih hotela i odmarališta), nudi vam osveženje kako u vidu jela tako i u vidu pića, i to na privatnoj ali blatnoj plaži. U cenu pristupa uključeno je i korišćenje tuša i objekata za presvlačenje, a imate i pristup hotelskim restoranima.
    - Možete se takođe naoružati spretnim hodom po palubi u slučaju uzburkane vode, i zaputiti se čamcem kako biste obišli Aden onako kako dolikuje.
    - Turistička luka i njeno pristaništa predstavljaju lokaciju za šetnju punu boja, naročito rano ili kasno u toku dana, kada čamci, čiji se dijapazon kreće od tradicionalnih sambuka (lokalnih čamaca) do divovskih supertankera, konstantno pristaju i odlaze u sve većem broju.
    - Šaharah je selo koje se diči jednim od najspektakularnijih pogleda u zemlji. Najpoznatija je po svom kamenom mostu iz 17. veka (koji je manji nego što deluje na brošurama i plakatima) - veličanstveni su i konstrukcija koja se sastoji iz krečnjačkih cigala i položaj mosta, koji sa planine nadgleda duboki kanjon. Čini vam se kao da se nalazite u Tolkinovoj Srednjoj Zemlji.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    Izleti i vikend ture

    Izleti i vikend ture

    Upoznajte Srbiju
    Posetite Evropu
    Uživajte u vikendu
    Specijalne ponude

    Specijalne ponude

    Saznajte prvi
    Promotivne akcije
    Najpovoljnije ponude
    Metropole

    Metropole

    Svetske metropole
    Turističke atrakcije
    Nezaboravna putovanja
    First minute

    First minute

    Popusti za rane uplate
    Najbolje ponude
    Top destinacije