Tokio - Japan

Tokio (0), Japan (0)
Tokio, Japan - hoteli, avio karte, aranžmani 2019, metropole

Tokio je velika, bogata i fascinantna metropola. U Tokiju ćete naći sve, od spomenika miru, tamjana i molitvi, do uzbudljivih arkadnih igrica i mnogobrojnih čuda tehnike.
Obedujte u restoranima svetske klase, kupujte na najvećoj ribljoj pijaci na svetu i okusite najbolji svetski suši. Posetite kafee ili uživajte u nekom baru pijući sake.

Geografija i klima

Položaj

Tokio je glavni grad Japana, središte oblasti Velikog Tokija, i najveća je metropola u Japanu.

Regioni i okruzi

Podeljen je na posebne odeljke koji su nekada činili homogeni Tokio.

Klima

Tokio i većina njegovog kopnenog dela nalaze se u oblasti vlažne subtropske klimatske zone, sa vrelim vlažnim letima i uglavnom blagim zimama sa svežim kišnim padavinama.

Razumevanje

Kultura

U Tokiju postoji mnogo muzeja, kao i mnogo pozorišta za scenske umetnosti. Mnogo raznih festivala se održava širom ovog grada.

Jezik

Zvanični jezik je japanski.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Nacionalni muzej Tokija: ako imate vremena da posetite samo jedan muzej u Tokiju, neka to bude ovaj. U njegovim veličanstvenim građevinama čuva se najveća svetska zbirka japanske umetnosti. Ova građevina potiče iz 1939. godine i urađena je u stilu koji spaja zapadne i japanske arhitektonske motive. Muzej ima četiri galerije, od kojih je najbitnija Honkan (Glavna galerija). Ako želite uvod u istoriju japanske umetnosti od Džomona do Edoa, uputite se na 2. sprat. U ostalim galerijama videćete drevnu grnčariju, religijske skulpture, oružje i ratnu opremu, izuzetne lakirane predmete i kaligrafiju.
- Nacionalni muzej zapadne umetnosti ima korene u francuskom impresionizmu, ali njegov arsenal se kreće od srednjevekovnih slika Madone i deteta pa sve do apstraktnog ekspresionizma 20. veka. Sva velika imena su ovde, naročito Mane, Rodin, Miro i holandski umetnici. Tu se takođe održavaju veoma popularne privremene izložbe koje pozajmljuju eksponate od muzeja kao što je npr. Museo del Prado u Madridu. Glavnu građevinu je kasnih 1950-tih dizajnirao Le Korbizje (dograđivan je nekoliko puta od tada) i danas se nalazi na listi Uneskove Svetske baštine.

Dvorci i palate

Kjoko Higaši-gjoen - Istočni vrt Kraljevske palate, na lokaciji starog šogunskog dvorca Edo, jedini je deo Kraljevske palate koji se redovno otvara za javnost. Ako tražite spoj suzdržanosti, elegancije i vrtova formalnog izgleda, došli ste na pravo mesto. Uđite kroz Otemonsku kapiju, koja je nekada predstavljala glavni ulaz u dvorac, i pogledajte originalni šanac zajedno sa temeljima unutrašnjeg dvorca. Videćete i čajnu kuću, ribnjak i vodopad.

Verski objekti

- Čingodo-Dži: ovo čudno malo tiho svetilište na obali Dembo-ina odaje počast tanukijima (rakunskim psima koji u japanskim mitologiji predstavljaju i mistična stvorenja koja menjaju oblik). S obzirom da su odlična tema za umetnike, često se pojavljuju u japanskim drvorezima kao npr. na ’’Sedam čuda rakuna lakrdijaša’’ Utagave Kunijošija.
- Hačiman-Džindža (Hačimanski hram): toliko je mali da možete proći pored njega i ne primetiti ga, a upravo je to ono što ga čini lokacijom vrednom posete. Vrednosti nekretnina u Ginzi su prouzrokovale gradnju verskih objekata na drugim mestima (ili njihovo premeštanje na krovove hramova u Ginzi).

Ostale atrakcije

- Najuspešniji svetski zabavni park jeste Tokijski Diznilend, koji je za decu, a tu je i Tokyo DisneySea, više namenjen odraslima.
- Kompleks od četiri građevine istočno od stanice, Sunshine City, najčešće posećuju kupci, kao i oni koji žele da vide Namko Namdžataun. Gurmanima će se više svideti zabavni parkovi sa tematikom hrane, posvećeni avanturama u gjozi (valjušcima prženim u tiganju), sladoledu i dezertima, a ostali mogu da pobegnu u ’’šumu za isceljenje’’ zarad masaže.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

U Tokiju postoji na desetine hiljada restorana u kojima je manje-više zastupljena kuhinja iz celog sveta, ali takođe nudi i nekoliko jedinstvenih lokalnih specijaliteta. Nigirizushi (riba pritisnuta uz pirinač), u čitavom svetu poznata kao suši, zapravo potiče iz Tokija. Još jedan specijalitet je mondžajaki, sočnija verzija okonomijakija punjena kupusom, sa veoma tankim slojem smese za palačinke kako bi se postigla lepljiva, karamelizovana tekstura.

Šta raditi i gde izaći

- Onseni (vrele kupke) čine esencijalni deo japanskog života, mada mogu malo i da šokiraju strance. U suštini, kupate se nagi u gotovo kipućoj vodi sa grupom neznanaca. Kada se na to naviknete, predstavlja veoma opuštajuće iskustvo. Možete ih naći ili unutar grada ili u prirodi, na svežem vazduhu.
- Tokio možda jeste betonska džungla, ali urbani život je neverovatno blizak spokoju planina, šuma i dobro održavanim stazama. Pešačite i kroz Niko i kroz Kamakuru, obližnje lokacije koje pripadaju Uneskovoj Svetskoj baštini. Uputite se vozom duboko u Nagano, kako biste se još više odaljili od gužve i dospeli do zelenila.
- Penjanje uz čuvenu planinu Fudži je popularna opcija (barem leti), s obzirom na to da penjačima početnicima nije potrebno nikakvo prethodno iskustvo kako bi dospeli do vrha.
- Super-brzi japanski vozovi prevoze putnike iz centra Tokija u srce skijaškog odmarališta u roku od samo 90 minuta.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Nova godina

Nova godina

Hit destinacije
Romantičan ili party provod
Ispunite novogodišnje želje
Banje i wellness

Banje i wellness

Banjski turizam
Opuštanje u spa centrima
Odmor i dobra zabava
Egzotične destinacije

Egzotične...

Putovanja iz snova
Egzotične zemlje
Daleke destinacije
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije