Japan

    Japan je zemlja neverovatnih kontrasta: sa jedne strane su veliki, šljašteći, multimilionski gradovi, opremljeni najsavremenijom tehnikom, dok s druge strane u seoskim predelima preovladava vekovima stara Japanska kultura sa gejšama, zen kamenim baštama, hramovima i svetilištima.
    Masovna (popularna) kultura u Japanu je pravi mamac za turiste omogućujući im da ovde pronadju stvari koje se jos izvestan period vremena neće pojaviti u ponudi u drugim delovima sveta.

    Geografija i klima

    Položaj

    Japan je ostrvska zemlja u Istočnoj Aziji. Smeštena u Pacifičkom okeanu, nalazi se istočno od Japanskog mora, Kine, Severne Koreje, Južne Koreje i Rusije, i proteže se od Ohotskog mora na severu do Istočnog kineskog mora i Taivana na jugu.

    Regioni i okruzi

    Japan se sastoji od četrdeset sedam prefektura od kojih je svaka prefektura podeljena na gradove, varošice i sela.

    Klima

    Klima Japana je pretežno umerena, ali dosta varira od severa ka jugu. Japan se deli na šest glavnih klimatskih zona.

    Razumevanje

    Kultura

    Japanska kultura je u velikoj meri evoluirala od svojih korena. Savremena kultura je kombinacija uticaja iz Azije, Evrope i Severne Amerike. Tradicionalna japanska umetnost obuhvata izradu predmeta od keramike, tekstila, umetnost mačevanja i lutkarstva, pozorišnu umetnost (Bunraku, Kabuki, Noh i Rakugo) ceremoniju čaja, izradu ikebana, ratničku umetnost, kaligrafiju, origami umetnost i mnoge druge.

    Jezik

    Više od 99% stanovnika Japana govori japanski jezik.

    Religija

    Velika većina stanovnika Japana upražnjava Budizam i Šinto, uključujuci veliki broj sledbenika sinkretizma obe religije.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    Kjoto Medjunarodni Manga muzej: Ova nova vrsta muzeja ima kolekciju od nekih 300,000 mangi (Japanskih stripova). Smešten u zgradi u kojoj se ranije nalazila osnovna škola, muzej vas savršeno uvodi u svet manga stripova. Dok se većina manga prikazuje, naravno,na japanskom, kolekcija prevedinh dela raste.

    Dvorci i palate

    Takodje poznat kao Šaran dvorac, Hirosima-jō je prvobitno izgradjen 1589.godine, ali mnogo toga je bilo demontirano nakon Meidži revolucije, sa izizetkom tornja, glavne kapije i kula. Ostaci su totalno uništeni nakon pada atomske bombe i ponovo izgradjeni od armiranog betona 1958.godine. Za one koje interesuje japanska feudalna prošlost i veličasnstveni enterijeri, Nijō-jō je fascinirajuća destinacija. Imajte na umu ipak, da su zbog velike navale, kako japanskih kako stranih turista gužve neizbežne i da ako više želite mir i tišinu, probate rane jutarnje ili kasne popodnevne sate za posetu ovom objektu. Nijo-jo je sagradjen 1603.godine kao glavna rezidencija Toukugave Iejasua.

    Verski objekti

    - Zenkō-Ji hram - veruje se da je izgradjen u 7.veku i da je tu bila izložena Ikko-Sanzon, navodno prva Budistička slika koja je došla u Japan (552.godine posle nove ere, iz Koreje). Slika ima poveliku istoriju. Ipak, ne očekujte da je vidite. Priča se da je 37 generacija careva nije videlo, mada posetioci mogu da vide kopiju svakih sedam godina. Ovaj hram čini dobru promenu od neprekidne gužve Higashi Hongan-ji. Enterijer glavne dvorane je kitnjast i uzvišen.
    - Nishi Hongan-ji je prvobitno sagradjen 1272.godine na Higashiyama planinama od strane Kakushin sveštenice, ćerke Shinran, koji je bio osnivač budističke Jōdo-Shin-shū škole. Hram je preseljen na njegov sadašnji položaj 1291.godine, na zemljište koje je darovao Toyotomi Hideyoshi (šogun iz 16.veka)

    Ostale atrakcije

    - Glavna zgrada u Dōgo Onsen, Dōgo Onsen Honkan,je izgradjena 1894.godine i označena je kao važan kulturni objekat 1994.godine. Trospratna,u zamak stilu, ova zgrada obuhvata tradicionalni dizajn elemenata, a na vrh se nalazi statua bele čaplje u znak sećanja na njeno legendarnog poreklo.
    - Chinzan-Sō - ova prelepa, brežuljkasta bašta, površine 66,000 kvadratnih metara je bila deo imanja Medižija - političara i državnika, i duž njenih staza nalaze se brojni antikviteti doneseni iz svih krajeva Japana. Najznačajnija je 16,7 metara troospratna pagoda, za koju se smtra da je stara oko 1 000 godina, koja je premeštena iz oblasti Hirošime, kao i fenjeri, spomenici i tori (japanska tradicionalna kapija).

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    Primarno jelo u Japanu je pirinač. Sastojci kao što je sirovo meso, koje se danas dosta upražnjava ranije nisu bili korišćeni. Japanska kuhinja je poznata po sezonskoj hrani.
    Suši je kriška sirove morske ribe koja se služi zajedno sa pirničem.
    Sahimi - kriške sirove morske ribe utopljene u soja sosu.

    Piće

    Japanci dosta knzumiraju: zeleni čaj u kancelarijama, na poslovnim sastancima i za vreme obroka, ali i sve vrste alkoholnih napitaka, naročito u večernjim satima, u društvu prijatelja i kolega.
    Sake - vino od pirinča služeno hladno ili toplo.
    Shochu - jaka votka, kao špiritus obično mešana sa blagim pićima da bi se napravili kokteli.

    Šta raditi i gde izaći

    - Kada Japanci žele da se odmore, oni odlaze u odmarališta koja sadrže prirodne tople izvore (onsen). Poznata odmarališta uključuju Dogo u Matsuyama, Shikoku, jedan od najstarijih u Japanu i Ibusuki, na južnom vrhu Kyushu, poznat po toplim peščanim saunama.
    Ovaj obalski grad, jedan sat južno od Tokija, je bio mesto Japanskih srednjovekovnih vlada, i pun je istorijskih znamenitosti. U glavnu atrakciju spada džinoski bronzani Veliki Buda i raznobojno svetilište Tsurugaoka Hachiman-gu.
    - Nedaleko od Hirošime je božanstveno ostrvo Miyajima, gde poznata crvena Shinto torii (kapija) naizgled pluta na moru kada je plima. Atrakcija uključuje Itsukushima svetilište, ukrotitelje jelena, i zičare do centralne planine odakle se moće posmatrati panorama.
    - Kada dodje zima, radite ono što mnogi Japanci rade - skijajte. Planine ovde obiluju prvoklasnim ski odmaralištima, posebno Japanski Alpi i Hokaido. Mnoga odmaralista takodje imaju tople izvore (onsen) za odmor posle skijanja.
    - Sumo rvanje - tradcionalan japanski sport - ne propustite da pogledate neku od borbi.
    Univerzalni studiji - Japanin Osaka i Tokio Dizni su enormno popularni kod dece.
    - U Tokiju ili Osaki možete gledati bunraku, jedinstvenu formu lutkarskog pozorišta,ili dramatične forme noh ili kabuki pozorišta koje karakterišu učesnici obučeni u raznobojne tradicionalne kostime.
    - Nekoliko bivših luka gde su se lovili kitovi sada predstavljaju turističku destinaciju za gledanje kitova. Januar i Mart su dobri meseci za gledanje kitova ili delfina.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    Metropole

    Metropole

    Svetske metropole
    Turističke atrakcije
    Nezaboravna putovanja
    Izleti i vikend ture

    Izleti i vikend ture

    Upoznajte Srbiju
    Posetite Evropu
    Uživajte u vikendu
    Kružne ture

    Kružne ture

    Znameniti gradovi
    Nezaboravni pejzaži
    Od mita do stvarnosti
    First minute

    First minute

    Popusti za rane uplate
    Najbolje ponude
    Top destinacije