Jamajka

    Treće po veličini ostrvo u Karibima, a i jedno od najšarenijih. Iza idiličnih plaža od belog peska i živopisnog tropskog cveća Jamajke nalaze se plavi planinski vrhovi. Dom rastafarijanaca, ovo ostrvo predstavlja i pobunu boja - crvene, zlatne i zelene.
    Cenjeno kao mesto rođenja Boba Marlija, Jamajka i dan-danas u srcu nosi rege-muziku. Pirinač i grašak, rum, kafa i kriket čine njenu dušu. Izvanredne turističke ustanove i atrakcije kreću se od bogatih parkova do privlačnih kolonijalnih gradova i noćnog života obasjanog neonskim svetlima. Negril i zaliv Montego su dva glavna obalna odmarališta na Jamajci, koja privlače turiste raskošnim peskom, živahnim klubovima, kvalitetnim restoranima i golfom svetske klase. Opušteni Negril diči se plažom od 7 km, dok se prometni zaliv Montego može pohvaliti reputacijom grada idealnog za žurke.

    Geografija i klima

    Položaj

    Jamajka je ostrvska država u sklopu Velikih Antila. Smeštena je na Karipskom moru, oko 145 km južno od Kube, a 191 km zapadno od Hispanjole, ostrva na kome se nalaze dve suverene države, Haiti i Dominikanska Republika.

    Regioni i okruzi

    Jamajka je podeljena na 14 župa, koje su grupisane u tri istorijska okruga koji nisu administrativno važeći.

    Klima

    Klima na Jamajci je tropska, sa vrelim i vlažnim vremenom, iako je u višim regionima u unutrašnjosti umerenija.

    Razumevanje

    Kultura

    Jamajčanska kultura predstavlja bogatu mešavinu kultura koje su se na njoj razvijale. I prvobitni doseljenici Taino i španski osvajači koji su došli nakon njih (a koje su, opet, pokorili britanski), dali su glavni doprinos u razvoju jamajčanske kulture.

    Jezik

    Zvanični jezik Jamajke je engleski.

    Religija

    Hrišćanstvo je najveća veroispovest na ovom ostrvu.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    Trenčtaun, koji je život započeo kao veoma cenjen stambeni projekat ostvaren 1930-tih od strane Britanaca, nadaleko je čuven kao mesto u kome su nastali ska, rokstedi i rege-muzika. Ovekovečen je u smelim pričama brojnih rege-pesama, od kojih je jedna od najpoznatijih ’’No woman no cry’’ Boba Marlija, zajedljiva himna Trenčtauna za koju je tekst napisao Vinsent ’’Tata’’ Ford u malenoj spavaćoj sobi u mestu koje je sada pretvoreno u Trenčtaunski muzej. U danima pre slave, Bob i Rita Marli su često posećivali ovo mesto, i čak su tamo imali i malu spavaću sobu.

    Dvorci i palate

    Samo 3 km istočno od luke Antonio, put počinje da kruži oko dubokog zaliva Turtle Crawle. Na vrhu zapadnog predgorja čuči veličanstveni blistavo-beli dvorac podignut 1980-tih od strane baronice Elizabet Siglindi Stefan fon Stefani Tisen. To je dvorac Trident, deo odmarališta lanca hotela i vila Trident. Arhitekta koji ga je projektovao, Erl Levi, naposletku je preuzeo imanje nakon nesporazuma sa baronicom. U vreme pisanja ovog teksta zamak je bio na prodaju.

    Verski objekti

    - Jedina sinagoga na Jamajci, dom Ujedinjene kongregacije Izraelaca, privlačna je građevina koja datira iz 1912. (njena prethodnica je uništena 1907. u zemljotresu). Ovu sinagogu vredi posetiti zarad njenog lepog stepeništa od mahagonija i njene galerije. Pesak vam prigušuje zvuk koraka dok lutate - simbolična uspomena na dane Inkvizicije, kada su Jevreji koji su bežali od progona u Španiji morali da praktikuju svoju veru u tajnosti na Jamajci. Sinagoga je obično zaključana, mada, ako se javite unapred možete da se dogovorite sa kućepaziteljem da vam otključa, u zamenu za malu donaciju.
    - Dva bloka istočno od trga Sema Šarpa nalazi se Berčelova memorijalna baptistička crkva, građevina od cigala koja datira iz 1835. Sem Šarp je bio đakon ove crkve. Originalna crkva je podignuta 1824. od strane Velečasnog Tomasa Berčela. Besna svetina je uništila crkvu, što je bila odmazda za Berčelovu podršku emancipaciji, ali je misionar pobegao na more. Ostaci Sema Šarpa su zakopani u podrumu.

    Ostale atrakcije

    - Nacionalni park heroja, koji zauzima 30 hektara prostora i ovalnog je oblika, nekada je bio trkalište pod imenom Kingoston. Danas, njegov severni kraj je pustoš na kojoj se napasaju koze. No, na južnom kraju parka nalazi se Krug nacionalnih heroja, koji sadrži neke intrigantne statue i spomenike. Grobnica Ser Aleksandra Bustamantea je ravna mermerna ploča koja se nalazi ispod lučnog svoda. Još zanimljiviji je Spomenik 1865-oj, podignut u znak sećanja na Pobunu u zalivu Morant, a čini ga kamen na postolju sa bronzanim bistama Abrahama Linkolna i jednim crnim robom koji drži mač.
    - Naizgled miljama udaljen od Negrilskog pojasa, Vrt Abe Džanehoj je trospratni centar za meditaciju i obrazovanje koji se nalazi na brdu, i nudi fantastični panoramski pogled čak do mora. Napajajući se solarnom energijom, okružen baštom sa povrćem, ova oktagonalna građevina jeste delo Džanoija Džadže. To je jedan dražesni rastafarijanac koji će biti više nego srećan ako sa njim započnete diskusiju o rastafarijanstvu, regeu, razvoju Negrila, ili o detaljima numerologije (ili o svemu navedenom), uz činiju njegove izvrsne domaće supe koju pravi od sastojaka iz sopstvenog vrta.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    Aki (kuvani plod drveta aki) i usoljena riba (osušeni bakalar).
    Pirinač i grašak - ovo se zapravo sastoji od pasulja pomešanog sa belim pirinčem, kokosovim mlekom, mladim lukom i kokosovim uljem.
    Paprena supa sadrži komade usoljene svinjetine i govedine sa okrom i kalaluom.
    Piletina se sprema tako što se ostavi preko noći u marinadi sa raznim začinima (kajenski biber, čili, sok od limete, itd.), kako bi dobila pun ukus pre nego što se iseče na trake i tako suši.

    Piće

    Jamajčanski rum je ukusan i moćan.
    U koktelima od ruma se sa crnim rumom meša sok od limete i šećer.

    Šta raditi i gde izaći

    - Okružen tropskom prašumom, mali zaliv Delfin u Oćo Riosu predstavlja najveću prirodnu lagunu sa delfinima, i dom je mnogim delfinima vrste Tursiops. Iskoristite priliku da interagujete i plivate sa ovim čarobnim stvorenjima, i sigurno ćete steći nezaboravno iskustvo.
    - Uskočite na splav od bambusa i pođite na uzbudljivo putovanje kroz plantaže banana i šećerne trske, i istražite Rio Grande. Zaplovite od vrhova Plavih planina u Beridejlu pre nego što se spustite do Margaretinog zaliva duž jedne od najvećih reka Jamajke.
    - Obiđite ogromni lavirint krečnjačkih pećina, izuzetni prirodni fenomen na severnoj obali Jamajke. Zelenu špilju, koja se odlikuje stalaktitima, stalagmitima, nadzemnim liticama, tunelima, i podzemnim jezerom u svojim dubinama, nekada su kao sklonište koristili Aravak Indijanci (Taino).
    - Okupajte se u lekovitim vodama Mlečne reke, posetite jedinstvenu tamošnju banju koju poseduje vlada, i uživajte u prirodno radioaktivnoj mineralnoj kupki. Otkrivene 1974., ove lekovite izvorske vode dostižu temperature i do 33 °C.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    First minute

    First minute

    Popusti za rane uplate
    Najbolje ponude
    Top destinacije
    Specijalne ponude

    Specijalne ponude

    Saznajte prvi
    Promotivne akcije
    Najpovoljnije ponude
    Izleti i vikend ture

    Izleti i vikend ture

    Upoznajte Srbiju
    Posetite Evropu
    Uživajte u vikendu
    Letovanje

    Letovanje

    Najveći izbor aranžmana
    Hoteli i privatan smeštaj
    Najpovoljnije letovanje