Tel Aviv - Izrael

Tel Aviv (0), Izrael (0)
Tel Aviv, Izrael - aranžmani, hoteli, letovanje, avio karte, metropole

Nepresušna energija, gužve na ulicama i trgovima, odličan šoping, kultura uživanja u šoljici kafe i užurbani noćni život, čine Tel Aviv jednim od najuzbudljivijih gradova na svetu. Ovolika dinamičnost čini da grad izgleda mnogo veće nego što to zaista jeste. U suštini on je po površini manji od Haife ili Jerusalima, ali skoro polovina celokupnog stanovništva Izraela živi u ovoj metropoli. Tel Aviv je pre svega priobalni grad, a plaža je duga preko 10 kilometara. Kad god imaju slobodnog vremena stanovnici uživaju na njima.

Geografija i klima

Položaj

Tel Aviv je drugi po veličini grad u Izraelu (odmah posle Jerusalima) i najveća metropola. Nalazi se na obali mediterana, na 60 km severozapadno od Jerusalima i oko 100 km južno od Haife.

Regioni i okruzi

Grad je podeljen na devet oblasti.

Klima


Tel Aviv ima toplu mediteransku klimu, sa vlažnim letima i kišnim zimama.

Razumevanje


Jezik

Zvanični jezik je hebrejski.

Religija

Većinu stanovništva čine jevreji.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Naum Goldman muzej (Beth Hatefutsoth na hebrejskom) je muzej jevrejske dijaspore, ali on ne prikazuje istorijske predmete već filmove i prezentacije koje prate raznovrsnost jevrejskog života i kulture u egzilu. Glavna uloga ovog muzeja je predstavi priču o kontinuitetu postojanja jevreja kroz izložbe, edukaciju i kulturne poduhvate.
- Muzej umetnosti u Tel Avivu je dom vrhunske postavke impresionista i post-impresionističkih dela, kao i nekih dela avangardne umetnosti. Ističu se dela Pikasa, Matisa, Gogena, Dege i Poloka, a tu su i radovi jevrejskih postimpresionista Šagala i Sutine. Dragulj kolekcije je Gogova “Čobanica” iz 1889. godine.
- Erec muzej je kompleks od 11 povezanih, malih muzeja, izgrađenih oko arheološkog nalazišta Tel Kasile. Muzejski kompleks se sastoji od planetarijuma, staklenog muzeja, paviljona folklora, muzeja keramike i nekoliko sala sa privremenim izložbama. Verovatno najbolji deo je multimedijalna postavka barona Rotšilda, čoveka koji je bio finansijer mnogih javnih poslova u Tel Avivu krajem 19. veka.

Ostale atrakcije

- Ben-Gurion avenija - nekada običan kraj, danas je popularno mesto za izlaske.
- Fontana vatre i vode u centru Kikar Dizengof, na neki način je simbol grada. Fontanu karakterišu mlezevi bez reda, nasumično prskanje i povremeno pokretanje plamena u vazduhu. Fontanu je dizajnirao Jakov Agam, vodeći izraelski umetnik poznat po svojoj sklonosti ka šemama duginih boja.
- Luna park je glavni centar zabave u Tel Avivu. Iako se slične vožnje mogu doživeti i u drugim parkovima širom sveta, ovaj ipak vredi posetiti, a to naročito važi za porodice sa malom decom. Park ima dva krivudava tobogana, a nalazi se blizu Meimadion vodenog parka. Tokom leta su velike gužve.
- Za Tel Aviv se može reći da je grad koji nikad ne spava, a sa druge strane tu je i jemenska četvrt koja kao da je ostala u nekim prošlim vremenima. Egzotična oaza uskih ulica i oronulih fasada, nalazi se samo nekoliko blokova dalje od vreve Alenbi ulice. Niske cene iznajmljivanja smeštaja privukle su studente i boeme koji su želeli mirno mesto u centru grada.
- Jarkon park prdstavlja šumovitu zelenu oazu pored reke koja nudi predah od saobraćaja i buke. Vikendom ovde dolaze i lokalni stanovnici da bi uživali u penjanju uz zid, skejt parku ili u košarci i fudbalu.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Grad obiluje odličnom ponudom restorana, kako internacionalnh, tako i lokalnih. Pristojan obrok koji se sastoji od falafela ili humusa možete dobiti na svakom uglu. Ukusi sladoleda su najrazličitiji, pa tako pored običnih ukusa možete probati i sladoled sa ukusom alve, krckavih semenki ili na primer likera.

Šta raditi i gde izaći

Posetiti Tel Aviv, a ne obići predivne plaže, prava je šteta. Provod je najbolji u februaru, kada je ovde leto. Naročito je interesantno petkom popodne kada se veliki broj ljudi okuplja na plažama, uživa u zvucima brazilskih bubnjeva i mirisu roštilja.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Uskrs

Uskrs

Ponuda najlepših putovanja
Preporučujemo za praznike

Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti
Last minute

Last minute

Ne propustite
Popusti i do 30%

Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja