Tel Aviv - Izrael

Tel Aviv (0), Izrael (0)
Tel Aviv, Izrael - aranžmani, hoteli, letovanje, avio karte, metropole

Nepresušna energija, gužve na ulicama i trgovima, odličan šoping, kultura uživanja u šoljici kafe i užurbani noćni život, čine Tel Aviv jednim od najuzbudljivijih gradova na svetu. Ovolika dinamičnost čini da grad izgleda mnogo veće nego što to zaista jeste. U suštini on je po površini manji od Haife ili Jerusalima, ali skoro polovina celokupnog stanovništva Izraela živi u ovoj metropoli. Tel Aviv je pre svega priobalni grad, a plaža je duga preko 10 kilometara. Kad god imaju slobodnog vremena stanovnici uživaju na njima.

Geografija i klima

Položaj

Tel Aviv je drugi po veličini grad u Izraelu (odmah posle Jerusalima) i najveća metropola. Nalazi se na obali mediterana, na 60 km severozapadno od Jerusalima i oko 100 km južno od Haife.

Regioni i okruzi

Grad je podeljen na devet oblasti.

Klima


Tel Aviv ima toplu mediteransku klimu, sa vlažnim letima i kišnim zimama.

Razumevanje


Jezik

Zvanični jezik je hebrejski.

Religija

Većinu stanovništva čine jevreji.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Naum Goldman muzej (Beth Hatefutsoth na hebrejskom) je muzej jevrejske dijaspore, ali on ne prikazuje istorijske predmete već filmove i prezentacije koje prate raznovrsnost jevrejskog života i kulture u egzilu. Glavna uloga ovog muzeja je predstavi priču o kontinuitetu postojanja jevreja kroz izložbe, edukaciju i kulturne poduhvate.
- Muzej umetnosti u Tel Avivu je dom vrhunske postavke impresionista i post-impresionističkih dela, kao i nekih dela avangardne umetnosti. Ističu se dela Pikasa, Matisa, Gogena, Dege i Poloka, a tu su i radovi jevrejskih postimpresionista Šagala i Sutine. Dragulj kolekcije je Gogova “Čobanica” iz 1889. godine.
- Erec muzej je kompleks od 11 povezanih, malih muzeja, izgrađenih oko arheološkog nalazišta Tel Kasile. Muzejski kompleks se sastoji od planetarijuma, staklenog muzeja, paviljona folklora, muzeja keramike i nekoliko sala sa privremenim izložbama. Verovatno najbolji deo je multimedijalna postavka barona Rotšilda, čoveka koji je bio finansijer mnogih javnih poslova u Tel Avivu krajem 19. veka.

Ostale atrakcije

- Ben-Gurion avenija - nekada običan kraj, danas je popularno mesto za izlaske.
- Fontana vatre i vode u centru Kikar Dizengof, na neki način je simbol grada. Fontanu karakterišu mlezevi bez reda, nasumično prskanje i povremeno pokretanje plamena u vazduhu. Fontanu je dizajnirao Jakov Agam, vodeći izraelski umetnik poznat po svojoj sklonosti ka šemama duginih boja.
- Luna park je glavni centar zabave u Tel Avivu. Iako se slične vožnje mogu doživeti i u drugim parkovima širom sveta, ovaj ipak vredi posetiti, a to naročito važi za porodice sa malom decom. Park ima dva krivudava tobogana, a nalazi se blizu Meimadion vodenog parka. Tokom leta su velike gužve.
- Za Tel Aviv se može reći da je grad koji nikad ne spava, a sa druge strane tu je i jemenska četvrt koja kao da je ostala u nekim prošlim vremenima. Egzotična oaza uskih ulica i oronulih fasada, nalazi se samo nekoliko blokova dalje od vreve Alenbi ulice. Niske cene iznajmljivanja smeštaja privukle su studente i boeme koji su želeli mirno mesto u centru grada.
- Jarkon park prdstavlja šumovitu zelenu oazu pored reke koja nudi predah od saobraćaja i buke. Vikendom ovde dolaze i lokalni stanovnici da bi uživali u penjanju uz zid, skejt parku ili u košarci i fudbalu.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Grad obiluje odličnom ponudom restorana, kako internacionalnh, tako i lokalnih. Pristojan obrok koji se sastoji od falafela ili humusa možete dobiti na svakom uglu. Ukusi sladoleda su najrazličitiji, pa tako pored običnih ukusa možete probati i sladoled sa ukusom alve, krckavih semenki ili na primer likera.

Šta raditi i gde izaći

Posetiti Tel Aviv, a ne obići predivne plaže, prava je šteta. Provod je najbolji u februaru, kada je ovde leto. Naročito je interesantno petkom popodne kada se veliki broj ljudi okuplja na plažama, uživa u zvucima brazilskih bubnjeva i mirisu roštilja.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Egzotične destinacije

Egzotične...

Putovanja iz snova
Egzotične zemlje
Daleke destinacije
Banje i wellness

Banje i wellness

Banjski turizam
Opuštanje u spa centrima
Odmor i dobra zabava
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije