Jerusalim - Izrael

Jerusalim (0), Izrael (0)
Jerusalim, Izrael - hoteli, aranžmani, leto 2020, avio karte, kružne ture, smeštaj

Malo je gradova koji mogu toliko da vas inspirišu kao Jerusalim, čiji duh vuče korene iz daleke prošlosti i njegove tri glavne veroispovesti.
Sa svojom prijatnom umerenom klimom, dobrim položajem u unutrašnjosti kopna, izvanrednim istorijskim lokalitetima i muzejima svetskog kvaliteta, sigurno će vas privući. U Jerusalimu postoji fascinantan kontrast drevnog i savremenog, orijentalnog i zapadnjačkog. Veći deo grada, uključujući i gradski centar sa svojim distriktom za kupovinu i zabavu je živahni jevrejski Zapadni Jerusalim. Njega karakterišu široke avenije, prometne ulice sa pešačkim stazama i trgovima, kafei, restorani i slikoviti noćni život. Manji Istočni Jerusalim je pretežno arapska oblast iz 19. veka, severno od Starog grada. U njemu vlada spori ali haotični ritam života, sa prepunim, raznobojnim uličnim pijacama.

Geografija i klima

Položaj

Jerusalim je glavni grad Izraela.

Regioni i okruzi

Jerusalim je veliki grad koji je podeljen u nekoliko distrikata.

Klima

Karakteriše ga mediteranska klima, sa vrelim, suvim letima i blagim, vlažnim zimama.

Razumevanje

Kultura

Iako je Jerusalim poznat pre svega po svom religijskom značaju, ovaj grad je i sedište mnogih umetničkih i kulturnih dešavanja. Izraelski muzej privuče oko milion posetilaca godišnje, a jedna trećina njih su turisti. Svici sa Mrtvog mora, otkriveni sredinom 20. veka u kumranskim pećinama blizu Mrtvog mora, nalaze se u muzejskom Svetilištu Knjige.

Jezik

Zvanični jezici su hebrejski i arapski.

Religija

Jerusalim je svetinja za tri glavne veroispovesti: judaizam, hrišćanstvo i islam.

Turističke atrakcije

Muzeji

U Izraelskom muzeju se nalaze najreprezentativnije nacionalne arheološke, antropološke i umetničke zbirke. U njemu se održava veliki broj izložbi o dugoj istoriji i kulturi Jevreja u tom regionu. Među najlepšim eksponatima nalaze se moderne skulpture Umetničkog vrta, umetnički radovi iz 20. veka u Umetničkom paviljonu i Arheološke galerije, u kojima su izložena najvažnija otkrića. Na odeljku ’’Etnografija i judaika’’ izložena je zbirka drevnih jevrejskih rukotvorina.

Verski objekti

Crkva Svete grobnice, u kojoj je obeleženo poslednjih pet stanica na putu Krsta tokom Isusovog Puta suza, najsvetije je hrišćansko mesto u Jerusalimu. Kada se uđe u crkvu, malo stepenište s desne strane vodi do kapele Golgote i do tri stanice na putu Krsta - na kojima je Isus bio razapet, a potom skinut sa krsta. Sama grobnica se nalazi u središtu crkve i u njoj je obeleženo mesto gde je navodno Isus bio sahranjen i odakle je vaskrsao. Dole se nalazi Anđeoska kapela, gde se Isus nakon vaskrsnuća pojavio pred Marijom Magdalenom. Lokaciju za crkvu je prvo izabrala kraljica Helena u 4. veku i postojeća struktura potiče uglavnom iz perioda Krstaških ratova. Podeljena je na odeljke, od kojih je svaki pod jurisdikcijom različitih hrišćanskih denominacija. Protestanti ne prihvataju ovu crkvu ni kao lokaciju Raspeća niti Vaskrsnuća.

Ostale atrakcije

- Davidova tvrđava je visoka, kamena tvrđava koja se izdiže iz drevnih zidova Starog grada i jednako je prepoznatljiv prizor iz Jerusalima gotovo kao i Kupola na steni. Ali, uprkos svom imenu, ova tvrđava nema nikakve veze sa kraljem Davidom (osnivačem grada). Zapravo je podignuta u 1. veku p. n. e., kao tvrđava za Iroda Velikog. Stoga se može reći da je preko 2000 godina predstavljala deo odbrambene strukture Jerusalima. Ono što je danas ostalo od ove građevine potiče većim delom iz srednjeg veka. Sada se unutar nje nalazi izvanredni Muzej istorije Jerusalima, u kome je zabeležna čitava istorija grada. Najveći toranj tvrđave, Fazael, pruža fantastičan pogled na Stari grad. Glavi ulaz se nadovezuje na Kapiju Džafe.
- Montefjorska vetrenjača: sagradio je anglo-jevrejski filantrop, ser Mojsije Montefjore, 1858. godine. Ova vetrenjača je jedno od najstarijih i najčuvenijih gradskih obeležja izvan Starog grada. Sa ovom vetrenjačom i dva reda kuća, Montefjore je osnovao prvi jevrejski distrikt izvan zidova Starog grada, koji je nazvao Miškenot Šaananim (’’mirne naseobine’’), a danas se zove Jemin Moše. Vetrenjača je bila oštećena tokom Rata za nezavisnost (1948.), kada su Britanci pokušali da je raznesu.

Šta raditi i gde izaći

- Vrhunac u obilasku Jerusalima svakako predstavlja Via Dolorosa (Put suza), put koji je navodno Isus prošao noseći krst na Golgotu. Šetnju (koja traje oko 30 minuta) možete lako obaviti i sami, ali zarad nešto jedinstvenijeg iskustva možete se petkom pridružiti franjevačkim monasima u njihovoj tradiciji nošenja krsta tim putem. Svaka tačka na kojoj se zastaje predstavlja po jednu stanicu na Putu krsta. Kako biste otpočeli ovaj put, uputite se duboko u Muslimasku četvrt, u pravcu Lavlje kapije.
- Šetači će uživati u Satafskoj stazi u prirodi, u pešačenju od 2-4 sata u brdima zapadno od Jerusalima, koje počinje od Satafskog raskršća. Tamo možete stići autobusom sa jerusalimske centralne stanice do Kibuc Tsove. Sataf, na nadmorskoj visini od 600 metara, jedno je od mnogih arapskih sela u ovoj oblasti koja su bila napuštena 1948. godine tokom Arapsko-izraelskog rata.
- Sandemanski obilasci Novog Jerusalima nude besplatan obilazak Starog grada svakog dana. Besplatni obilazak je osnova koja vam može poslužiti kao odličan uvod u grad. Pokušajte da ovo obavite tokom svog prvog dana boravka kako biste se bolje upoznali sa Jerusalimom.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude