Izrael

    Izrael je oduvek bio izuzetna destinacija. Od svojih ranih početaka pa sve do konačnog proglašenja nezavisnosti 1948.godine ovo malo parče kopna na istočnom Mediteranu je dugo privlačilo turiste. Dok neki posećuju tzv. “Svetu Zemlju” u potrazi za duhovnim pročišćenjem, drugi posećuju Izrael mahom iz turističkih razloga.
    Izrael ima da ponudi mnoštvo hramova, ruiniranih gradova, napuštenih tvrdjava i na stotine palata povezanih sa Biblijom. Uprkos nestabilnoj političkoj i bezbednosnoj situaciji u zemlji Izrael predstavlja omiljenu turističku destinaciju mnogih, a mnogi pomenuti objekti su sigurni i pristupačni za turiste.
    Ono što svakako predstavlja najupečatljiviju tačku jeste populacija koju čine Jevreju iz svih delova sveta, dok oko 20% populacije u Izraelu čine Muslimani.

    Geografija i klima

    Položaj

    Izrael je mala država na Bliskom istoku koja na istoku izlazi na Sredozemno more, na severu se graniči se sa Libanom, Sirijom na sevroistoku, Jordanom na istoku i Egiptom na jugozapadu.

    Regioni i okruzi


    Izrael je podeljen na šest okruga (mezohot) a to su: Centralni, Haifa, Jerusalim, Severni, Južni i Tel Aviv. Okruzi su dalje podeljenji na 15 pod-orkuga (nafot) koji su zatim izdeljeni na 50 manjih regiona.

    Klima

    Temperatura varira, naročito tokom zime. U planisnskim predelima može biti hladno, vetrovito i ponekad snežno. U Jerusalimu sneg pada minimum jednom godišnje. Za razliku od toga, oblani gradovi poput Tel Aviva i Haife imaju tipičnu Mediteransku klimu sa hladnim, kišovitim zimama i dugim toplim letima.

    Razumevanje

    Kultura


    Izarelsku kulturu odlikuje raznolikost koja postoji zahvaljujući činjenici da je veliki broj Jevreja koji žive širom sveta sa sobom doneo sopstvene navike, običaje i tradiciju. Izrael je jedina zemlja na svetu čije stanovništvo koristi Hebrejski kalendar.

    Jezik

    Izrael ima dva zvanična jezika - hebrejski i arapski. Hebrejski govori većinski deo stanovništva, dok arapskim govore Arapske manjine.

    Religija

    Izrael je jedina zemlja na svetu gde većinski deo stanovništva čine Jevreji.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    - Nahum Goldmann Museum (Diaspora Museum or Beth Hatefutsoth) - u stvari ne sadrži nikakve artefakte iz prošlosti. Ovo je pre odlična kolekcija koja hronološki posmatra raznolikost života i kulture Jevrejskog naroda u egzilu.
    - Tel Aviv Museum of Art - sadrži izvanrednu kolekciju Impresionističkih i Post-impresionističkih dela, kao i nekih dela vezanih za avangardu 20.veka. Dela Pikasa, Matisa, Gogena, Dege, Poloka i nekih Jevrejskih Post-impresionista poput Šagala i Sutina se ovde nalaze. Dragulj ove kolekcije predstavlja slika Van Goga - „Pastirka”.

    Verski objekti

    - Crkva rodjenja Isusa Hrista (često nosi naziv i Bazilika rodjenja Isusa Hrista) je jedna od najstarijih crkava u upotrebi. Naručena je 326.godine pre nove ere od strane cara Konstantina, dok je izradnju ove gradjevine nedgledala njegova majka Jelena. Na mestu gde je izradjena ova crkva nekada se nalazilo svetilište posvećeno paganskom božanstvu Adonisu.
    - The Shrine of the Book - mesto gde se nalaze “Svici sa Mrtvog mora“ koji predstavljaju 800 dokumenata oktrivenih 1947.godine i datiraju iz perioda Jevrejskog ustanka u Palestini čiji vodja je bio Simon bar Kohba (132.godina po Hristovom rodjenju). Ovi dokumenti se bave brojnim državnim i religioznim pitanjima i veruje se da su napisani od strane Esena (sekta), koji su naseljavali ovo područje oko 300 godina

    Ostale atrakcije

    Prizori ispred Damask kapije predstavljaju mikrokosmos Palestinskog sveta - videćete prodavce sa robom unutar i izvan zidina Starog grada, porodice koje tu organizuju piknik, policajce koji patroliraju. Takodje se mogu videti starije žene iz okolnih sela koje prodaju bilje i druge proizvode. Većina njih je obučena u tradicionalnu nošnju.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    Izraelsku kuhinju poput Izraelske kulture odlikuje svestranost.
    Falafel se smatra nacionalnim jelom Izraela. To su fritirane kuglice od pasulja ili leblebije, raznih biljaka i začina. Neki od specijaliteta su i Shishlik – ražnjići kao i Shwarma – giros.

    Piće

    Predlažemo da probate lokalna vina koja su dobrog kvaliteta ali i Arak (domaći liker) sa jakim ukusom anisa, dosta sličan Pastisu (Francuski liker) ili Aguardiente-u (Kolumbisjki liker) od kojih oba obiluju intezivnim ukusom anisa.

    Šta raditi i gde izaći

    - Hezekiah’s Tunnel - jezivi, 500 metara dug podzemni prolaz, predstavlja odličnu destinaciju za jedan od novih filmova o Indijani Džonsu. Ovim tunelom se izvorska voda dovodi do mesta (Pool of Siloam), pomenutog i u Bibliji kao mesta gde je Isus izlečio slepog čoveka.
    - Shuk HaCarmel Market (Tel Aviv) - pijaca Karmel koja obiluje začinima, svežom robom, cvećem i kojekakvim sitnicama.
    - U Jerusalimu možete naći sve počevši od jeftinih suvenira do pravog zlatnog nakita na tezgama koje drže Arapi duž ulice (Street of the Chain), najveće ulice-pijace u Starom delu garda. Sporedne ulučice vas mogu dovesti do još egzotičnijih tezgi.
    - Vode Eilata su bogate koralima i odlično su mesto za podvodno razgledanje. Naročito preporučujemo da posetite zaista izvanrednu podvodnu opservatoriju.
    - Put Suza (Via Dolorosa) je ulica u Starom Jerusalimu koja obeležava put kojim je Isus Hrist odveden na brdo Golgota gde je potom i razapet. Put je obeležen sa 14 stanki od kojih svaka stanka opisuje Isusove muke, a pet od ovih 14 stanki desile su se na brdu Golgota, gde je danas crkva Svetog groba.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    Specijalne ponude

    Specijalne ponude

    Saznajte prvi
    Promotivne akcije
    Najpovoljnije ponude
    Letovanje

    Letovanje

    Najveći izbor aranžmana
    Hoteli i privatan smeštaj
    Najpovoljnije letovanje
    Metropole

    Metropole

    Svetske metropole
    Turističke atrakcije
    Nezaboravna putovanja
    First minute

    First minute

    Popusti za rane uplate
    Najbolje ponude
    Top destinacije