Izrael

Izrael je oduvek bio izuzetna destinacija. Od svojih ranih početaka pa sve do konačnog proglašenja nezavisnosti 1948.godine ovo malo parče kopna na istočnom Mediteranu je dugo privlačilo turiste. Dok neki posećuju tzv. “Svetu Zemlju” u potrazi za duhovnim pročišćenjem, drugi posećuju Izrael mahom iz turističkih razloga.
Izrael ima da ponudi mnoštvo hramova, ruiniranih gradova, napuštenih tvrdjava i na stotine palata povezanih sa Biblijom. Uprkos nestabilnoj političkoj i bezbednosnoj situaciji u zemlji Izrael predstavlja omiljenu turističku destinaciju mnogih, a mnogi pomenuti objekti su sigurni i pristupačni za turiste.
Ono što svakako predstavlja najupečatljiviju tačku jeste populacija koju čine Jevreju iz svih delova sveta, dok oko 20% populacije u Izraelu čine Muslimani.

Geografija i klima

Položaj

Izrael je mala država na Bliskom istoku koja na istoku izlazi na Sredozemno more, na severu se graniči se sa Libanom, Sirijom na sevroistoku, Jordanom na istoku i Egiptom na jugozapadu.

Regioni i okruzi


Izrael je podeljen na šest okruga (mezohot) a to su: Centralni, Haifa, Jerusalim, Severni, Južni i Tel Aviv. Okruzi su dalje podeljenji na 15 pod-orkuga (nafot) koji su zatim izdeljeni na 50 manjih regiona.

Klima

Temperatura varira, naročito tokom zime. U planisnskim predelima može biti hladno, vetrovito i ponekad snežno. U Jerusalimu sneg pada minimum jednom godišnje. Za razliku od toga, oblani gradovi poput Tel Aviva i Haife imaju tipičnu Mediteransku klimu sa hladnim, kišovitim zimama i dugim toplim letima.

Razumevanje

Kultura


Izarelsku kulturu odlikuje raznolikost koja postoji zahvaljujući činjenici da je veliki broj Jevreja koji žive širom sveta sa sobom doneo sopstvene navike, običaje i tradiciju. Izrael je jedina zemlja na svetu čije stanovništvo koristi Hebrejski kalendar.

Jezik

Izrael ima dva zvanična jezika - hebrejski i arapski. Hebrejski govori većinski deo stanovništva, dok arapskim govore Arapske manjine.

Religija

Izrael je jedina zemlja na svetu gde većinski deo stanovništva čine Jevreji.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Nahum Goldmann Museum (Diaspora Museum or Beth Hatefutsoth) - u stvari ne sadrži nikakve artefakte iz prošlosti. Ovo je pre odlična kolekcija koja hronološki posmatra raznolikost života i kulture Jevrejskog naroda u egzilu.
- Tel Aviv Museum of Art - sadrži izvanrednu kolekciju Impresionističkih i Post-impresionističkih dela, kao i nekih dela vezanih za avangardu 20.veka. Dela Pikasa, Matisa, Gogena, Dege, Poloka i nekih Jevrejskih Post-impresionista poput Šagala i Sutina se ovde nalaze. Dragulj ove kolekcije predstavlja slika Van Goga - „Pastirka”.

Verski objekti

- Crkva rodjenja Isusa Hrista (često nosi naziv i Bazilika rodjenja Isusa Hrista) je jedna od najstarijih crkava u upotrebi. Naručena je 326.godine pre nove ere od strane cara Konstantina, dok je izradnju ove gradjevine nedgledala njegova majka Jelena. Na mestu gde je izradjena ova crkva nekada se nalazilo svetilište posvećeno paganskom božanstvu Adonisu.
- The Shrine of the Book - mesto gde se nalaze “Svici sa Mrtvog mora“ koji predstavljaju 800 dokumenata oktrivenih 1947.godine i datiraju iz perioda Jevrejskog ustanka u Palestini čiji vodja je bio Simon bar Kohba (132.godina po Hristovom rodjenju). Ovi dokumenti se bave brojnim državnim i religioznim pitanjima i veruje se da su napisani od strane Esena (sekta), koji su naseljavali ovo područje oko 300 godina

Ostale atrakcije

Prizori ispred Damask kapije predstavljaju mikrokosmos Palestinskog sveta - videćete prodavce sa robom unutar i izvan zidina Starog grada, porodice koje tu organizuju piknik, policajce koji patroliraju. Takodje se mogu videti starije žene iz okolnih sela koje prodaju bilje i druge proizvode. Većina njih je obučena u tradicionalnu nošnju.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Izraelsku kuhinju poput Izraelske kulture odlikuje svestranost.
Falafel se smatra nacionalnim jelom Izraela. To su fritirane kuglice od pasulja ili leblebije, raznih biljaka i začina. Neki od specijaliteta su i Shishlik – ražnjići kao i Shwarma – giros.

Piće

Predlažemo da probate lokalna vina koja su dobrog kvaliteta ali i Arak (domaći liker) sa jakim ukusom anisa, dosta sličan Pastisu (Francuski liker) ili Aguardiente-u (Kolumbisjki liker) od kojih oba obiluju intezivnim ukusom anisa.

Šta raditi i gde izaći

- Hezekiah’s Tunnel - jezivi, 500 metara dug podzemni prolaz, predstavlja odličnu destinaciju za jedan od novih filmova o Indijani Džonsu. Ovim tunelom se izvorska voda dovodi do mesta (Pool of Siloam), pomenutog i u Bibliji kao mesta gde je Isus izlečio slepog čoveka.
- Shuk HaCarmel Market (Tel Aviv) - pijaca Karmel koja obiluje začinima, svežom robom, cvećem i kojekakvim sitnicama.
- U Jerusalimu možete naći sve počevši od jeftinih suvenira do pravog zlatnog nakita na tezgama koje drže Arapi duž ulice (Street of the Chain), najveće ulice-pijace u Starom delu garda. Sporedne ulučice vas mogu dovesti do još egzotičnijih tezgi.
- Vode Eilata su bogate koralima i odlično su mesto za podvodno razgledanje. Naročito preporučujemo da posetite zaista izvanrednu podvodnu opservatoriju.
- Put Suza (Via Dolorosa) je ulica u Starom Jerusalimu koja obeležava put kojim je Isus Hrist odveden na brdo Golgota gde je potom i razapet. Put je obeležen sa 14 stanki od kojih svaka stanka opisuje Isusove muke, a pet od ovih 14 stanki desile su se na brdu Golgota, gde je danas crkva Svetog groba.
Povratak u budućnost
11:50TV1000
Povratak u...
Kum 2
20:55Cinemax
Kum 2
Ko to tamo peva
20:56Pink Film
Ko to tamo peva
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
Egzotične destinacije

Egzotične...

Putovanja iz snova
Egzotične zemlje
Daleke destinacije
Zimovanje

Zimovanje

Skijaški aranžmani
Najbolji zimski centri
Hoteli i apartmani