Vićenca - Italija

Vićenca (0), Italija (9)
Vićenca, Italija - aranžmani, kružne ture, hoteli, vikend ture, turističke agencije

Veliki renesansni arhitekta Paladio ostavio je svoj trag širom ovog grada. Paladio se nije zaustavio kod granica Vićence, već je i njegovu okolinu ispunio vilama za aristokratske porodice u doba Mletačke republike. Unesko je toliko bio zadivljen, da je Paladiov rad proglasio jednim veličanstvenim lokalitetom Svetske baštine. Kao Rimska Vićenca, ovaj grad je cvetao. Godine 1404. je postala deo Mletačke republike. Dokaz za bliske veze između Venecije i Vićence jesu mnoge venecijanske gotičke kuće, kao i statue lava Sv. Marka i Sv. Teodora koje ukrašavaju Trg dei Sinjori.

Geografija i klima

Položaj

Vićenca, grad u severoistočnoj Italiji, sedište je istoimene provincije u regionu Veneto, u severnom podnožju Monte Berika. Vićenca je smeštena oko 60 km zapadno od Venecije i 200 km istočno od Milana.

Razumevanje

Jezik

Zvanični jezik je italijanski.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Gradski muzej se nalazi u jednoj od najlepših Paladijevih građevina, dizajniranoj 1550. godine. Prizemlje sadrži kolonadu i dvostruko nadsvođenu lođu sa prostranim sunčanim predvorjima. U tom prizemlju, koje obiluje raskošnim freskama, nalazi se ogromna barokna soba za zabavu: Nebeski salon (Sala dal Firmamento), na čijem se plafonu nalazi freska Domenika Brusasorčija na kojoj je prikazana Dijana, mesečeva boginja.
- Muzej Preporoda i Otpora (Museo del Risorgimento e della Resistenza) posvećen je italijanskom ujedinjenju i Otporu u potonjim fazama Drugog svetskog rata. Nalazi se jugoistočno od železničke stanice.

Dvorci i palate

- Severno od Korza Paladio, tri Paladijeve građevine okružuju ulicu Kontra Porti. Najlepša od njih je skoro restaurirana Palata Barbaran, koju je gradio 1569-1570. godine. Poseduje dvostruki red stubova na fasadi i divnu dvostruko nadsvođenu dvorišnu lođu.
- Palata Valmarana se smatra jednom od ekscentričnijih Paladijevih kreacija, sa kombinacijom dva reda polustubova u glavnoj fasadi.
- Građevina na broju 12 u ulici Kontra Porti je Palata Tijene, čija je gradnja bila započeta pod Paladijevim nadzorom i gradila se u periodu 1556–1558. godine. Sastoji se iz rustičnih kamenih svodova zaštićenih prozorima sa zabatima i elegantnih korintskih polustubova.
- Trg Kastelo je oivičen sa nekoliko zdanja, uključujući i Palatu Bregance na južnoj strani, koju je dizajnirao Paladio, a podigao Skamoci (jedan od vodećih gradskih arhitekata 16. veka).

Verski objekti

- Dva bloka istočno od ulice Kontra Porti nalazi se bočna ulica Kontra di Santa Korona, nazvana po Crkvi Sv. Korone. Podigli su je Dominikanci 1260. godine. U ovoj romanskoj crkvi od cigala se takođe nalaze tri umetnička dela: Paladijeva Valmaranska kapela iz 1576. godine, u kripti, potom ’’Poklonstvo Mudraca’’ Paola Veronezea, kao i blistavo ’’Hristovo krštenje’’ Đovanija Belinija, na kojoj tri venetonske lepotice i crvena ptica posmatraju ovaj sveti događaj.
- Bazilika Monte Berika na vrhu brda pruža panoramski pogled na paladijanski grad. Podinguta je u 18. veku kao zamena za gotičku građevinu u kojoj se Deva Marija navodno dvaput prikazala 1426. godine.
- Baziliki Paladijani - renesansna građevina, dizajnirana je 1549., a kompletno izgrađena 1614. godine.

Ostale atrakcije

- Galerija Palate Leoni Montanari - Prođite pored nimfi duž stepeništa i uđite u veličanstvene salone prepune Kanaletovih mističnih lagunskih pejzaža. Na gornjem spratu nalazi se zbirka od 400 ruskih ikona, raskošno osvetljenih u zamračenim galerijama.
- Iza šarmantnog vrta ograđenog zidovima koji je izvenredan za izlete, nalazi se renesansno čudo: Olimpijsko pozorište, koje je Paladio započeo 1580. godine, inspirisan rimskim građevinskim strukturama. Vinćenco Skamoci je nakon Paladiove smrti završio gradnju elipsastog pozorišta, dodavši pozornicu modelovanu prema onima iz drevnog grčkog grada Tebe. Pozorište je otvoreno 1585. godine uz izvođenje ’’Kralja Edipa’’, međutim ubrzo je postalo žrtva nemara - plafon se urušio, a pozorište je ostalo napušteno vekovima, dok najzad nije restaurirano 1934. godine.
- Vila Valmarana se nalazi u brdima odmah izvan centralnog dela Vićence ka jugu. Značajna je kako u arhitektonskom tako i u umetničkom smislu. Sastoji se od tri zgrade - vlasnikove rezidencije, gostinske kuće, i štala podignutih u periodu 1669-1720. godine. U vlasnikovoj rezidenciji nalazi se nekoliko raskošnih štukatura Đamatiste i Đandomenika Tijepola.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Postoji mnogo tipičnih jela, kao npr. ’’Baccalà alla Vicentina’’, koje se pravi od sušenog bakalara ostavljenog da se natapa danima u vodi, da bi se potom satima kuvao na blagoj vatri. Obično se služi sa palentom koja se pravi od kukuruznog brašna. Možete probati i ’’Bigoli co l'arna’’. Bigoli su vrsta debelih špageta koje se prave od brašna i jaja (obični špageti se prave bez jaja), dok ’’arna’’ znači patka.

Piće

Morate probati spric, mešavinu belog vina, vode i kamparija ili aperola.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje